Από τον Χειμώνα επανερχόμαστε στην Άνοιξη με άνοδο θερμοκρασίας και απουσία βροχών

Μετά το χειμερινό σκηνικό με βροχές, χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή αλλάζει και πάλι το καιρικό σκηνικό στην Κύπρο με θερμό ρεύμα αέρα να μας έρχεται που θα ανεβάσει την θερμοκρασία με την άνοιξη να επιστρέφει. Αραιή σκόνη στην ατμόσφαιρα από Αφρική αρχής γενομένης την Τετάρτη.

Ας δούμε αναλυτικά την όλη καιρική εξέλιξη
Η αποκομμένη ψυχρή λίμνη που επηρέαζε την περιοχή μας φεύγει βορειοανατολικά και εξασθενεί με αποτέλεσμα να σταματούν και οι ασταθείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας. Σε σταδιακή υποχώρηση το δροσερό έως ελαφρώς ψυχρό ρεύμα με θερμό ρεύμα αέρα να έρχεται από Αφρική και να ανεβάζει την θερμοκρασία στην Κύπρο.

Αντικυκλώνας στην περιοχή της Αγγλίας μπαίνει σφήνα σε πιο ψυχρά γεωγραφικά πλάτη ως εμποδιστής της Ατλαντικής ροής και κατεβάζει Αυλώνα ψυχρού έως πιο ψυχρού ρεύματος αέρα από τα βόρεια προς νότια σε περιοχές βόρειας και κεντρικής Ευρώπης. Αυτό ο Αυλώνας εκτείνεται μέχρι και κεντρική Μεσόγειο περιοχή Ιταλίας ως δροσερό με ελαφρώς ψυχρό ρεύμα αέρα που ευνοεί σε δημιουργία χαμηλού βαρομετρικού με βροχές και καταιγίδες σε Ιταλία προς Βαλκάνια.

Αυτή η ατμοσφαιρική διάταξη αναγκάζει σε θερμό ρεύμα αέρα από Αφρική να ανηφορίσει προς περιοχές νοτιοανατολικής Μεσογείου που βρίσκεται η Ελλάδα και η Κύπρος με την θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο. Ταυτόχρονα έχουμε και μεταφορά σκόνης από Αφρική που θα επηρεάζει την Κύπρο σε αραιή ποσότητα από Τετάρτη.

Την Τετάρτη παρατηρούμε μια μικρή ανατολική μετατόπιση του Αυλώνα δροσερού έως ελαφρώς ψυχρού ρεύματος αέρα προς περιοχές της Ελλάδας κυρίως βόρεια τμήματα της και με ταυτόχρονη βορειοανατολική μετατόπιση του χαμηλού βαρομετρικού αναμένονται κάποιες βροχές σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας προς Βαλκάνια. Η Κύπρος όμως συνεχίζει να δέχεται θερμό ρεύμα αέρα με την θερμοκρασία να ανεβαίνει λίγο ακόμα και τις καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια και νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Αυτός ο Αυλώνας που βλέπουμε και στους χάρτες δεν αναμένεται να κινηθεί προς την δική μας περιοχή τις επόμενες ημέρες αλλά να παραμένει στις περιοχές που φτάνει μέχρι και την Τετάρτη δηλαδή έως κεντρική Μεσόγειο. Ο Αντικυκλώνας που βρίσκεται στην Αγγλία θα κινηθεί ανατολικά σταδιακά τις επόμενες ημέρες προς Σκανδιναβία αποκόπτοντας τον Αυλώνα δηλαδή αποκόπτει τον ομφάλιο λώρο του ψυχρού ρεύματος με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί ασταθής αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε κεντρική Ευρώπη και Μεσόγειο σε συνδυασμό με χαμηλά βαρομετρικά που θα ευνοήσουν σε άστατο καιρικό σκηνικό. Αυτή η αποκομμένη λίμνη θα κινηθεί λίγο πιο νότια της Ιταλίας από Παρασκευή αναγκάζοντας σε πιο θερμό ρεύμα αέρα από Αφρική να κινείται προς την περιοχή μας με περαιτέρω άνοδο θερμοκρασίας Κυριακή-Δευτέρα 18-19/4 και να φτάνουμε και να ξεπερνούμε τους 30 βαθμούς την Δευτέρα.

