Ενδεχόμενο για τοπικές καταιγίδες αύριο Πέμπτη. Βελτιωμένος καιρός απουσία βροχών από Παρασκευή

Διατηρείται μερικώς άστατος ο καιρός στη Μεσόγειο με τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα κάτι που επηρεάζει και την Κύπρο μέχρι αύριο Πέμπτη αλλά αυτό αναμένεται να αλλάξει στην περιοχή μας και να οδεύουμε από Παρασκευή μέχρι Δευτέρα 22-25/10 με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και κάποιες νεφώσεις τοπικά στα ορεινά-ημιορεινά με το ρίσκο βροχής να μειώνεται αισθητά ώστε να έχουμε κάτι.

Μετά από κάποιες ημέρες σχετικής ηρεμίας σε κεντρική Μεσόγειο απουσίας οργανωμένων συστημάτων χαμηλής πίεσης δηλαδή χαμηλά βαρομετρικά επιστρέφει και πάλι ο άστατος καιρός λόγω χαμηλών βαρομετρικών. Αυτό θα αρχίσει να αλλάζει από Πέμπτη απόγευμα και μετά με χαμηλό βαρομετρικό σε βορειοδυτική Ιταλία που ευνοείται από την κατάβαση Αυλώνα ψυχρού ρεύματος αέρα στα βόρεια-βορειοδυτικά τμήματα της Μεσογείου. Αυτό το χαμηλό συνοδευόμενο από μετωπικές υφέσεις θα δίνει τοπικές βροχές και καταιγίδες σε περιοχές Ιταλίας, Ελλάδας και Βαλκανίων Παρασκευή και Σάββατο. Η δική μας περιοχή δεν φαίνεται για ακόμα μια φορά να επηρεάζεται και παραμένουμε ανεπηρέαστη από οργανωμένο σύστημα χαμηλών πιέσεων και αυτό παίζει ρόλο ένας αντικυκλώνας που βρίσκεται σε κεντρική Μεσόγειο κινούμενος ανατολικά-νοτιοανατολικά μέχρι να καταρρεύσει εμποδίζοντας σε χαμηλό να εισέλθει στην περιοχή μας τουλάχιστον για 4-5 ημέρες.

Όμως νέο χαμηλό βαρομετρικό αναμένεται να εισέλθει σε κεντρική Μεσόγειο νότια Ιταλίας και νοτιοδυτικά της Ελλάδας από Αφρική μέχρι την Κυριακή 24 Οκτωβρίου με αποτέλεσμα Κυριακή-Δευτέρα να παρατηρηθούν τοπικά έντονα καιρικά φαινόμενα σε περιοχές Ιταλίας και Ελλάδας που θα χρειάζεται προσοχή. Λόγω της θέσης που έχει δηλαδή ερχόμενο από Αφρική θα σηκώσει και σκόνη μαζί του προς κεντρική Μεσόγειο που δεν φαίνεται τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη να μας απασχολήσει εμάς η σκόνη.

Κάτι που θέλω να πω είναι για αυτό το χαμηλό που έρχεται από Αφρική για το ενδεχόμενο αν θα αποκτήσει χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα ή αλλιώς medicane που μέσα από αυτό το φαινόμενο παρατηρούνται ισχυρές βροχοπτώσεις με ισχυρούς έως θυελλώδης ανέμους. Το αν θα καταφέρει να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα είναι νωρίς ακόμα αλλά το ενδεχόμενο είναι υπαρκτό κάτι που θα φανεί με το πόσο θα βαθύνει αλλά και πόση διάρκεια θα έχει το χαμηλό μέσα στο θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου. Θα σας κρατώ ενήμερους.

Όσο αφορά την δική μας περιοχή γενικώς θα παρακολουθούμε μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αλλά θα φανεί όμως αν το σύστημα από Αφρική θα είναι και η αιτία να αλλάξει ο καιρός προς το τέλος του μήνα που σε συνδυασμό εισχώρησης ελαφρώς δροσερού ρεύματος αέρα προς την περιοχή μας να δημιουργηθεί κάποιο χαμηλό κοντά σε εμάς και να φέρει βροχές προς το τέλος του μήνα. Νωρίς ακόμα για ασφαλή πρόβλεψη και θα εξαρτηθεί από την πορεία και συμπεριφορά του συγκεκριμένου χαμηλού.

Όσο αφορά την θερμοκρασία δεν φαίνεται ιδιαίτερη μεταβολή παρόλο της μικρής ανόδου από Σάββατο και μετά. Τώρα αναλόγως της θέσης του χαμηλού σε κεντρική Μεσόγειο υπάρχει το ενδεχόμενο να ανεβεί λίγο ακόμα η θερμοκρασία μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και να ακολουθήσει πτώση από τις 28/10 και μετά.

Όπως θα δείτε και μέσα από τους χάρτες που σας παρουσιάζω η περιοχή μας από αύριο Πέμπτη 21/10 και μέχρι Παρασκευή 22/10 θα βρίσκεται μεταξύ ελαφρώς θερμού και ελαφρώς δροσερού ρεύματος αέρα με την θερμοκρασία να μην παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταβολές. Βασικά στην περιοχή μας επικρατεί ένα ελαφρώς δροσερό ρεύμα αέρα με σταδιακή εξασθένηση όσο περνούν οι ημέρες αφού λόγω διαταραχής που θα εξελιχθεί σε κεντρική Μεσόγειο Σάββατο και Κυριακή αναμένεται έστω και σε μικρό βαθμό να ρίχνει πλοκάμια στην περιοχή μας το ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα με την θερμοκρασία σε μικρή άνοδο. Το δεύτερο χαμηλό από Κυριακή σε Μεσόγειο θα βγάλει και θερμό ρεύμα αέρα από νότια-νοτιοανατολικά του κράσπεδα για αυτό ενδέχεται να ανέβει λίγο ακόμα η θερμοκρασία αλλά δεν φαίνεται να μας επηρεάζει έντονα αυτό το ρεύμα λόγω της ανατολικής πορείας του Αυλώνα με το ψυχρό ρεύμα αέρα.

