Τοπικές βροχές-μπόρες την Παρασκευή, πιο εκτεταμένες βροχές και καταιγίδες Σάββατο και Κυριακή

Αυλώνας ψυχρού δροσερού ρεύματος φθάνει στην περιοχή μας λόγω του Αζορικού Αντικυκλώνα που αυτό σηματοδοτεί την περαιτέρω απομάκρυνση του ελαφρώς θερμού ρεύματος αέρα και θέση παίρνει δροσερό με την θερμοκρασία να σημειώνει περαιτέρω πτώση και να είναι αισθητή Σάββατο και Κυριακή. Πέραν της πτώσης αναμένονται και ασταθείς καιρικές συνθήκες με βροχές και καταιγίδες λόγω δημιουργίας χαμηλού βαρομετρικού. Μια διαταραχή που θα δώσει βροχές σε όλο το νησί αλλά όχι παντού με τις ίδιες ποσότητες.

Από Παρασκευή αυξάνεται το ρίσκο βροχής λόγω αστάθειας στην περιοχή με τοπικές βροχές, μπόρες ή και καταιγίδες μεσημέρι με απόγευμα κυρίως σε ανατολικές ορεινές-ημιορεινές περιοχές περίπου από το ύψος του Μαχαιρά προς εσωτερικό-περιοχές Λευκωσίας αλλά και προς ανατολικά σε περιοχές επαρχίας Λάρνακας και Αμμοχώστου αλλά κυρίως πιο μέσα από τη θάλασσα παρά σε παράλιες περιοχές. Αυτό οφείλεται σε αστάθεια πριν την κύρια διαταραχή που αναμένεται.

Σάββατο και Κυριακή αυξάνεται ακόμα περισσότερο το ρίσκο βροχής. Αυτό θα οφείλεται σε δημιουργία χαμηλού βαρομετρικού από την κατάβαση Αυλώνα προς νοτιοανατολική Μεσόγειο δυτικά της Κύπρου με αποτέλεσμα να έχουμε εκτεταμένες βροχές και τοπικά παρατεταμένες δηλαδή να έχουν κάποια διάρκεια κυρίως στα κεντρικά τμήματα του νησιού. Το χαμηλό φαίνεται να δημιουργείται δυτικά-βορειοδυτικά της Κύπρου εκεί που σκάει μύτη ο Αυλώνας ακολουθώντας μια νοτιοανατολική πορεία προς τα νότια της Κύπρου.

Ο Αυλώνας όπως σας παρουσίασα πολύ σωστά από την Δευτέρα φαίνεται να σκάει μύτη μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου λόγω του Αζορικού Αντικυκλώνα που ανηφόρισε σε δυτική και κεντρική Ευρώπη παραμένοντας μέχρι και το Σάββατο ενώ μετά καταρρέει. Με την κατάρρευση του Αντικυκλώνα έχουμε και την μετατόπιση του Αυλώνα ανατολικότερα με αποτέλεσμα αρχές της επόμενης εβδομάδας να εκτοπίζεται από την περιοχή μας. Άρα με βάση τον πιο κάτω χάρτη ασταθείς καιρικές συνθήκες θα επικρατούν τις επόμενες ημέρες στην περιοχή μας ενώ εκεί που βρίσκεται ο Αντικυκλώνας λόγω υψηλών πιέσεων οι καιρικές συνθήκες θα είναι καλές απουσία βροχών.

Όσο αφορά τις θερμοκρασίες πάνω και κάτω της κανονικής η Κύπρος μέχρι Κυριακή θα είναι με κανονικές έως ελαφρώς κάτω της κανονικής. Από Δευτέρα λόγω της μικρής ανόδου της θερμοκρασίας θα είμαστε σε κανονικές έως ελαφρώς πάνω τα κανονικής.

Η σκόνη καθαρίζει από την ατμόσφαιρα από αύριο Παρασκευή.

Σας ετοίμασα και χάρτη με την πρώτη εκτίμηση που αφορά τις ποσότητες βροχής που αναμένονται μέχρι Κυριακή βράδυ που μέσα από τα προγνωστικά μοντέλα θα έχουμε βροχές σε όλο το νησί αλλά κάπου περισσότερο και κάπου λιγότερο. Σαν πρώτη εκτίμηση με κάθε επιφύλαξη φαίνεται το ανατολικό τμήμα του νησιού να ευνοείται περισσότερο με πιθανές ποσότητες από 15 έως 40 μιλίμετρα με ενδεχόμενο όσο πιο ανατολικά τοπικά να ξεπεράσει τα 40 μιλίμετρα. Δεν σημαίνει ότι σε όλες τις περιοχές με μπλε χρώμα θα φτάσει τα 40. Στο δυτικό τμήμα του νησιού φαίνεται να είναι πιο κάτω οι ποσότητες από 5 έως 20 μιλίμετρα.