Όπως φαίνεται με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία αυτή η αποκομμένη λίμνη με το χαμηλό βαρομετρικό θα κινηθεί ανατολικά προς Ελλάδα και από εκεί φεύγει βορειοανατολικά και έτσι να μην έρχεται στην περιοχή μας. Όταν θα φτάσει στη Μαύρη Θάλασσα αυτή η διαταραχή τότε σταματά και η μεταφορά του πιο θερμού ρεύματος αέρα στην περιοχή μας με τη θερμοκρασία να σημειώνει πτώση από την επόμενη Τρίτη αλλά δεν ψυχραίνει ο καιρός.

Τρίτη 13 Απριλίου
Ηλιοφάνεια με νεφώσεις μεσημέρι προς απόγευμα από ορεινά προς ανατολικά-νοτιοανατολικά . Βραδινές ώρες αίθριος καιρός. Υψηλή ατμοσφαιρική πίεση στα 1020hpa.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες
Εσωτερικό: 22 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 21
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 20
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 21
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 21
Ορεινά: 10-15
Τρόοδος: 9
Ημιορεινά: 16-20
Ελάχιστες θερμοκρασίες στους μείον 2 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος με παγετό και στους 0 έως 3 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 6 βαθμοί και στους 8-11 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Βορειοδυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα. Ένταση από 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα νοτιοανατολικά έως 4 μποφόρ μεσημέρι προς απόγευμα. Πάνω στα ορεινά Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα 1 έως 3 μποφόρ.

Τετάρτη 14 Απριλίου
Ηλιοφάνεια με παροδικές υψηλές νεφώσεις και αραιή σκόνη στην ατμόσφαιρα ερχόμενη από Αφρική. Στα ορεινά προς απόγευμα τοπικά νεφώσεις και στη μέση ατμόσφαιρα. Βραδινές ώρες με τοπικές νεφώσεις στην μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα. Υψηλή ατμοσφαιρική πίεση στα 1021hpa.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες
Εσωτερικό: 24 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 21
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 21
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 21
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 21
Ορεινά: 12-17
Τρόοδος: 11
Ημιορεινά: 17-21
Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 0 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 1 έως 4 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 6 βαθμοί και στους 9-12 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Βορειοανατολικό-Νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα μέχρι μεσημεριανές ώρες εντάσεως 2 έως 3 μποφόρ ενώ μεσημέρι προς απόγευμα Βορειοδυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 3 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Βορειοδυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα 1 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα 1 έως 3 μποφόρ.

Πέμπτη 15 Απριλίου
Ηλιοφάνεια με παροδικές υψηλές νεφώσεις απογευματινές ώρες με αραιή σκόνη. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός με νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Υψηλή ατμοσφαιρική πίεση αλλά σε μικρή πτώση στα 1018hpa.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Πάνω της κανονικής
Εσωτερικό: 25 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 22
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 22
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 23
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 23
Ορεινά: 14-19
Τρόοδος: 13
Ημιορεινά: 19-22
Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 3 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 4 έως 6 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 8 βαθμοί και στους 10-13 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Βορειοδυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα. Ένταση από 2 έως 3 μποφόρ ενώ προς απογευματινές ώρες στα νοτιοδυτικά έως νοτιοανατολικά παραθαλάσσια 3 έως 4 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Δυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 4 μποφόρ. Βραδινές ώρες Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα 1 έως 3 μποφόρ.

Παρασκευή 16 Απριλίου
Ηλιοφάνεια με παροδικές υψηλές νεφώσεις και αραιή σκόνη. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός με νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Πάνω της κανονικής
Εσωτερικό: 26 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 23
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 22
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 24
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 24
Ορεινά: 15-20
Τρόοδος: 14
Ημιορεινά: 20-24
Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 4 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 5 έως 7 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 9 βαθμοί και στους 11-13 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Βορειοδυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα. Ένταση από 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα νότια προς απογευματινές ώρες έως 4 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 4 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα 1 έως 3 μποφόρ.

Σάββατο και Κυριακή 17-18 Απριλίου διαστήματα ηλιοφάνειας με παροδικά περάσματα νεφώσεων στην ανώτερη ατμόσφαιρα που την Κυριακή θα παρατηρούνται τοπικά και στη μέση ατμόσφαιρα. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.