Μπορώ να διατηρήσω φιλική σχέση με τον πρώην σύντροφό μου;

Business photo created by freepik - www.freepik.com

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν πρέπει να μείνετε φίλοι με την πρώην σχέση σας; Πρόκειται για μια ερώτηση που όλοι έχουν αντιμετωπίσει λιγότερο ή περισσότερο είτε επειδή οι ίδιοι είχαν αυτή την πρόθεση είτε επειδή την είχε ο πρώην σύντροφός τους. Οι περισσότερες σχέσεις ξεκινούν με δύο άτομα, καθένα από τα οποία έχει το δικό του ιστορικό προηγουμένων σχέσεων μεγαλύτερων ή μικρότερων σε διάρκεια. Είτε πρόκειται για ιστορικό πλούσιο, είτε πρόκειται για πιο περιορισμένο, ανεξαρτήτως αν αφορά σχέσεις χρόνων ή και σχέσεις της μία βραδιάς, το πώς θα το διαχειριστεί ο κάθε σύντροφος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προοπτική μιας νέας γνωριμίας.

Όταν ξεκινά μια νέα σχέση, αρκετά ζευγάρια έχουν την τάση να εστιάζουν αρκετά στο θέμα των πρώην συντρόφων τους, σε μια προσπάθεια υπέρμετρης ειλικρίνειας μεταξύ τους. Ορισμένοι από αυτούς εξακολουθούν να διατηρούν επικοινωνία και φιλικές σχέσεις με τους πρώην τους, ενώ άλλοι είναι εντελώς αντίθετοι με αυτό. Είναι, όμως, κατάλληλο να παραμείνετε σε επικοινωνία με έναν πρώην; Θα έπρεπε να γίνεται αποδεκτό από το νέο σας σύντροφο; Πότε είναι η ώρα να τελειώσετε πλήρως τη σχέση σας με έναν πρώην; Μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την νέα σχέση;

Εάν θεωρείτε ότι είναι σημαντικό να διατηρήσετε οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας με μια προηγούμενη σχέση αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε περισσότερο τι είναι εκείνο που σας ωθεί στην κατεύθυνση αυτή. Υπάρχει κάποια προοπτική επανασύνδεσης από την δική σας ή από την άλλη πλευρά και θέλετε να αφήσετε την πόρτα ελαφρώς ανοιχτή για κάθε περίπτωση; Σας το ζητάει η άλλη πλευρά και θέλετε να το κάνετε χαριστικά; Ανησυχείτε για το πώς θα διαχειριστεί το χωρισμό ο πρώην σύντροφός σας; Εξακολουθεί να σας προσεγγίζει κάποιος σύντροφος, ακόμα και αν έχετε καιρό που έχετε χωρίσει; Ανεξαρτήτως από το ποιο σενάριο ταιριάζει περισσότερο στην περίπτωσή σας είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας όταν ρωτάτε γιατί διατηρείτε επαφή με τον πρώην σας, σκεπτόμενοι ταυτόχρονα και τα εξής:

Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν
Όταν ξεκινάτε μια νέα σχέση οριοθετήστε την στο παρόν και μην εμπλακείτε στο να ανασύρετε διαρκώς ιστορίες από προηγούμενες σχέσεις ή προηγούμενους συντρόφους. Εάν συνειδητοποιήσετε ότι το κάνετε αυτό δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας να συνειδητοποιήσει τα κίνητρα πίσω από την ενέργεια αυτή. Πρόκειται για μια νοσταλγία του παρελθόντος; Πρόκειται για μια προσπάθεια να κάνετε τον νέο σύντροφο να ζηλέψει; Είναι πολύ σημαντικό να έχει κλείσει μέσα σας κάθε κύκλος του παρελθόντος για να μπορέσετε να ξεκινήσετε μια νέα και υγιή σχέση.

Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας
Κατά την έναρξη μιας νέας σχέσης, έχουμε την τάση να συγκρίνουμε τον νυν με τον πρώην σύντροφό μας και σχεδόν ποτέ δεν έχουμε αντικειμενική στάση προς κανέναν από τους δύο. Είναι χρήσιμο να αντιληφθείτε ότι μια τέτοια σύγκριση δεν μπορεί ποτέ να ευσταθεί ουσιαστικά καθώς πρόκειται για δύο ανθρώπους με τους οποίους έχετε βιώσει ετερογενείς και συχνά πολύ διαφορετικές εμπειρίες. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και ο χρόνος που έχετε περάσει με τον καθένα διαφέρει σημαντικά καθώς η νέα σχέση τις περισσότερες φορές έχει λιγότερο χρόνο ζωής από μια παρελθοντική.

Να έχετε ξεκάθαρα όρια στις σχέσεις σας
Το να διατηρείτε μια επικοινωνία με έναν πρώην σύντροφο είναι μια αρκετά σύνθετη κατάσταση που δεν έχει ξεκάθαρα όρια. Επικοινωνείτε ως φίλοι; Επικοινωνείτε ως πρώην σύντροφοι που ενδιαφέρονται ακόμα ο ένας για τον άλλον, αλλά συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να είναι μαζί; Ή επικοινωνείτε με τον προσανατολισμό της επανασύνδεσης; Ακόμα και αν σκοπεύετε να διατηρήσετε μια σχέση με καθαρά σεξουαλικά κριτήρια φροντίστε να είστε ξεκάθαροι τόσο προς τον άλλον όσο και προς τον ίδιο σας τον εαυτό για το ποια είναι τα όρια αυτή της σχέσης και μέχρι που φτάνουν οι προσδοκίες που έχετε από αυτήν. Έτσι θα προστατέψετε τον εαυτό σας από μια νέα απογοήτευση.

 

Με τη συνεργασία του Βασιλειάδη Ηλία, Ψυχολόγου στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος

Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο Facebook