Χτίζω σχέσεις εμπιστοσύνης με το σύντροφο και τα παιδιά μου

Christmas photo created by gpointstudio - www.freepik.com

Με ποιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά αλλά και τον σύντροφό μας να μας εμπιστευθούν; Να νιώθουν σιγουριά και ασφάλεια; Η κλινική ψυχολόγος Παναγιώτα Μικελλίδου, δίνει μικρές συμβουλές για να το πετύχουμε.

Πρωταρχικό καθήκον του γονέα είναι να χτίζει εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο κάθε σπουδαίας οικογενειακής κουλτούρας. Είναι απαραίτητο να σε εμπιστεύονται το άλλο σου μισό και φυσικά τα παιδιά σου. Αλλά η εμπιστοσύνη είναι κάτι που κερδίζεται με συνεχείς αγώνες και με συνειδητή προσπάθεια σε πολλά επίπεδα.

Κρατώ τις υποσχέσεις μου
Είναι εύκολο να υποσχόμαστε κάτι στα παιδιά μας προκειμένου να αγοράσουμε χρόνο σε μια ενδεχόμενη περίσταση. Το δύσκολο είναι να φαινόμαστε συνεπείς απέναντι σε τέτοιες υποσχέσεις. Κανένα παιδί δεν θα ήθελε έναν πατέρα ή μια μητέρα που όλο υπόσχονται, αλλά τα λόγια τους μένουν επιταγές χωρίς αντίκρισμα.

Δεν υπόσχομαι ανέφικτα πράγματα
Το να υπόσχομαι είναι ένα πράγμα. Το να υπόσχομαι ανέφικτα πράγματα αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο λάθος, γιατί εν γνώσει μου δίνω μια υπόσχεση που εξ’ υπαρχής είναι καταδικασμένη να μην ευοδωθεί.

Είμαι επιλεκτικός στο τι υπόσχομαι
Προσέχω να υπόσχομαι κάτι που μπορώ να υλοποιήσω, κάτι που να είναι στις δυνατότητές μου, τις οικονομικές, του χρόνου που διαθέτω, του εφικτού. Και επιλέγω να υπόσχομαι πράγματα που δεν θα είναι ένα ακόμη υλικό αγαθό στη διάθεση του παιδιού μου. Τα παιδιά μας έχουν ανάγκη το χρόνο μας. Χρειάζονται να παίξουν μαζί μας, να τρέξουν μαζί μας, να γίνουν ένα με μας. Έχουν ανάγκη να περάσουν χρόνο μαζί μας στο λούνα παρκ, στο πάρκο, σε έναν εκδρομικό χώρο…

Ζω με ένα προσωπικό κώδικα ηθικής και αξιών που τον τιμώ
Είναι σημαντικό ο άνθρωπος να έχει τον προσωπικό κώδικα ηθικής και αξιών. Και ακόμη πιο σημαντικό να είναι συνεπής και να τιμά τον κώδικα αυτό. Ο κώδικας αυτός αφορά αρχές και αξίες που ενστερνίζεται το άτομο, την τιμή που δίνει στη φιλία, στο πώς συμπεριφέρεται στους δικούς του γονείς, στη στάση δημοκρατικότητας που υιοθετεί στη ζωή του κλπ. Κι είναι σημαντικό σε κάθε βήμα στη ζωή του να είναι συνεπής με τον κώδικα που επέλεξε να υπηρετήσει. Τέτοιοι άνθρωποι χαίρουν εμπιστοσύνης από το οικογενειακό τους περιβάλλον (και όχι μόνο) και γίνονται τα καλύτερα πρότυπα για τα παιδιά τους.

Είμαι καλός ακροατής
Είναι σπουδαίο προσόν να ακούω τον άλλο. Να προσέχω τα λόγια του. Τι έχει να μου πει. Πολύ συχνά οι άνθρωποι – είτε παιδιά είτε ενήλικες – έχουν την ανάγκη να μοιραστούν κάτι, χαρούμενο ή λυπηρό γεγονός δεν έχει σημασία, με έναν δικό τους άνθρωπο. Αλίμονο αν αυτός ο δικός τους άνθρωπος δεν τους ακούει και δεν δίνει σημασία σε αυτά που του λένε. Όταν μάθεις να ακούς και να αφουγκράζεσαι και τα πιο ενδόμυχα σημεία και ανησυχίες του παιδιού σου ή του/της συζύγου τότε κτίζεις ακόμη ένα λιθάρι εμπιστοσύνης απέναντι στο πρόσωπό σου.

Είμαι απόλυτα ειλικρινής
Ως γονείς οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στα παιδιά μας, αλλά και γενικότερα ως άνθρωποι έχουμε υποχρέωση να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση πως πρέπει να μετατρεπόμαστε σε ωμούς και προσβλητικούς ανθρώπους.

Είμαι δίκαιος
Η δικαιοσύνη, όπως και η φιλαλήθεια, είναι η βάση για το κτίσιμο εμπιστοσύνης απέναντι σε κάποιον. Ο σωστός γονιός δεν κάνει διακρίσεις, ξέρει πότε να συγχωρά και πότε να επιπλήττει, διακρίνει την καλή προσπάθεια και την ενθαρρύνει και την επαινεί ανεξαρτήτως του αποτελέσματός της.

Ο συνεχής αγώνας αυτοβελτίωσης του ατόμου έχει σαν αποτέλεσμα να ενισχύει το βαθμό εμπιστοσύνης των άλλων προς το άτομο. Κι αυτή η ενίσχυση της εμπιστοσύνης φέρνει με τη σειρά της τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στον αγώνα του καθενός να κερδίζει τη μάχη των καλών οικογενειακών σχέσεων και της σωστής άσκησης του γονεϊκού του ρόλου.

Must Read!
Για όλα τα πιο πάνω χρειάζεται αγώνας και εξάσκηση. Ας φροντίσουμε να κάνουμε αυτό τον αγώνα, για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των παιδιών μας. Αυτό θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα της σωστής και αμφίδρομης επικοινωνίας μαζί τους που τόσα καλά θα φέρει στις σχέσεις μας με τα παιδιά μας.

 

Με τη συνεργασία της Κλινικής Ψυχολόγου, Παναγιώτας Μικελλίδου.
Στοιχεία επικοινωνίας 96-325632/ Facebook