«Το παιδί, μου ζητά ακριβά δώρα»

Christmas photo created by gpointstudio - www.freepik.com

Βρισκόμαστε πλέον μια ανάσα μακριά από τις γιορτές και την τιμητική τους έχουν όπως κάθε χρόνο τα δώρα. Τα παιδιά, που είναι και οι πρωταγωνιστές αυτής της όμορφης περιόδου, έχουν ήδη ξεκινήσει να μετρούν αντίστροφα.

Τι συμβαίνει όμως όταν τα παιδιά ζητάνε ακριβά δώρα που είναι ανέφικτο για τους γονείς να τα αγοράσουν; Από τη μία, είναι γεγονός ότι διανύουμε μια περίοδο οικονομικής κρίσης κάτι το οποίο θέτει φραγμούς στο πόσα μπορούμε να ξοδέψουμε για δώρα. Από την άλλη, τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν πάντα αυτό που ζητάνε. Αυτές, είναι δύο καταστάσεις, τις οποίες οι γονείς θα πρέπει με υπομονή να επεξηγήσουν στο παιδί ώστε να τις κατανοήσει. Άρα παρά να αρκεστείτε σε ένα απότομο ‘’όχι’’ αντίθετα μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:

Κατανόηση και επεξήγηση
Το παιδί χρειάζεται να κατανοήσει τους λόγους που δεν μπορείτε να του προσφέρετε αυτό που ζητά χωρίς λεπτομερείς επεξηγήσεις. Να καταλάβει δηλαδή ότι η άρνησή σας αυτή δεν έχει να κάνει με το ίδιο αλλά με τις ανάγκες σας τη δεδομένη περίοδο. Το παιδί μπορεί να αντιδράσει ακόμη και επιθετικά λέγοντας σας ότι δεν νοιάζεστε για αυτό. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση όμως, θα πρέπει να κρατήσετε τη ψυχραιμία σας και να ακούσετε ότι έχει να σας πει. Αυτό θα βοηθήσει τη μεταξύ σας σχέση και όταν εκφράσει τα συναισθήματά του θα μπορεί να κατανοήσει καλύτερα τους λόγους, ειδικά εάν νιώσει ότι το ακούσατε με προσοχή.
Φυσικά, είναι σημαντικό σκοπός σας να μην είναι να φοβηθεί το παιδί και να μη ξαναζητήσει κάτι από εσάς, αλλά να προβληματιστεί και να αναγνωρίσει τους ακριβείς λόγους που δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις του.

Όρια
Τα όρια όπως σε κάθε σχέση έτσι και στη σχέση γονέα – παιδιού είναι εξίσου σημαντικά. Είναι γεγονός ότι η αγάπη σας για το παιδί δεν έχει όρια. Οι οικονομικές σας όμως δυνατότητες έχουν. Άρα με το να αναφέρετε στο παιδί ότι είναι ανέφικτο να ξοδέψετε τόσα χρήματα τη δεδομένη στιγμή για δώρο, το βοηθάτε να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν απεριόριστα χρήματα στην οικογένεια και ότι για να μπορείτε να ζείτε άνετα ίσως να πρέπει να στερηθείτε κάποια πράγματα όπως αυτό.

Στόχοι
Ενημερώνοντας το παιδί ότι μπορεί να εξοικονομήσει τα δικά του χρήματα για να αποκτήσει αυτό που ζητάει, το βοηθάτε να βάλει ένα στόχο, να κατανοήσει την έννοια της αποταμίευσης αλλά και να λάβει την ικανοποίηση του να αποκτά κάτι με τα ‘’δικά του’’ χρήματα. Η ικανοποίηση και η χαρά που θα λάβει εάν καταφέρει να πετύχει τον στόχο του θα είναι διπλή και έτσι θα εκτιμήσει το δώρο ακόμη περισσότερο!

Συνεργασία και επένδυση στις ανθρώπινες σχέσεις
Ένα οικογενειακό συμβούλιο με τα ενήλικα μέλη της οικογένειας μπορεί να βοηθήσει ώστε να μοιραστούν τα χρήματα που χρειάζεστε για να αγοράσετε το δώρο στο παιδί. Εάν και εφόσον θεωρείτε ότι το δώρο είναι σημαντικό για το παιδί μπορείτε να συζητήσετε την προοπτική να αγοράσετε το δώρο αυτό όλοι μαζί. Με αυτό τον τρόπο, η επιθυμία του παιδιού πραγματοποιείται και συνεργάζεστε κατάλληλα ώστε να επιτύχετε ένα στόχο.

Top Tip!
Μην ξεχνάτε, ότι το δώρο πρέπει να είναι μέσο και όχι σκοπός!

 

Με τη συνεργασία της Εγγεγραμμένης Συμβουλευτικής Ψυχολόγοου, Κυριακής Σαρρή.  Τηλ.: 97755451/ Facebook