Όσο αφορά τις θερμοκρασίες πάνω και κάτω της κανονικής η Κύπρος μέχρι Παρασκευή θα βρίσκεται με θερμοκρασίες έως και λίγο κάτω της κανονικής ενώ σταδιακά από Σάββατο και κυρίως αρχές της επόμενης εβδομάδας 23-25/10 θα είμαστε ελαφρώς πάνω της κανονικής. Ο Αντικυκλώνας που ευνοούσε σε δροσερό έως ελαφρώς δροσερό ρεύμα αέρα εκτοπίζεται πιο ανατολικά λόγω του χαμηλού βαρομετρικού στον Αντλαντικό που από δυτικά της Αγγλίας ακολουθεί μια ανατολική-βορειοανατολική πορεία φτάνοντας Σκανδιναβία. Από τα νότια-νοτιοανατολικά του κράσπεδα ανηφορίζει θερμό ρεύμα αέρα με θερμοκρασίες πολύ πάνω της κανονικής για αρκετές Ευρωπαικές χώρες. Με την ανατολική του πορεία οι θερμοκρασίες πολύ πάνω της κανονικής θα εκτοπίζονται ανατολικά προς κεντρική, βόρεια και ανατολική Ευρώπη τις επόμενες ημέρες. Η δική μας περιοχή δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα και απλά θα περνάει ξυστά χωρίς να εισέρχεται στην περιοχή μας. Βασικά θα υπάρχει μια μάχη θερμού και ψυχρού ρεύματος αέρα την επόμενη εβδομάδα και θα το δείτε σε επόμενα δελτία.

Η νέα κατάβαση Αυλώνα ψυχρού έως δροσερού ρεύματος ευνοείται λόγω του χαμηλού βαρομετρικού που φεύγει προς Σκανδιναβία και σε συνδυασμό με τον Αντικυκλώνα δυτικά της Ισπανίας θα ανοίξει διάδρομος της αλλαγής ρεύματος αέρα. Αυτό το ρεύμα αέρα θα απλωθεί στην Ευρώπη εκτοπίζοντας τις υψηλές θερμοκρασίες με ανατολική πορεία με αποτέλεσμα να αλλάζει το καιρικό σκηνικό το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο Βόρειο-Βορειοδυτικό που από Λεμεσό μέχρι Πάφο Ανατολικός-Νοτιοανατολικός 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα ανάπτυξη νεφώσεων πιο αυξημένες σε ορεινά-ημιορεινά με ενδεχόμενο τοπικών διάσπαρτων βροχών σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές στα δυτικά-νοτιοδυτικά. Υπάρχει το ρίσκο και για εκδήλωση καταιγίδας.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 27-29 βαθμούς, στους 26-27 βαθμούς στα δυτικά και στους 27-29 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 14-22 βαθμούς και στους 23-26 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοανατολικός έως Νότιος-Νοτιοανατολικός που αργά το απόγευμα γυρίζει σε Βορειοδυτικός-Νοτιοδυτικός με ένταση 2 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Πέμπτης πέφτουν στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-18 βαθμούς στα παράλια και 5-8 βαθμούς στα ορεινά.

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο Βόρειο-Βορειοδυτικό 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 27-29 βαθμούς, στους 26-27 βαθμούς στα δυτικά και στους 27-28 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 14-22 βαθμούς και στους 23-26 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βόρειος-Βορειοδυτικός ενώ τοπικά στα νότια Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα παράλια έως 4 μποφόρ. Στα νοτιοδυτικά έως 5 μποφόρ απογευματινές ώρες.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Παρασκευής πέφτουν στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-18 βαθμούς στα παράλια και 5-8 βαθμούς στα ορεινά.

Σάββατο 23 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο Βόρειο-Βορειοδυτικό 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 27-29 βαθμούς(πιο τοπικά στο εσωτερικό έως 30), στους 26-27 βαθμούς στα δυτικά και στους 27-28 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 16-22 βαθμούς και στους 23-27 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα παράλια και τοπικά στο εσωτερικό έως 4 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Σαββάτου πέφτουν στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-18 βαθμούς στα παράλια και 5-8 βαθμούς στα ορεινά.

Κυριακή 24 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο Βόρειο-Βορειοδυτικό 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 27-29 βαθμούς(πιο τοπικά στο εσωτερικό έως 30), στους 26-27 βαθμούς στα δυτικά και στους 27-28 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 16-22 βαθμούς και στους 23-27 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Δυτικός-Βορειοδυτικός έως Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα παράλια έως 4 μποφόρ.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Κυριακής πέφτουν στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-18 βαθμούς στα παράλια και 5-8 βαθμούς στα ορεινά.

Δευτέρα 25/10 ηλιοφάνεια με περάσματα νεφώσεων στην ανώτερη ατμόσφαιρα με άνεμο Δυτικός-Βορειοδυτικός έως Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ ενώ τοπικά στα παράλια έως 4 μποφόρ.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.