Χαμηλό βαρομετρικό και μερική αστάθεια με βροχές μέχρι Πέμπτη. Έρχεται θερμό ρεύμα αέρα και άνοδος θερμοκρασίας

Χαμηλό βαρομετρικό από κεντρική Μεσόγειο σήμερα Τρίτη κινείται ανατολικά και προσεγγίζει την περιοχή μας τις επόμενες ημέρες καθιστώντας το καιρικό μερικώς άστατο με τοπικές βροχές αλλά και κάποιες περιορισμένες μπόρες-καταιγίδες μέχρι και αργά το μεσημέρι της Πέμπτης. Τα φαινόμενα κατά περιόδους άρα θα έχουμε και ανοίγματα αλλά και τόπους τόπους που σημαίνει ότι δεν θα βρέχει την ίδια ώρα παντού.

Μέχρι Τετάρτη τα φαινόμενα είναι τοπικά σε κάποιες περιοχές ενώ από βράδυ Τετάρτης κυρίως από τα μεσάνυχτα προς ξημερώματα Πέμπτης φαινόμενα βροχής θα αρχίσουν να επηρεάζουν την Κύπρο από τα δυτικά-βορειοδυτικά που κατά την διάρκεια της Πέμπτης θα κινούνται ανατολικά. Μέχρι στιγμής φαίνεται οι βροχές να επηρεάζουν αρκετές περιοχές του νησιού αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν θα επηρεάσουν όλο το νησί. Πιθανές ποσότητες μέχρι Πέμπτη απόγευμα σε περιοχές που θα βρέξει είναι από 2-3 μιλίμετρα έως 15 και πιο τοπικά έως 20 μιλίμετρα. Αν καταφέρει να δώσει και ορογραφικές βροχές στις δυτικές-νοτιοδυτικές πλαγιές της οροσειράς τότε εκεί τοπικά θα ξεπεράσει και τα 20 μιλίμετρα.

Μετά το πέρας των μερικώς ασταθών καιρικών συνθηκών στην περιοχή μας από Παρασκευή και κυρίως Σάββατο μέχρι Δευτέρα το καιρικό σκηνικό θα είναι διαφορετικό με ηλιοφάνεια παροδικές νεφώσεις αλλά και άνοδο θερμοκρασίας που θα οφείλεται σε ανύψωση θερμού ρεύματος αέρα προς την περιοχή μας. Αυτό θα οφείλεται σε κατάβαση Αυλώνα ψυχρού έως πολύ ψυχρού ρεύματος αέρα από τα βόρεια προς νότια με τον Αυλώνα να σκάει μύτη όπως σας παρουσιάζω στο χάρτη μεταξύ Ιταλίας και Ισπανίας προς βορειοδυτική Αφρική. Η κατάβαση του Αυλώνα γίνεται λόγω του Αζορικού Αντικυκλώνα στον Αντλαντικό. Με το σκάει μύτη στις περιοχές που σας ανάφερα θα ευνοήσει στην ανύψωση του θερμού ρεύματος αέρα προς ανατολική Μεσόγειο φτάνοντας στο αποκορύφωμα την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου λόγω της ανατολικής του πορεία.

Ταυτόχρονα με το θερμό ρεύμα αέρα που θα ανηφορίζει φαίνεται και ανέβασμα σκόνης από το Σάββατο μέχρι και Δευτέρα με ενδεχόμενο την Δευτέρα να είναι αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα. Η θερμοκρασία μέχρι Δευτέρα μπορεί να φτάσει τους 27-28 βαθμούς αλλά αυτό θα διαφανεί από πόση νεφοκάλυψη και σκόνη αναμένεται στην ατμόσφαιρα στο να συγκρατούν την θερμοκρασία.

Ο Αυλώνας θα ακολουθεί ανατολική πορεία προς την περιοχή μας αναγκάζοντας το θερμό ρεύμα αέρα να εκτοπιστεί ανατολικότερα με αποτέλεσμα την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και εκτοπισμού της σκόνης από την ατμόσφαιρα Τρίτη και Τετάρτη 30/11-1/12. Θα φανεί με την ακριβή πορεία του Αυλώνα αν θα ευνοηθούμε με κάποιο πέρασμα βροχών σε συνδυασμό με την πτώση θερμοκρασίας. Αυτή η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας μπορεί να φέρει στο νησί μας ισχυρούς έως θυελλώδης ανέμους. Για το πόσο θα πέσει η θερμοκρασία, αν θα βρέξει με τη βοήθεια χαμηλού βαρομετρικού και τι θα γίνει με τους ανέμους θα ενημερωθείτε και σε επόμενα δελτία.