 

Αυτό αφορά τα σημερινά δεδομένα και ναι μπορεί να παρατηρηθούν αλλαγές και θα οφείλεται στη ακριβή πορεία και συμπεριφορά του χαμηλού βαρομετρικού. Ετοίμασα απλά μια γενική εικόνα, το παρακολουθώ και θα σας ενημερώνω.

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με αυξημένες νεφώσεις στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα και άνεμο Δυτικό-Βορειοδυτικό 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια και αυξημένες νεφώσεις στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα με υποχώρηση προς βραδινές ώρες. Ρίσκο στο 40-60% τοπικών βροχών, μπόρες ή και καταιγίδες από ορεινά προς εσωτερικό και ανατολικά μεσημέρι με απόγευμα. Βραδινές ώρες προς πρωινές ώρες Σαββάτου βροχές και καταιγίδες στο θαλάσσιο χώρο που τοπικά και διάσπαρτα θα επηρεάζουν και παραθαλάσσιες περιοχές του νησιού μας.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 23-24 βαθμούς, έως 24 βαθμούς στα δυτικά και νότια, νοτιοανατολικά-ανατολικά. Στα ορεινά 12-17 βαθμούς και στους 18-23 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Δυτικός-Βορειοδυτικός έως Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ στα βορειοδυτικά, δυτικά και νότια.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Παρασκευής πέφτουν στους 12-14 βαθμούς στο εσωτερικό, 13-17 βαθμούς στα παράλια και 66-8 βαθμούς στα ορεινά.

Σάββατο 20 Νοεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με τοπικά αυξημένες νεφώσεις και τοπικές-διάσπαρτες βροχές και καταιγίδες με άνεμο Βορειοανατολικό-Νοτιοανατολικό 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια και τοπικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τοπικά στο κεντρικό κομμάτι του νησιού πιθανόν να έχουμε παρατεταμένη βροχή. Βραδινές ώρες τοπικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές λόγω των βροχών που θα σημειώνονται στη θάλασσα.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 20-23 βαθμούς, και έως 22-23 βαθμούς στα δυτικά και νότια νοτιοανατολικά-ανατολικά. Στα ορεινά 9-15 βαθμούς και στους 16-20 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Σάββατο πέφτουν στους 8-10 βαθμούς στο εσωτερικό, 13-16 βαθμούς στα παράλια και 4-7 βαθμούς στα ορεινά.

Κυριακή 21 Νοεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με αυξημένες νεφώσεις και τοπικές βροχές-καταιγίδες σε αρκετές περιοχές του νησιού με άνεμο Βορειοανατολικό-Νοτιοανατολικό 2 έως 4 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα αυξημένες νεφώσεις και τοπικές βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές. Πιο εκτεταμένες στο ανατολικό κομμάτι παρά στο δυτικό-νοτιοδυτικό. Βραδινές ώρες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως προς παραθαλάσσια με σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 20-22 βαθμούς, και έως 22 βαθμούς στα δυτικά και νότια νοτιοανατολικά-ανατολικά. Στα νοτιοδυτικά τοπικά έως 23 βαθμούς. Στα ορεινά 9-13 βαθμούς και στους 15-18 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4-5 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Κυριακής πέφτουν στους 11-12 βαθμούς στο εσωτερικό, 14-16 βαθμούς στα παράλια και 8-10 βαθμούς στα ορεινά.

Όπως θα δείτε με αυτά που γράφω τα φαινόμενα θα είναι κατά περιόδους και τόπους τόπους με ανοίγματα δηλαδή θα έχει και ώρες που δεν θα βρέχει αλλά στο σύνολο μέχρι Κυριακή βράδυ θα έχει βρέξει σε όλο το νησί.

Δευτέρα και Τρίτη 22-23 Νοεμβρίου αλλά και μέχρι Τετάρτη ασταθείς καιρικές συνθήκες με βροχές κατά περιόδους αλλά τα φαινόμενα πιο περιορισμένα. Θα έχουμε κάποια φαινόμενα βροχής ναι αλλά θα είναι τοπικά και όχι εκτεταμένα. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.