Έρχεται ψυχρός αυλώνας και χαμηλό βαρομετρικό με βροχές – Βελτιωμένος ο καιρός Κυριακή και Δευτέρα

Υψηλές πιέσεις σε δυτική και νοτιοδυτική Ευρώπη με τον άνεμο στις εκεί περιοχές γύρω από αντικυκλώνα να γυρίζει με βάση τους δείχτες ενός ρολογιού έχουν ανοίξει τις τελευταίες ημέρες διάδρομο κατάβασης ψυχρών έως πολύ ψυχρών αερίων μαζών προς κεντρική Ευρώπη και Μεσόγειο και σε συνδυασμό με χαμηλά βαρομετρικά να παρατηρείται ένα εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων με βροχές, καταιγίδες, χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες.

Λόγω της θέσης του αυλώνα η περιοχή μας δέχεται θερμό ρεύμα αέρα με θερμοκρασίες στους 18-20 βαθμούς αλλά ταυτόχρονα η συνάντηση ψυχρού και θερμού ρεύματος αέρα δυτικά της Κύπρου ευνοούν σε αύξηση των νεφώσεων στην περιοχή μας χωρίς όμως να μπορούν να δώσουν κάτι αξιόλογο από θέμα βροχών αλλά κρατάνε την θερμοκρασία.

Ο αυλώνας κινείται ανατολικά με αποτέλεσμα σταδιακά να εκτοπίζει τις θερμές αέριες μάζες από την περιοχή μας. Κυρίως πτώση θερμοκρασίας θα έχουμε το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου περίπου 3-4 βαθμών.

Πέρασμα σκόνης στην ατμόσφαιρα που μέχρι βραδινές ώρες Παρασκευής υποχωρεί λόγω και αλλαγής του ρεύματος αέρα από Νότιο-Νοτιοδυτικό σε Δυτικό-Βορειοδυτικό.

Σύστημα χαμηλών πιέσεων δηλαδή χαμηλό βαρομετρικό συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας από τα Βαλκάνια και Ελλάδα κινείται ανατολικά και μέχρι το Σάββατο το κέντρο του χαμηλού θα βρίσκεται βόρεια-βορειοανατολικά της Κύπρου με τον καιρό να είναι άστατος με βροχές. Θα έχουμε και πέρασμα ψυχρού μετώπου.

Παροδική χιονόπτωση από τα 1500 μέτρα και πάνω το Σάββατο.

Επίσης το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου αναμένεται λόγω και εισχώρησης ψυχρού ρεύματος αέρα στην περιοχή μας που θα εκτοπίζει το θερμό ρέυμα αέρα θα παρατηρηθεί σημαντική ενίσχυση των ανέμων στα 3-5 μποφόρ στο εσωτερικό και 5-6 μποφόρ στα παραθαλάσσια. Στα ορεινά 7-8 μποφόρ. Όμως οι ριπές θα είναι πιο ισχυρές στα 7 έως 9 μποφόρ. Υπάρχει το ενδεχόμενο με τα σημερινά δεδομένα να χρειαστεί προειδοποίηση για ισχυρούς έως θυελλώδης ανέμους.

Κυριακή και Δευτέρα 1-2 Μαρτίου οι καιρικές συνθήκες θα είναι καλύτερες με ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις την Δευτέρα. Πιο εξασθενημένοι και οι άνεμοι στα 1-3 μποφόρ με την θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

Αναμένεται καλός καιρός για την αποκορύφωση των καρναβαλιών αλλά και το κόψιμο της μούτης της Σαρακοστής την Καθαρά Δευτέρα.

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου

Πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με υψηλές νεφώσεις και τοπικές ομίχλες προς εσωτερικού περιοχές.

Ελάχιστες θερμοκρασίες τις αυγινές ώρες στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 11 βαθμούς στα παράλια και από 2 έως 5 βαθμούς στα ορεινά. Πάνω στο Τρόοδος προς Όλυμπο στους 0 βαθμούς.

Άνεμοι Νοτιοδυτικοί-Νοτιοανατολικοί 1-2 μποφόρ και έως 3 μποφόρ στα παράλια της Πάφου-Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Μεσημεριανές και απογευματινές ώρες με αυξημένες νεφώσεις σε ορεινά, εσωτερικό και προς βόρεια με το ενδεχόμενο για τοπικές βροχές ελαφράς έως μέτριας έντασης σε αυτές τις περιοχές.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε άνοδο και θα φτάσει στους 21-22 βαθμούς σε εσωτερικό και έως 19 βαθμούς στα παράλια.

Πάνω στα ορεινά 8 έως 14 βαθμούς και όσο κατεβαίνουμε πιο κάτω προς ημορεινά 15-17 βαθμούς.

Άνεμοι Δυτικοί-Βορειοδυτικοί έως Νότιοι-Νοτιοδυτικοί 1-3 μποφόρ ενώ στα ανατολικά-νοτιοανατολικά και ορεινά έως και 4 μποφόρ.

Στα ορεινά Νοτιοδυτικοί 2-4 μποφορ. Πάνω στο Τρόοδος προς Όλυμπο στα 4-5 μποφόρ.

Βραδινές ώρες προς αυγινές ώρες Σαββάτου με αυξημένες νεφώσεις και πέρασμα περιορισμένων τοπικών βροχών. Θερμοκρασία γύρω στις 22:00 στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό και 12 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά 3 έως 6 βαθμούς. Τρόοδος προς Όλυμπο στους 2 βαθμούς. Άνεμοι Βορειοδυτικοί-Νοτιοδυτικοί 1-2 μποφόρ στο εσωτερικό ενώ στα παραθαλάσσια έως 3-4 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Νοτιοδυτικοί 3-5 μποφόρ και στο Τρόοδος προς Όλυμπο 4-6 μποφόρ.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.