Χωρίς ουσιαστική αλλαγή στο καιρικό σκηνικό της Κύπρου, με τα σκαμπανεβάσματα να συνεχίζονται αλλά και να αγνοείται σύστημα κακοκαιρίας

Μια νέα εβδομάδα έχει ξεκινήσει αλλά χωρίς να φαίνεται ουσιαστική αλλαγή στο καιρικό σκηνικό της Κύπρου με αποτέλεσμα να μην αναμένεται οργανωμένο σύστημα κακοκαιρίας και την θερμοκρασία να συνεχίζει τα μικρά σκαμπανεβάσματα. Μικρή πτώση θερμοκρασίας τις επόμενες 2-3 ημέρες με το ρίσκο βροχής να παραμένει χαμηλό και αυτό κυρίως στα ορεινά που αν κάνει κάτι θα είναι πολύ τοπικού χαρακτήρα. Μετά την πτώση θερμοκρασίας αναμένεται και πάλι μικρή άνοδος Παρασκευή και Σάββατο 8-9 Οκτωβρίου ενώ Κυριακή-Δευτέρα 10-11/10 έρχεται και πάλι μικρή πτώση θερμοκρασίας.

Η κεντρική Μεσόγειος σε Ιταλία και Ελλάδα τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά αφού χαμηλό βαρομετρικό και δροσερό έως ελαφρώς δροσερό ρεύμα αέρα θα επηρεάζουν τις εκεί περιοχές με βροχές και καταιγίδες. Θα έχει διάρκεια αλλά εμείς απλά θα παρακολουθούμε χωρίς να επηρεαζόμαστε.

Όπως θα δείτε και μέσα από τους χάρτες που σας παρουσιάζω η περιοχή μας αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη 5-6/10 αλλά και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα βρίσκεται μεταξύ ελαφρώς θερμού και ελαφρώς δροσερού ρεύματος αέρα με την θερμοκρασία να σημειώνει μικρή πτώση μέχρι Τετάρτη, παραμένοντας σταθερή την Πέμπτη και μικρή άνοδο Παρασκευή και Σάββατο. Ο λόγος που δεν δεχόμαστε θερμό ρεύμα αέρα είναι λόγω και της κατάβασης Αυλώνα ψυχρού έως δροσερού ρεύματος αέρα από τα βορειοανατολικά προς περιοχή Ελλάδας. Αν δεν υπήρχε τότε θα δεχόμασταν θερμό ρεύμα αέρα λόγω της ατμοσφαιρικής διαταραχής σε κεντρική Μεσόγειο. Αυτό που θα γίνει όμως πρόσκαιρα είναι λόγω της θέσης που θα έχει η ατμοσφαιρική διαταραχή σε κεντρική Μεσόγειο Παρασκευή και Σάββατο θα ευνοήσει σε ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα από Μέση Ανατολή να απλώσει ελαφρώς τα πλοκάμια του προς την περιοχή μας για αυτό ανεβαίνει λίγο η θερμοκρασία.

Όσο αφορά τις θερμοκρασίες πάνω και κάτω της κανονικής σε Ευρώπη και Κύπρο θα δείτε μέσα από τον χάρτη την περιοχή μας να βρίσκεται με θερμοκρασίες μεταξύ πιο κάτω και λίγο πάνω της κανονικής άρα θα βρισκόμαστε κοντά στις κανονικές και αυτό οφείλεται σε ψυχρό έως δροσερό ρεύμα αέρα που κατηφορίζει προς τα νότια λόγω αντικυκλώνα ανατολικά της Σκανδιναβίας. Μας προσεγγίζει σε ήπιο βαθμό χωρίς να μας επηρεάσει έντονα για αυτό πέφτει λίγο ακόμα η θερμοκρασία μέχρι Τετάρτη.

Για μεγάλη αλλαγή στην περιοχή μας δεν φαίνεται τουλάχιστον μέχρι 13-14 Οκτωβρίου δηλαδή από βροχές αλλά ούτε και κάποια αισθητή πτώση θερμοκρασίας. Κάτι φαίνεται από τις 15 του μήνα και μετά αλλά ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα έρθει κάτι καλό και αξιόλογο ή αν θα μείνουμε με του τοπικού χαρακτήρα βροχές. Σε γενικές γραμμές όμως ο Οκτώβριος δεν είναι και πολύ θετικός για πολλές βροχές στο νησί μας.

Τρίτη 5 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό. Πολύ μικρό ενδεχόμενο τοπικής βροχής στα ορεινά. Αργά το απόγευμα με βράδυ αίθριος καιρός.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 29-31 βαθμούς, έως 28 βαθμούς στα δυτικά και στους 28-30 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 17-24 βαθμούς και στους 25-29 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ σε παραθαλάσσιες περιοχές κυρίως βορειοδυτικά, νοτιοδυτικά, νότια και νοτιοανατολικά. Στα νότια έως 5 μποφόρ το απόγευμα. Βραδινές ώρες -Βορειοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα νότια έως 4 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Τρίτης πέφτουν στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, 18-20 βαθμούς στα παράλια και 7-11 βαθμούς στα ορεινά.

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό με πολύ μικρό ενδεχόμενο τοπικής βροχής στα ορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή πτώση τοπικά και θα είναι στο εσωτερικό στους 28-30 βαθμούς, στους 28-29 βαθμούς στα δυτικά και στους 28-30 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 17-24 βαθμούς και στους 24-28 βαθμούς στα ημιορεινά.

Άνεμος Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός 2 έως 4 μποφόρ(εκτός από τα δυτικά που θα είναι έως 3 μποφόρ) και έως 5 μποφόρ σε βορειοδυτικές και νότιες περιοχές. Βραδινές ώρες Βόρειο-Βορειοδυτικός 1 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Τετάρτης πέφτουν στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-20 βαθμούς στα παράλια και 6-9 βαθμούς στα ορεινά.

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα λίγες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή και θα είναι στο εσωτερικό στους 28-31 βαθμούς, έως 28 βαθμούς στα δυτικά και στους 28-30 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 19-25 βαθμούς και στους 25-28 βαθμούς στα ημιορεινά.
Άνεμος Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός ενώ στα νοτιοδυτικά Βορειοδυτικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ ενώ τοπικά και παροδικά έως 4 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βόρειο-Βορειοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Πέμπτης πέφτουν στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-19 βαθμούς στα παράλια και 6-9 βαθμούς στα ορεινά.

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα πολύ λίγες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή άνοδο και θα φτάνει στο εσωτερικό στους 30-32 βαθμούς, στους 29-30 βαθμούς στα δυτικά και στους 30-32 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 20-26 βαθμούς και στους 26-30 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός ενώ στα νοτιοδυτικά Βορειοδυτικός και Δυτικός στα νότια 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ σε παραθαλάσσιες περιοχές. Βραδινές ώρες Βόρειο-Βορειοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Παρασκευής πέφτουν στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-20 βαθμούς στα παράλια και 5-9 βαθμούς στα ορεινά.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.