Ψυχρός αυλώνας σε κεντρική Μεσόγειο φέρνει υψηλές πιέσεις και άνοδο θερμοκρασίας

Ο Αζορικός αντικυκλώνας μπαίνει σφήνα σε πιο ψυχρές αέριες μάζες βορειότερα με αποτέλεσμα να αναγκάζει σε ψυχρό αυλώνα να κατηφορίζει νοτιότερα προς κεντρική Μεσόγειο σε Ιταλία και Ελλάδα που θα συνοδεύεται από χαμηλό βαρομετρικό με μέτωπα κακοκαιρίας που θα φέρει βροχές-καταιγίδες, χιόνια και πτώση θερμοκρασίας στις εκεί περιοχές. Όμως ο αζορικός αντικυκλώνας δεν έχει την δύναμη να ανηφορίσει πιο βόρεια και καταρρέει για αυτό και ο ψυχρός αυλώνας δεν θα τα καταφέρει να φτάσει στην περιοχή μας με περισσότερη δυναμική αλλά να φεύγει βορειοανατολικά.

Σαν πρώτη φάση στην Κύπρο φέρνει υψηλές πιέσεις και θερμές αέριες μάζες με άνοδο θερμοκρασίας Τρίτη και Τετάρτη 25-26 Φεβρουαρίου με τις καιρικές συνθήκες να είναι με ηλιοφάνεια και τοπικές παροδικές νεφώσεις ενώ υπάρχει η πιθανότητα αραιής σκόνης στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου.

Σαν δεύτερη φάση αφού ο ψυχρός αυλώνας με το χαμηλό βαρομετρικό θα κινηθεί ανατολικά και θα περνά ξυστά από τα βόρεια της Κύπρου Πέμπτη με Παρασκευή 27-28 Φεβρουαρίου με μικρή πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη και περαιτέρω μικρή πτώση την Παρασκευή. Πέρασμα ασθενές ψυχρού μετώπου με τοπικές βροχές αλλά όχι παγκύπριες. Όπως είναι τα δεδομένα και με βάση την πορεία του αυλώνα δεν ευνοούμαστε για ιδιαίτερες και εκτεταμένες βροχές.

Για το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας Σάββατο 29/2 και Κυριακή-Δευτέρα 1-2 Μαρτίου αναμένονται ευνοϊκές καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια με το ενδεχόμενο περάσματος υψηλών νεφώσεων κατά τις μεσημεριανές ώρες της Καθαρής Δευτέρας χωρίς όμως να εκδηλωθούν βροχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Οι άνεμοι την Καθαρά Δευτέρα θα κυμαίνονται από 1 έως 3 μποφόρ.

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου

Πρωινές ώρες με κυρίως ηλιοφάνεια.

Ελάχιστες θερμοκρασίες τις αυγινές ώρες στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 10 βαθμούς στα παράλια και από 2 έως 5 βαθμούς στα ορεινά. Πάνω στο Τρόοδος προς Όλυμπο στον 1 βαθμό.

Άνεμοι Βορειοδυτικοί-Βορειοανατολικοί 1-3 μποφόρ σε εσωτερικό και 3-4 μποφόρ παροδικά στα παράλια.

Μεσημεριανές και απογευματινές ώρες ηλιοφάνεια με νεφώσεις τοπικά στα ορεινά και νότια τμήματα του νησιού.

Μέγιστες θερμοκρασίες έως 19 βαθμούς σε εσωτερικό και παράλια με το ενδεχόμενο τοπικά λόγω ηλιοφάνειας και έως 20 βαθμούς.

Πάνω στα ορεινά 5 έως 12 βαθμούς και όσο κατεβαίνουμε πιο κάτω προς ημιορεινά 14-16 βαθμούς.

Άνεμοι Βόρειοι-Βορειοανατολικοί 1-3 μποφόρ ενώ στα νότια-ανατολικά και βόρεια έως 3-4 μποφόρ.

Στα ορεινά Βόρειοι-Βορειοδυτικοί 1-3 μποφόρ. Στα νότια-νοτιοδυτικά παράλια μεσημεριανές ώρες γυρίζουν και σε Νοτιοανατολικούς.

Βραδινές ώρες αίθριος καιρός. Θερμοκρασία γύρω στις 22:00 στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και 9 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά 0 έως 3 βαθμούς. Τρόοδος προς Όλυμπο στον μείον 1 βαθμό όπου και αναμένεται παγετός. Άνεμοι διαφόρων διευθύνσεων 1-2 μποφόρ σε εσωτερικό και παράλια ενώ στα βόρεια-δυτικά και νότια παράλια και έως 3 μποφόρ.

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου

Πρωινές ώρες με ηλιοφάνεια και τοπικές διάσπαρτες νεφώσεις στο νησί.

Ελάχιστες θερμοκρασίες τις αυγινές ώρες στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 9 βαθμούς στα παράλια και από 0 έως 2 βαθμούς στα ορεινά. Πάνω στο Τρόοδος προς Όλυμπο στους μείον 2 βαθμούς. Παγετός στα ορεινά.

Άνεμοι διαφόρων διευθύνσεων 1-2 μποφόρ και έως 3 μποφόρ παροδικά στα παράλια.

Μεσημεριανές και απογευματινές ώρες ηλιοφάνεια με νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα δυτικά, ορεινά και νότια τμήματα του νησιού.

Μέγιστες θερμοκρασίες έως 19 βαθμούς σε εσωτερικό και παράλια με το ενδεχόμενο λόγω ηλιοφάνειας και έως 20-21 βαθμούς τοπικά στο εσωτερικό.

Πάνω στα ορεινά 8 έως 14 βαθμούς και όσο κατεβαίνουμε πιο κάτω προς ημιορεινά 15-16 βαθμούς.

Άνεμοι Βορειοδυτικοί στα βόρεια και βορειοδυτικά ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Νοτιοδυτικοί 1-3 μποφόρ ενώ στα νότια-ανατολικά και βόρεια έως 3-4 μποφόρ.

Στα ορεινά Δυτικοί-Νοτιοδυτικοί 2-4 μποφόρ.

Βραδινές ώρες τοπικές νεφώσεις με τοπικές ομίχλες. Θερμοκρασία γύρω στις 22:00 στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό και 11 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά 1 έως 3 βαθμούς. Τρόοδος προς Όλυμπο στον μείον 1 βαθμό όπου και αναμένεται παγετός. Άνεμοι διαφόρων διευθύνσεων 1-2 μποφόρ.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.