Χαμηλό βαρομετρικό προσεγγίζει την περιοχή μας με βροχές και καταιγίδες

Οι βροχές που αναμένονταν από βράδυ Κυριακής αλλά και κατά την διάρκεια της Δευτέρας δεν ήρθαν και πολύ πιθανόν να οφείλεται στην θέση του χαμηλού βαρομετρικού αλλά και της σκόνης που παρατηρείται στην ατμόσφαιρα παράγοντες που δεν βοήθησαν στο να έχουμε βροχές.

Όμως το χαμηλό βαρομετρικό(πρώην τροπικός κυκλώνας) προσεγγίζει σιγά σιγά την περιοχή μας και μέχρι βράδυ Δευτέρας θα βρίσκεται λίγο έξω από την Κύπρο στα δυτικά με αποτέλεσμα ο καιρός να αρχίσει να γίνεται άστατος με τοπικές βροχές και καταιγίδες με τα φαινόμενα να επηρεάζουν αρκετές περιοχές του νησιού. Προς το ξημέρωμα της Τρίτης ακολουθώντας μια βορειοανατολική πορεία θα βρίσκεται βορειοδυτικά της Κύπρου με το καιρικό σκηνικό να παραμένει άστατο. Μέχρι το μεσημέρι συνεχίζοντας την βορειοανατολική-ανατολική του πορεία αναμένεται να αρχίσει να εξασθενεί με αποτέλεσμα τα φαινόμενα σταδιακά να εξασθενούν από μεσημέρι προς απόγευμα και να περιορίζονται αρκετά. Προς το βράδυ που το χαμηλό βαρομετρικό θα βρίσκεται ανατολικά-βορειοανατολικά μπορεί να δώσει κάποιες βροχές στα πιο βορειοανατολικά τμήματα του νησιού μας.

Πιθανόν με κάθε επιφύλαξη αυτό το σύστημα να επηρεάσει περισσότερο βορειοδυτικά, ορεινά, εσωτερικό και προς βόρεια-βορειοανατολικά τμήματα του νησιού αφήνοντας με πιο χαμηλό ρίσκο νότιες-νοτιοανατολικές περιοχές σε επαρχία Λεμεσού και Λάρνακας αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο και θα διαφανεί όταν το χαμηλό θα είναι πιο κοντά σε εμάς και το πως θα συμπεριφερθεί άρα μπορεί να αλλάξουν οι περιοχές. Εγώ θα παρακολουθώ την πορεία του και θα σας παρέχω συνεχείς ενημερώσεις για την εξέλιξη.

Τοπικά οι καταιγίδες θα είναι έντονες κυρίως στο βόρειο-βορειοδυτικό θαλάσσιο χώρο της Κύπρου με ηλεκτρικές εκκενώσεις ενώ στο νησί μπορεί να είναι πιο περιορισμένες. Η σκόνη υποχωρεί από την ατμόσφαιρα της περιοχής μας. Σε περιοχές με καταιγίδες θα ενισχύεται σημαντικά ο άνεμος.

Από Τετάρτη 3/11 περιορίζεται αρκετά η αστάθεια στην περιοχή μας αλλά να υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο τοπικών βροχών ή και κάποιες μπόρες σε ορεινά και προς εσωτερικό αλλά θα είναι περιορισμένα τα φαινόμενα.

Από Πέμπτη 4/11 και πιθανόν μέχρι 12 Νοεμβρίου να διανύσουμε ένα διάστημα με καλές καιρικές συνθήκες απουσία βροχών με την θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο μέχρι Δευτέρα 8/11 και να φτάνει κοντά στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό ενώ μετά να παρουσιάσει μικρή πτώση από Τρίτη 9/11. Αν όλα πάνε καλά καλύτερη αλλαγή στο καιρικό σκηνικό με συστήματα χαμηλών πιέσεων με περισσότερες βροχές και περαιτέρω πτώση θερμοκρασίας περιμένω μετά τις 14-15 Νοεμβρίου αλλά θα ενημερώνεστε καθημερινώς.

