Συνεχή χαμηλά βαρομετρικά με βροχές, καταιγίδες και χιόνια-Πτώση θερμοκρασίας με χιόνια πιο χαμηλά

Αρκετά βελτιωμένος ο καιρός σήμερα Παρασκευή με άνοδο θερμοκρασίας χωρίς να παρατηρούνται βροχές. Ένα μικρό διάλειμμα αφού νέο σύστημα χαμηλών πιέσεων έρχεται στην περιοχή και μαζί με μέτωπα κακοκαιρίας θα φέρουν βροχές και καταιγίδες με χιόνια πάνω στο Τρόοδος προς Όλυμπο αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα Παρασκευής και μετά. Ταυτόχρονα μας πλησιάζουν πιο ψυχρές αέριες μάζες με την θερμοκρασία να ξεκινά την πτώση από απόγευμα Σαββάτου που θα έχει συνέχεια με αποτέλεσμα αρχές της επόμενης εβδομάδας να επικρατούν στο νησί χαμηλές θερμοκρασίες.

Συνεχή συστήματα χαμηλών πιέσεων θα επηρεάζουν την Κύπρο μέχρι και 20 Ιανουαρίου. Και μέσα στο 3 δεκαήμερο φαίνονται κάποια συστήματα λογικά την τελευταία εβδομάδα.

Ας τα δούμε όλα αναλυτικά
Επανερχόμαστε από αύριο στη εμβέλεια του Αυλώνα ψυχρών έως πολύ ψυχρών αερίων μαζών αφού σήμερα Παρασκευή έχουμε βγει από αυτήν την εμβέλεια για αυτό και η άνοδος της θερμοκρασίας. Μια πρόσκαιρη και σύντομη αλλαγή αφού επανερχόμαστε και πάλι σε ψυχρές αέριες μάζες. Ένας Αυλώνας που από τα βόρεια προς τα νότια που εκτείνεται μέχρι και τα θερμά νερά της Μεσογείου και αυτό ευνοεί σε συνεχείς κυκλογεννέσης δηλαδή δημιουργία χαμηλών βαρομετρικών που αυτά τα χαμηλά-συστήματα χαμηλών πιέσεων κινούνται προς την περιοχή τις τελευταίες ημέρες με συνέχεια τις επόμενες ημέρες.

Ξεκινούμε από απόψε Παρασκευή προς πρωινές Σαββάτου να δεχόμαστε την επήρεια του χαμηλού βαρομετρικού με βροχές και καταιγίδες. Μετά το πέρας αυτού του χαμηλού βαρομετρικού που φεύγει πιο ανατολικά έρχονται σιγά σιγά πιο ψυχρές αέριες μάζες στην περιοχή μας που θα ρίξουν την θερμοκρασία(μετά την μικρή άνοδο που έχει σήμερα την Παρασκευή) αρχής γενομένης από Σάββατο απόγευμα και θα συνεχιστεί μέχρι και αρχές της επόμενης εβδομάδας. Από το Σάββατο το μεσημέρι και μετά θα επηρεαστούμε από νέο χαμηλό που έρχεται από τα δυτικά και έτσι συνεχίζει το άστατο καιρικό σκηνικό Σάββατο και Κυριακή.

Πολύ πιο τοπικά φαινόμενα απόγευμα Κυριακής μέχρι Δευτέρα απόγευμα 17-18/1 αλλά όπως φαίνεται νέο σύστημα από τα δυτικά έρχεται στην περιοχή μας με βροχές και χιόνια βράδυ Δευτέρας μέχρι πρωινές ώρες Τρίτης 19/1.

Χιόνια και Υψόμετρο
Σάββατο 16/1 1800 μέτρα και πάνω με χιονόστρωση στα 2000 μέτρα και πάνω.
Κυριακή 17/1 1400-1500 μέτρα και πάνω με χιονόστρωση στα 1600 μέτρα και πάνω. Από το βράδυ της Κυριακής αν έχει υετό δηλαδή φαινόμενο βροχής από τα 1000 μέτρα και πάνω θα είναι σε μορφή χιονιού.

Δευτέρα 18/1 900-1000 μέτρα και πάνω με χιονόστρωση από τα 1200 μέτρα και πάνω.
Τρίτη απόγευμα προς αυγινές ώρες Τετάρτης 19-20/1 υπάρχει το ενδεχόμενο χιόνια από 700 μέτρα και πάνω με χιονόστρωση από τα 900 μέτρα και πάνω.

