Τοπικές βροχές για αύριο Τετάρτη. Παραμένει μερικώς άστατος μέχρι Πέμπτη

Χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές με βάση και το χθεσινό δελτίο καιρού και παραμένουμε με μερικώς άστατο καιρό με κάποιες τοπικές βροχές μέχρι και Πέμπτη 21/10. Θερμοκρασιακά σταθερή με μια μικρή άνοδο Σάββατο μέχρι Δευτέρα 23-25/10.

Παραμένει μερικώς άστατος με κάποιες διάσπαρτες τοπικές βροχές σε Ιταλία, Ελλάδα και σε πιο μικρό βαθμό η δική μας περιοχή μέχρι Πέμπτη και αυτό οφείλεται σε ψυχρό έως δροσερό ρεύμα πιο αποδυναμωμένο που συνεχίζει να εισέρχεται στη Μεσόγειο δημιουργώντας μερική αστάθεια αλλά μέχρι εκεί αφού δεν αναμένεται οργανωμένο σύστημα χαμηλών πιέσεων τουλάχιστον μέχρι μεσημέρι Παρασκευής. Αυτό θα αλλάξει μετά το μεσημέρι Παρασκευής και κατά την διάρκεια του Σαββάτου και Κυριακής σε περιοχές Ιταλίας και Ελλάδας αφού μια διαταραχή αναμένεται να φέρει βροχές και καταιγίδες σε αυτές τις περιοχές. Η δική μας περιοχή δεν φαίνεται για ακόμα μια φορά να επηρεάζεται παρόλο που θα περάσει μια αποδυναμωμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα αλλά με τα τελευταία στοιχεία να μην μπορέσει να δώσει κάτι από βροχές. Βασικά η Ιταλία θα αρχίσει να επηρεάζεται από απόγευμα Πέμπτης και μετά λόγω έλευσης ψυχρού μετώπου προς την περιοχή.

Όπως θα δείτε και μέσα από τους χάρτες που σας παρουσιάζω η περιοχή μας από αύριο Τετάρτη 20/10 μέχρι Παρασκευή 22/10 θα βρίσκεται μεταξύ ελαφρώς θερμού και ελαφρώς δροσερού ρεύματος αέρα με την θερμοκρασία να μην παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταβολές. Βασικά στην περιοχή μας επικρατεί ένα ελαφρώς δροσερό ρεύμα αέρα με σταδιακή εξασθένηση όσο περνούν οι ημέρες αφού λόγω διαταραχής που θα εξελιχθεί σε κεντρική Μεσόγειο Σάββατο και Κυριακή αναμένεται έστω και σε μικρό βαθμό να ρίχνει πλοκάμια στην περιοχή μας το ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα με την θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

Όσο αφορά τις θερμοκρασίες πάνω και κάτω της κανονικής η Κύπρος μέχρι Παρασκευή θα βρίσκεται με θερμοκρασίες έως και λίγο κάτω της κανονικής ενώ Σάββατο μέχρι Δευτέρα 23-25/10 θα είμαστε ελαφρώς πάνω της κανονικής. Λόγω του ότι ο αντικυκλώνας στα Βαλκάνια συνεχίζει να βρίσκεται στην εκεί περιοχή κατηφορίζει στη Μεσόγειο δροσερό έως ελαφρώς δροσερό ρεύμα αέρα με θερμοκρασίες έως και λίγο κάτω της κανονικής. Όμως επειδή ο Αντικυκλώνας εκτοπίζεται πιο ανατολικά λόγω του χαμηλού βαρομετρικού στον Ατλαντικό δυτικά της Αγγλίας ακολουθώντας το χαμηλό μια ανατολική-βορειοανατολική πορεία. Από τα νότια-νοτιοανατολικά του κράσπεδα ανηφορίζει θερμό ρεύμα αέρα με θερμοκρασίες πολύ πάνω της κανονικής για αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες. Με την ανατολική του πορεία οι θερμοκρασίες πολύ πάνω της κανονικής θα εκτοπίζονται ανατολικά προς κεντρική, βόρεια και ανατολική Ευρώπη τις επόμενες ημέρες. Η δική μας περιοχή προς το τέλος της εβδομάδας θα επηρεαστεί σε μικρό βαθμό από αυτές τις θερμοκρασίες σε συνδυασμό με ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα από τα νοτιοανατολικά λόγω της διαταραχής σε κεντρική Μεσόγειο.