Όσο αφορά τις θερμοκρασίες πάνω και κάτω της κανονικής η Κύπρος μέχρι Τετάρτη 3/11 θα βρίσκεται κάπου στη μέση δηλαδή μεταξύ πάνω και κάτω κάτω της κανονικής άρα οι θερμοκρασίες θα είναι κοντά στις κανονικές. Όμως λόγω Αυλώνα που αναμένεται να κατηφορίσει από τα βόρεια προς βορειοδυτική έως νοτιοδυτική Ευρώπη αναμένεται ανέβασμα θερμού ρεύματος αέρα προς κεντρική Μεσόγειο με σταδιακή μετατόπιση προς την ανατολική Μεσόγειο που είναι η δική μας περιοχή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας στη περιοχή μας αλλά δεν αναμένεται να επηρεαστούμε από έντονη μεταφορά θερμού ρεύματος αλλά να είμαστε κάτω από ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής. Σε Ελλάδα και Βαλκάνια φαίνεται μέχρι στιγμής να βρίσκονται με πιο πάνω της κανονικής θερμοκρασίες.

Ο Αυλώνας μέχρι το Σάββατο αποκόπτεται και αναμένεται αποκομμένη ψυχρή λίμνη στην ατμόσφαιρα περιοχή Ισπανίας χωρίς όμως να κινείται προς την περιοχή μας και μέχρι την άλλη εβδομάδα να διαλυθεί.

Τρίτη 2 Νοεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες τοπικά αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες με άνεμο Δυτικό-Νοτιοδυτικό 2 έως 4 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικά αυξημένες νεφώσεις με ενδεχόμενο τοπικών περιορισμένων βροχών ενώ στις περισσότερες περιοχές ο καιρός θα είναι βελτιωμένος.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 26-28 βαθμούς, στους 24-26 βαθμούς στα δυτικά και στους 26-27 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 14-19 βαθμούς και στους 22-26 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Δυτικός-Βορειοδυτικός έως Νοτιοδυτικός 3 έως 5 μποφόρ. Θα έχουμε ενισχυμένο ρεύμα αέρα που μέσα σε καταιγίδα θα είναι πιο ενισχυμένο. Γενικά η περιοχή μας θα επηρεάζεται από ενισχυμένο ρεύμα αέρα.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Τρίτης πέφτουν στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, 18-21 βαθμούς στα παράλια και 12-15 βαθμούς στα ορεινά.

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις με άνεμο Δυτικό-Νοτιοδυτικό 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια με τοπικά αυξημένες νεφώσεις σε ορεινά και εσωτερικό με ρίσκο βροχής 20-30% για τοπικές βροχές-μπόρες ορεινά ή και εσωτερικό.
Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 26-27 βαθμούς, στους 24-26 βαθμούς στα δυτικά και έως 26 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 14-19 βαθμούς και στους 22-25 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Δυτικός-Βορειοδυτικός έως Νοτιοδυτικός 2 έως 3 και παροδικά έως 4 μποφόρ στα βόρεια.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Τετάρτης πέφτουν στους 12-13 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-19 βαθμούς στα παράλια και 9-12 βαθμούς στα ορεινά.

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με χαμηλή νέφωση στο εσωτερικό, βόρεια και ανατολικά με άνεμο Βόρειο 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις ορεινά-ημιορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 28-29 βαθμούς, έως 26 βαθμούς στα δυτικά και στους 26-27 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 15-20 βαθμούς και στους 22-26 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βόρειο-Βορειοδυτικός έως Νοτιοδυτικός και στα ανατολικά Βορειοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ και τοπικά έως 4 μποφόρ στα παράλια.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Πέμπτης πέφτουν στους 14-15 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-20 βαθμούς στα παράλια και 7-10 βαθμούς στα ορεινά.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.