Όσο αφορά τις θερμοκρασίες πάνω και κάτω της κανονικής η Κύπρος μέχρι Παρασκευή θα είναι με κανονικές έως ελαφρώς πάνω της κανονικής. Από Σάββατο μέχρι και Δευτέρα όμως λόγω θερμού ρεύματος αέρα η θερμοκρασία σημειώνει άνοδο και θα είναι πιο πάνω της κανονικής. Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αρχές Δεκεμβρίου οι θερμοκρασίες κάτω της κανονικής.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις με άνεμο Δυτικό-Βορειοδυτικό 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια νεφώσεις τοπικά αυξημένες με τοπικές βροχές σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές με πιο αυξημένο το ρίσκο στις ανατολικές περιοχές του εσωτερικού προς βορειοανατολικά με ενδεχόμενο και για τοπικές καταιγίδες. Βραδινές ώρες Τετάρτης προς πρωινές ώρες Πέμπτης βροχές θα αρχίσουν βροχές να επηρεάζουν το νησί μας από δυτικά-βορειοδυτικά και μέχρι και μεσημέρι Πέμπτης θα επηρεάσουν και άλλες περιοχές προς κεντρικά και ανατολικά τμήματα του νησιού.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 22-24 βαθμούς, και έως 22-23 βαθμούς στα δυτικά και έως 24 βαθμούς νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά παράλια. Στα ορεινά 11-16 βαθμούς και στους 17-22 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Δυτικός-Βορειοδυτικός έως Νοτιοδυτικός 2-3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ στα βόρεια, δυτικά και νότια.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Τετάρτης πέφτουν στους 12-13 βαθμούς στο εσωτερικό, 12-16 βαθμούς στα παράλια και 5-8 βαθμούς στα ορεινά.

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με νεφώσεις πιο αυξημένες στα δυτικά και βόρεια με βροχές στη θάλασσα που θα επηρεάζουν δυτικά και βόρεια τμήματα του νησιού. Άνεμος Δυτικός-Βορειοδυτικός 1 έως 3 μποφόρ.

Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια νεφώσεις τοπικά αυξημένες με τοπικές διάσπαρτες βροχές και περιορισμένες καταιγίδες. Ενδεχόμενο πρωί προς μεσημέρι λόγω του ασταθές και υγρού ρεύματος που έρχεται από τα δυτικά στην συνάντηση του με την οροσειρά του Τρόοδους να ευνοήσει σε ορογραφικές βροχές στις δυτικές και νοτιοδυτικές πλαγιές της οροσειράς προς επαρχία Πάφου. Αργά το απόγευμα με βραδινές ώρες βελτιωμένος καιρός με τις βροχές να εξασθενούν και να περιορίζονται αρκετά και να εντοπίζονται στη θάλασσα με κάποιο ενδεχόμενο πολύ τοπικά να επηρεάσουν παράλιες περιοχές.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 22-23 βαθμούς, και έως 23 βαθμούς στα δυτικά, νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά παράλια. Στα ορεινά 10-15 βαθμούς και στους 16-20 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός έως Νοτιοδυτικός 3 έως 4 μποφόρ.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Πέμπτης πέφτουν στους 12-13 βαθμούς στο εσωτερικό, 14-17 βαθμούς στα παράλια και 6-9 βαθμούς στα ορεινά.

Από Παρασκευή αλλά κυρίως Σάββατο μέχρι και Δευτέρα ένα διάστημα απουσίας βροχών με ηλιοφάνεια και παροδικές νεφώσεις χωρίς να αποκλείεται να ανύψωση σκόνης στην ατμόσφαιρα με την θερμοκρασία σε άνοδο για να είμαστε πάνω της κανονικής. Θερμό ρεύμα αέρα θα επηρεάζει την περιοχή μας.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.