Μια νέα κατάβαση Αυλώνα ψυχρού έως δροσερού ρεύματος ετοιμάζεται σε Ευρώπη από τα βόρεια-βορειοδυτικά λόγω ανατολικής πορείας του χαμηλού που θα ανοίξει διάδρομο της κατάβασης. Αυτό το ρεύμα αέρα θα απλωθεί στην Ευρώπη εκτοπίζοντας τις υψηλές θερμοκρασίες με ανατολική πορεία και δεν αναμένεται να επηρεάσει την Κύπρο τουλάχιστον μέχρι Δευτέρα 25/10 ενώ να έχουμε ένα ξυστό αποδυναμωμένο σύντομο πέρασμα την Τρίτη 26/10. Έτσι η Κύπρος παραμένει σε ένα σκηνικό με μικρά σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας χωρίς μεγάλες αλλαγές για ακόμα 7-8 ημέρες.

Από θέμα βροχών η περιοχή μας πιθανόν μέχρι και τέλος Οκτωβρίου να μην έχει πιθανότητες για οργανωμένο σύστημα χαμηλών πιέσεων και έτσι όποιες βροχές μπορεί να παρατηρηθούν να είναι τοπικού χαρακτήρα και όχι σε όλο το νησί. Πιθανόν πιο θετική κατάσταση με βροχές από Νοέμβριο.

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο Βόρειο-Βορειοανατολικό 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα βόρεια έως 4 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές παροδικές αυξημένες νεφώσεις με ρίσκο βροχής για τοπικά περιορισμένα φαινόμενα από τις νότιες πλαγιές της οροσειράς και κάτω αλλά και στα ανατολικά τμήματα του νησιού.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 27-29 βαθμούς, στους 26-27 βαθμούς στα δυτικά και στους 27-28 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 14-22 βαθμούς και στους 23-26 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός-Βορειοανατολικός έως Νότιο-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα νοτιοανατολικά έως 4 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Τετάρτης πέφτουν στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-18 βαθμούς στα παράλια και 6-9 βαθμούς στα ορεινά.

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο Βόρειο-Βορειοδυτικό που από Λεμεσό μέχρι Πάφο Ανατολικός-Νοτιοανατολικός 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα ανάπτυξη νεφώσεων πιο αυξημένες σε ορεινά-ημιορεινά με ενδεχόμενο τοπικών διάσπαρτων βροχών σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές στα δυτικά-νοτιοδυτικά.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε πτώση και θα φτάνει στο εσωτερικό στους 27-29 βαθμούς, στους 26-27 βαθμούς στα δυτικά και στους 27-29 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 14-22 βαθμούς και στους 23-26 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοανατολικός έως Νότιος-Νοτιοανατολικός που αργά το απόγευμα γυρίζει σε Βορειοδυτικός-Νοτιοδυτικός με ένταση 2 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Πέμπτης πέφτουν στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-18 βαθμούς στα παράλια και 5-8 βαθμούς στα ορεινά.

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο Βόρειο-Βορειοδυτικό 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 27-29 βαθμούς, στους 26-27 βαθμούς στα δυτικά και στους 27-28 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 14-22 βαθμούς και στους 23-26 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα παράλια έως 4 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Παρασκευής πέφτουν στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-18 βαθμούς στα παράλια και 5-8 βαθμούς στα ορεινά.

Σάββατο και Κυριακή 23-24 Οκτωβρίου καλές καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις με την θερμοκρασία σε μικρή άνοδο για να είμαστε ελαφρώς πάνω της κανονικής.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.