Τι θα μαγειρέψετε σήμερα; Φιλετάκια κοτόπουλου!

Τραγανά φιλετάκια από στήθος κοτόπουλο

Μια συνταγή του Head chef at Chi, Ram Singh

Υλικά

  • 200γρ. στήθος κοτόπουλο
  • 100γρ. ψίχουλα ψωμιού ή φρυγανιά
  • 20 ml λάδι σουσαμιού (sesame oil)
  • 30γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 30γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 15γρ. φρέσκια καυτερή πιπεριά τσίλι
  • 20ml κινέζικο κρασί (Chinese cooking wine)
  • 10γρ. κινεζικό μείγμα 7 μπαχαρικών (Chinese seven spices)

Εκτέλεση

  • Κόβουμε τα φιλέτα κοτόπουλου σε λωρίδες, αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε μέσα στο μπολ με το σησαμέλαιο.
  • Βουτάμε τα κομμάτια του κοτόπουλου μέσα στα ψίχουλα από το ψωμί.
  • Βάζουμε σπορέλαιο να ζεσταθεί σε υψηλή φωτιά σε ένα βαθύ τηγάνι.
  • Μόλις ζεσταθεί το λάδι, ρίχνουμε σε δόσεις τα φιλετάκια μας μέσα στο λάδι. Έχουμε δίπλα μας ένα πιάτο στο οποίο έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας και μόλις τα φιλέτα πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα και έχει μαγειρευτεί μέσα το κοτόπουλο, τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε στο πιάτο.
  • Σε περίπτωση που τα φιλέτα παίρνουν πολύ γρήγορα χρώμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά έτσι ώστε να αποφύγουμε να είναι έτοιμα απ’ έξω και ωμά από μέσα.
  • Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φιλετάκια κοτόπουλου.
  • Σε ένα άλλο τηγάνι σοτάρουμε σε λίγο σησαμέλαιο το κρεμμύδι, το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι και την καυτερή πιπεριά μέχρι να μαλακώσουν και πασπαλίζουμε με το μείγμα μπαχαρικών και σβήνουμε με το κινέζικο κρασί.
  • Προσθέτουμε και το κοτόπουλο στο τηγάνι ανακατεύουμε μαζί και σερβίρουμε.

food knowledgeΚαυτερή Πιπεριά

Ήταν γνωστό εδώ και 6000 χρόνια, από τους Μάγια, ότι η πιπεριά έχει αναλγητικές ιδιότητες, γι’ αυτό και την χρησιμοποιούσαν για οδοντικούς και άλλους πόνους. Γύρω στο 1800 μ.Χ., οι γιατροί της εποχής χρησιμοποιούσαν ήδη την αλοιφή της πιπεριάς σαν παυσίπονο στους πόνους των αρθρώσεων και των μυών. Οι καταπραϋντικές, παυσίπονες ιδιότητες της κόκκινης πιπεριάς βασίζονται στη δραστική της ουσία, την καψαϊκίνη. Θεωρούνταν ανέκαθεν χρήσιμες για τις διάφορες ασθένειες του γαστρεντερικού τμήματος, συμπεριλαμβανομένων των στομαχόπονων. Οι καυτερές πιπεριές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, να ανακουφίσουν και να βοηθήσουν, σε πόνους στη πλάτη ή σε εξαρθρώματα, στον πονοκέφαλο και σε κρυολογήματα. Επίσης, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα. Στην κουζίνα, η καυτερή πιπεριά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωμή αλλά και αποξηραμένη σε σκόνη.