8 Αιτίες που… Χαλάνε το μεταβολισμό σας!

Με τη συνεργασία της Παναγιώτας Τσόκκου-Schou, RDN, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία που γίνεται στον οργανισμό έτσι ώστε να μετατρέψει την ενέργεια που παίρνετε από τις τροφές σε κινητική.  Οι κυριότερες αιτίες για κάποιον που έχει μειωμένο μεταβολισμό ποικίλλουν. Παρακάτω είναι οι πιο συνήθεις.

 1. Στερητικές δίαιτες
  Οι στερητικές δίαιτες, που έχουν θερμιδική πρόσληψη μι-κρότερη των 900 θερμίδων κατατάσσονται στην κατηγο-ρία της λιμοκτονίας. Αυτού του είδους δίαιτες προωθούν την μείωση βάρους που προέρχονται κυρίως από την δι-άσπαση του μυ, ενώ παράλληλα οι πιθανότητες για προ-βλήματα υγείας όπως είναι ο διαβήτης αυξάνονται, αφού παράλληλα με τις θερμίδες μειώνονται και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά.
  Λύση
  Ακολουθήστε μια εξατομικευμένη δίαιτα που δεν πέφτει κάτω από τις 1200 θερμίδες/μέρα και εντάξ-τε τη άσκηση στην ζωή σας. Η αλλαγή τρόπου ζωής και διατροφικών συνηθειών είναι σημαντική για την διατή-ρηση του επιθυμητού βάρους.
 2. Μειωμένη άσκηση
  Με την πάροδο του χρόνο ο ανθρώπινος μεταβολισμός μειώνεται. Η άσκηση βοηθά στο κτίσιμο του μυ, ο οποίος αυξάνει τον μεταβολισμό. Αναφορές υποστηρίζουν ότι μια υγιής κοπέλα μπορεί να αυξήσει την ενεργειακή της δαπά-νη κατά 8-10 θερμίδες/λεπτό κατά τη διάρκεια της άσκη-σης, ενώ μια μεγαλύτερη μόνο 6-8 θερμίδες/λεπτό.
  Λύση
  Οι συστάσεις προτείνουν μισή με μια ώρα την μέρα καθημερινή άσκηση.
 3. Αποφυγή προγεύματος
  Κατά την διάρκεια της νύχτας ο μεταβολισμός επιβραδύνεται ώστε απλά να λειτουργούν οι ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού. Το πρωί, τα επίπεδα γλυκόζης είναι μειωμένα. Όταν αποφεύγετε το πρόγευμα τότε ο οργανισμός απελευθερώνει γλυκόζη από τον μυ-ϊκό ιστό και το συκώτι με τη μορφή του γλυκογόνου. Αυτό συνεπά-γεται με την μείωση μυϊκού ιστού και αύξηση του κοιλιακού λίπους.
  Λύση
  Μην ξεχνάτε να τρώτε ένα υγιεινό πρωινό καθημερινά.
 4. Αϋπνία
  Η ποιότητα και η ποσότητα ύπνου έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει τον μεταβολισμό. Η έλλειψη ύπνου (<7 ώρες) προκαλεί μείωση της λε-πτίνης, και αύξηση της γκρελίνης, με αποτέλεσμα την αύξηση της πείνας, αναζητώντας κυρίως τροφές που περιέχουν ζάχαρη και λίπη. Επιπρόσθετα, δεσμεύει την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη και επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης που καταλήγει στον αυξημένο κίνδυνο παχυσαρ-κίας και διαβήτη.
  Λύση
  Ένα φλιτζάνι γάλα πριν να κοιμηθείτε μπορεί να σας βο-ηθήσει, αντίθετα με την καφεΐνη και το αλκοόλ, που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στον ύπνο.
 5.  Μειωμένη κατανάλωση νερού
  Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού βοηθά στην ομαλή λειτουργία όλων των οργάνων και οδηγεί στις αυξημένες καύσεις. Έρευνα έδειξε ότι 500 ml νερού μπορεί να αυξήσει τον μετα-βολισμό ανά 1%.
  Λύση
  Η συνιστώμενη ποσότητα νερού για ένα ενήλικα ανέρχεται στα 6-8 φλ/ημέρα ή 30 ml ανά κιλό βάρους. Αν δεν είστε φίλοι του νε-ρού μπορείτε να προσθέσετε λεμόνι στο νερό ή να καταναλώσετε τσάγια βοτάνων χωρίς ζάχαρη.
 6. Ασυνεπείς ώρες γευμάτων και σνακ
  Τα συχνά και μικρά γεύματα μπορεί να μην επιταχύνουν το μεταβολισμό, αλλά διατηρούν τις καύσεις του σταθερές. Αντιθέτως, όταν παραλείπετε γεύματα και παρατείνετε την νηστεία, τότε λόγω μειωμένης γλυκόζης, η κατανάλωση τροφής οδηγεί στην αυξημένη έκκριση ινσουλίνης η οποία συνδέεται έμμεσα με τη σύνθεση λίπους.
  Λύση
  Οργανώστε τη διατροφή σας με βάση την ημέρα σας, συμπεριλαμβάνοντας 3 γεύματα και 2-3 σνακ.
 7. Είστε συνέχεια αγχωμένοι
  Το άγχος έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κορτιζόλης, γνωστή ως ορμόνη του στρες. Η ορμόνη αυτή όταν είναι αυξημένη, απελευθερώνει γρήγορα ινσουλίνη και διατηρεί υψηλά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Ταυτόχρονα, η σεροτονίνη είναι νευροδιαβιβαστής που ευθύνεται για την καλή διάθεση. Η αύξησή της επιτυγχάνεται με την κατανάλωση των υδατανθράκων. Οι απλοί υδατάνθρακες όπως τα γλυκά μπορεί να δίνουν γρήγορο αποτέλεσμα στην διάθεσή σας αλλά ταυτόχρονα η συνεχής κατανάλωσή τους καταλήγει στην εναπόθεση κοιλιακού λίπους.
  Λύση
  Καταναλώστε σύνθετους υδατάνθρακες όπως τα προϊόντα ολικής αλέσεως και λαχανικά. Μπορούν να προσφέρουν πιο ήπιο αποτέλεσμα στην διάθεση αλλά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια το οποίο συνεπάγεται τη σταθερή παραγωγή σεροτονίνης.
 8. Αποφεύγετε να πίνετε γάλα και να τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα
  Τα θρεπτικά συστατικά στο γάλα, όπως το ασβέστιο, παίζουν σημαντικό ρόλο στην καύ-ση του λίπους και την αύξηση μυϊκού ιστού. Όταν ο οργανισμός στερείται το ασβέστιο από τροφές, αυξάνεται η παραγωγή λιποκυτ-τάρων. Επίσης, οι σύνθετοι υδατάνθρακες και η πρωτεΐνη που υπάρχουν στα γαλακτοκομι-κά, βοηθούν στην διατήρηση σταθερών επι-πέδων γλυκόζης.
  Λύση
  Η κατανάλωση 3 ισοδύναμων/μέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης αλλά και να βελτιώσει τον μεταβολισμό.