Χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές το καιρικό σκηνικό της Κύπρου με τις βροχές να αγνοούνται

Μονότονο και χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές σε γενικές γραμμές το καιρικό σκηνικό στην Κύπρο αφού δεν προσεγγίζει κάποιο σύστημα κακοκαιρίας την περιοχή μας με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το άνομβρο διάστημα παρόλο που τον Σεπτέμβρη τοπικά είχαμε βροχές χωρίς να έχει επηρεαστεί όλο το νησί. Δεν φαίνεται όμως φως στο τούνελ τουλάχιστον μέχρι και τις 15-16 Οκτωβρίου. Θερμοκρασιακά τα σκαμπανεβάσματα συνεχίζονται με αποτέλεσμα η θερμοκρασία βρίσκεται στα πάνω και κάτω της χωρίς όμως να παρατηρείται κάποια αισθητή αλλαγή. Από λίγο κάτω της κανονικής μέχρι Πέμπτη 7/10 πάμε και πάλι λίγο πάνω της κανονικής από Παρασκευή μέχρι Δευτέρα ίσως και Τρίτη 8-12/10 αλλά σταδιακά από Τρίτη και μετά δηλαδή την επόμενη εβδομάδα αναμένεται μικρή πτώση θερμοκρασίας για να βρισκόμαστε κοντά στις κανονικές.

Περιοχές κεντρικής Μεσογείου δηλαδή Ιταλία και Ελλάδα είναι κάτω ασταθείς καιρικές συνθήκες με τα πράγματα εκεί να είναι εντελώς διαφορετικά αφού χαμηλό βαρομετρικό που συνοδεύεται και από μέτωπα κακοκαιρίας και δροσερό έως ελαφρώς δροσερό ρεύμα αέρα θα επηρεάζουν τις εκεί περιοχές με βροχές και καταιγίδες. Αναμένονται τοπικά έντονα καιρικά φαινόμενα με αρκετές ποσότητες βροχής για αυτό χρειάζεται προσοχή. Θα έχει διάρκεια το διάστημα με τις βροχές τουλάχιστον για καμία εβδομάδα σε κεντρική Μεσόγειο με την Κύπρο απλά να παρακολουθεί τις βροχές χωρίς να επηρεάζεται το νησί μας.

Όπως θα δείτε και μέσα από τους χάρτες που σας παρουσιάζω η περιοχή μας αύριο Πέμπτη 7/10 αλλά και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα βρίσκεται μεταξύ ελαφρώς θερμού και ελαφρώς δροσερού ρεύματος αέρα με την θερμοκρασία αφού πρώτα σημείωσε μικρή πτώση πλέον αναμένεται μικρή άνοδος Παρασκευή και Σάββατο και αυτό οφείλεται λόγω της θέσης που θα έχει η ατμοσφαιρική διαταραχή σε κεντρική Μεσόγειο Παρασκευή και Σάββατο που από τα νοτιοανατολικά της κράσπεδα θα ευνοήσει σε ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα να απλώσει ελαφρώς τα πλοκάμια του προς την περιοχή μας για αυτό ανεβαίνει λίγο η θερμοκρασία.

Όσο αφορά τις θερμοκρασίες πάνω και κάτω της κανονικής σε Ευρώπη και Κύπρο θα δείτε μέσα από τον χάρτη την περιοχή μας να βρίσκεται με θερμοκρασίες μεταξύ κάτω και λίγο πάνω της κανονικής άρα θα βρισκόμαστε κοντά στις κανονικές μέχρι και αύριο Πέμπτη και αυτό οφείλεται σε ψυχρό έως δροσερό ρεύμα αέρα που κατηφορίζει προς τα νότια λόγω αντικυκλώνα ανατολικά της Σκανδιναβίας. Όμως αλλάζει και πάλι αυτό σε εμάς αφού λόγω του χαμηλού βαρομετρικού σε κεντρική Μεσόγειο από τα νοτιοανατολικά του κράσπεδα θα ανηφορίσει προς την περιοχή μας ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να σημειώσει άνοδο και έτσι να βρισκόμαστε με θερμοκρασίες λίγο πάνω της κανονικής.

Για μεγάλη αλλαγή στην περιοχή μας δεν φαίνεται τουλάχιστον μέχρι 15-16 Οκτωβρίου δηλαδή από βροχές αλλά ούτε και κάποια αισθητή πτώση θερμοκρασίας. Κάτι φαίνεται από τις 17-18 του μήνα και μετά ίσως μετά τις 18/10 αλλά ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα έρθει κάτι καλό και αξιόλογο ή αν θα μείνουμε με του τοπικού χαρακτήρα βροχές. Σε γενικές γραμμές όμως ο Οκτώβριος δεν είναι και πολύ θετικός για πολλές βροχές στο νησί μας.

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα λίγες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή και θα είναι στο εσωτερικό στους 28-30 βαθμούς, έως 28 βαθμούς στα δυτικά και στους 29-30 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 17-24 βαθμούς και στους 25-28 βαθμούς στα ημιορεινά.
Άνεμος Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός ενώ στα δυτικά-νοτιοδυτικά Βόρειος-Βορειοδυτικός και Δυτικός-Νοτιοδυτικός στα νότια 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα βόρεια, νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά έως 4 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βόρειο-Βορειοδυτικός 1 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Πέμπτης πέφτουν στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-19 βαθμούς στα παράλια και 6-9 βαθμούς στα ορεινά.

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου

Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα πολύ λίγες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή άνοδο και θα φτάνει στο εσωτερικό στους 30-32 βαθμούς, στους 28-29 βαθμούς στα δυτικά και στους 29-31 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 19-25 βαθμούς και στους 25-29 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός ενώ στα δυτικά-νοτιοδυτικά Βορειοδυτικός και Δυτικός-Νοτιοδυτικός στα νότια 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ στα δυτικά, νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά. Βραδινές ώρες Βόρειο-Βορειοδυτικός 1 έως 3 μποφόρ ενώ στα δυτικά και νοτιοανατολικά έως 4 μποφόρ παροδικά.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Παρασκευής πέφτουν στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-20 βαθμούς στα παράλια και 5-9 βαθμούς στα ορεινά.

Σάββατο 9 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα πολύ λίγες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή άνοδο και θα φτάνει στο εσωτερικό στους 30-32 βαθμούς, στους 28-30 βαθμούς στα δυτικά και στους 28-31 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 21-26 βαθμούς και στους 26-30 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ στα δυτικά-νοτιοδυτικά. Βραδινές ώρες Βορειοδυτικός 1 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Σαββάτου πέφτουν στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-20 βαθμούς στα παράλια και 7-11 βαθμούς στα ορεινά.

Κυριακή 10 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα πολύ λίγες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή άνοδο και θα φτάνει στο εσωτερικό στους 30-32 βαθμούς, στους 28-30 βαθμούς στα δυτικά και στους 28-31 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 19-26 βαθμούς και στους 26-29 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός έως Δυτικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ τοπικά στα νότια-νοτιοανατολικά. Βραδινές ώρες Βορειοδυτικός 1 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Κυριακής πέφτουν στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-20 βαθμούς στα παράλια και 6-9 βαθμούς στα ορεινά.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.