Μεσάνυχτα Παρασκευής προς αυγινές ώρες Σαββάτου
Χαμηλό βαρομετρικό προσεγγίζει την Κύπρο και βρίσκεται βορειοδυτικά μας που συνοδεύεται από ψυχρό μέτωπο λόγω του ψυχρού ρεύματος αέρα που κατηφορίζει από τα βόρεια και από θερμό μέτωπο λόγω του θερμού ρεύματος αέρα που ανηφορίζει μπροστά από το χαμηλό. Αυτό αναμένεται να αλλάξει και πάλι το καιρικό σκηνικό στην Κύπρο με βροχές και καταιγίδες σε διάφορες περιοχές του νησιού αλλά οι κυρίως βροχές να εστιάζονται σε περιοχές επαρχίας Πάφου και Λεμεσού αλλά και σε ορεινά-ημιορεινά του δυτικού τμήματος της Κύπρου. Μετά ακολουθούν οι υπόλοιπες περιοχές ενώ το εσωτερικό είναι με πιο χαμηλές πιθανότητες. Φαίνεται να μην επηρεάζεται όλο το νησί.

Πρωινές ώρες Σαββάτου 09:00 μέχρι μεσημεριανές ώρες Κυριακής ώρα 12:00
Νέο χαμηλό βαρομετρικό από τα δυτικά κινούμενο ανατολικά προς τη περιοχή μας αναμένεται να μας επηρεάζει από αργά το πρωί Σαββάτου μέχρι και μεσημεριανές ώρες Κυριακής. Και αυτό το χαμηλό βαρομετρικό συνοδεύεται από μέτωπα κακοκαιρίας αλλά συνεσφιγμένο μέτωπο με τις βροχές και καταιγίδες αλλά και χιόνια να συνεχίζονται κατά περιόδους. Συνεσφιγμένο μέτωπο έχουμε λόγω σύσφιξης 3 διαφορετικών ρευμάτων αέρα ψυχρό, δροσερό και θερμό που βρίσκονται στη περιοχή μας. Αυτό το διάστημα φαίνονται βροχές σε όλη την Κύπρο αλλά με διαφορετικές ώρες εκδήλωσης φαινομένων και επίσης να τονίσω και πάλι τα φαινόμενα κατά περιόδους με ανοίγματα. Αυτό το σύστημα δείχνει να επηρεάζει όλη την Κύπρο.

Μέγιστες θερμοκρασίες Σάββατο 16 Ιανουαρίου
Εσωτερικό: 19-20 βαθμούς.
Παράλια: 19-20 βαθμούς.
Ορεινά: 7-12 βαθμούς
Ημιορεινά: 15-17 βαθμούς
Σε περιοχές με νεφελώδη καιρό και βροχές θα είναι πιο χαμηλή η θερμοκρασία.
Ελάχιστες: 5 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 11 βαθμούς στα παράλια και στους 3-5 βαθμούς στα ορεινά. Τρόοδος προς Όλυμπο γύρω στους 0 βαθμούς.

Άνεμος: Νοτιοδυτικό ενισχυμένο ρεύμα αέρα εντάσεως 2-4 μποφόρ στο εσωτερικό και 3-5 μποφόρ προς παραθαλάσσιες περιοχές. Πάνω στα ορεινά 3 έως 5 μποφόρ. Παροδικά και έως 6 μποφόρ τοπικά σε ορεινά και παραθαλάσσια.

Μέγιστες θερμοκρασίες Κυριακή 17 Ιανουαρίου

Εσωτερικό: 17 βαθμούς.
Παράλια: 18-19 βαθμούς.
Ορεινά: 5-9 βαθμούς
Ημιορεινά: 13-15 βαθμούς
Σε περιοχές με νεφελώδη καιρό και βροχές θα είναι πιο χαμηλή η θερμοκρασία.
Ελάχιστες: 7 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 11 βαθμούς στα παράλια και στους 4-6 βαθμούς στα ορεινά. Τρόοδος προς Όλυμπο γύρω στους 0 βαθμούς.

Άνεμος: Δυτικό ενισχυμένο ρεύμα αέρα εντάσεως 2-4 μποφόρ στο εσωτερικό και 3-5 μποφόρ προς παραθαλάσσιες περιοχές. Πάνω στα ορεινά 3 έως 5 μποφόρ. Παροδικά και έως 6-7 μποφόρ τοπικά σε ορεινά και παραθαλάσσια.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.