Υψηλές θερμοκρασίες για Τετάρτη με ενισχυμένο ρεύμα αέρα. Σε πτώση η θερμοκρασία από Πέμπτη με τοπικά αυξημένες νεφώσεις

Πτώση θερμοκρασίας σε κανονικές τιμές για την εποχή λόγω εκτοπισμού του ελαφρώς πιο θερμού ρεύματος αέρα που μας επηρεάζει αναμένεται από Πέμπτη. Δροσερό ασταθές ρεύμα αέρα σε κεντρική Μεσόγειο και Βαλκάνια διατηρεί ασταθείς τις καιρικές συνθήκες στις εκεί περιοχές με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Μέχρι να υποχωρήσει παραμένουμε με υψηλές θερμοκρασίες πάνω της κανονικής.

Μέχρι περίπου την Τετάρτη η Κύπρος φαίνεται να βρίσκεται έξω από την εμβέλεια ασταθών καιρικών συνθηκών. Υπάρχει μια τάση όμως από Τετάρτη απόγευμα και μετά μέχρι και Σάββατο να είμαστε σε ένα πεδίο ασταθών καιρικών συνθηκών και χαμηλών πιέσεων αλλά να παραμένει αρκετά χαμηλό το ρίσκο για να βρέξει στο νησί μας. Ένα μικρό ενδεχόμενο θα το αφήσω όμως και αν καταφέρει να δώσει κάτι αυτό θα είναι σε πολύ τοπικό και περιορισμένο επίπεδο σε ορεινά ή εσωτερικό. Σε παράλιες περιοχές είναι ακόμα πιο χαμηλό το ρίσκο και έτσι για να βρέξει είναι πολύ δύσκολο.

Ας δούμε αναλυτικά την καιρική εξέλιξη

Τετάρτη 9 Ιουνίου
Θερμό έως ελαφρώς πιο θερμό ρεύμα αέρα συνεχίζει να επηρεάζει την περιοχή μας αλλά με σταδιακή υποχώρηση ανατολικά και αυτό οφείλεται στην ανατολική και νότια μετατόπιση του δροσερού ασταθές ρεύματος αέρα στη Μεσόγειο. Οι βροχές και καταιγίδες σε Βαλκάνια, Ιταλία και Ελλάδα χωρίς να μπορεί η Κύπρος να επηρεαστεί. Μέχρι και μεσημεριανές ώρες με υψηλές θερμοκρασίες πάνω της κανονικής αλλά από βραδινές σταδιακή υποχώρηση του ελαφρώς πιο θερμού ρεύματος αέρα με τη θερμοκρασία να σημειώνει πτώση.

Καιρικές συνθήκες: Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις μεσημέρι προς απόγευμα σε ορεινά και εσωτερικό . Βραδινές ώρες αίθριος καιρός.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Πάνω της κανονικής
Εσωτερικό: 33-35 βαθμούς. Πολύ τοπικά στο ανατολικό-νοτιοανατολικό εσωτερικό κομμάτι έως 36 βαθμούς.
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 27-28
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 28-30
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 28-31
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 27-29
Ορεινά: 25-30
Τρόοδος: 24
Ημιορεινά: 30-33

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 13 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 14 έως 17 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 18 βαθμοί και στους 18-20 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα στα βόρεια-βορειοδυτικά και εσωτερικό ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Νότιο-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα εντάσεως 2 έως 4 μποφόρ αλλά μεσημέρι προς απογευματινές ώρες και έως 4-5 μποφόρ στα νότια-νοτιοανατολικά παραθαλάσσια με ενδεχόμενο παροδικά και πιο τοπικά έως 6 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα 3 έως 5 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βορειοδυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ.

Πέμπτη 10 Ιουνίου
Υποχώρησε το ελαφρώς πιο θερμό ρεύμα αέρα με την θερμοκρασία να βρίσκεται σε πτώση φτάνοντας σε κανονικές τιμές για την εποχή. Αυτό οφείλεται στην μετατόπιση του δροσερού ασταθές ρεύματος αέρα που μας ευνοεί με πτώση θερμοκρασίας αλλά όχι με αύξηση του ρίσκου βροχής.

Καιρικές συνθήκες: Αυγινές ώρες με τοπική χαμηλή νέφωση ενώ κατά τη διάρκεια τις ημέρας παροδικές τοπικές νεφώσεις κυρίως ορεινά και εσωτερικό με την χαμηλή νέφωση να συνεχίζει στα δυτικά παράλια. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός αλλά στα δυτικά θα παρατηρείται χαμηλή νέφωση.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Κανονικές τιμές
Εσωτερικό: 29-32 βαθμούς.
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 26-27
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 26-28
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 26-28
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 26-28
Ορεινά: 22-26
Τρόοδος: 20
Ημιορεινά: 27-30

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 11 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 12 έως 15 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 17 βαθμοί και στους 11-19 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα στα βόρεια-βορειοδυτικά και εσωτερικό ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Νότιο-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα εντάσεως 2 έως 4 μποφόρ αλλά μεσημέρι προς απογευματινές ώρες και έως 4-5 μποφόρ στα νότια-νοτιοανατολικά-ανατολικά και βορειοδυτικά παραθαλάσσια με ενδεχόμενο παροδικά και πιο τοπικά έως 6 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Δυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βορειοδυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 3 μποφόρ.

Από Παρασκευή 11/6 μέχρι και Κυριακή 13/6 θα βρισκόμαστε με θερμοκρασίες κανονικές για την εποχή έως και λίγο πιο κάτω τοπικά σε κάποιες περιοχές αφού έχει αλλάξει το ρεύμα αέρα. Μέγιστες θερμοκρασίες 30-32 βαθμούς στο εσωτερικό, έως 26 βαθμούς στα δυτικά παράλια και στους 26-28 βαθμούς στις υπόλοιπες παράλιες περιοχές. Στα ορεινά 21-26 βαθμούς. Πέφτουν λίγο και οι ελάχιστες θερμοκρασίες. Βορειοδυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 3 μποφόρ αλλά μεσημεριανές και απογευματινές ώρες έως 4 μποφόρ αλλά στα παραθαλάσσια ενισχυμένο έως 5 μποφόρ. Κυριακή 13/6 μικρή, ελαφριά άνοδος θερμοκρασίας.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.