«Όλα του γάμου δύσκολα!»

Wedding photo created by freepic.diller - www.freepik.com

Ο γάμος αποτελεί την κυρίαρχη στιγμή για τη σχέση δύο ανθρώπων οι οποίοι ενώπιων θεού και ανθρώπων ενώνονται δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να κάνουν τη δική τους οικογένεια, ανταλλάσσοντας όρκους πίστης και συντροφικότητας. Μέσα από το γάμο «ανοίγει» η πόρτα της γονιμότητας για το νέο ζευγάρι η οποία ολοκληρώνει την εικόνα των δύο συντρόφων με τον γονεϊκό ρόλο να συμπληρώνει τη ζωή τους και να εναρμονίζεται με την καθημερινότητά τους. Τα πράγματα φαίνονται πάντα πιο εύκολα στην αρχή μιας σχέσης, όπου το πάθος και ο έρωτας κυριαρχούν. Με τον καιρό αυτά τα συναισθήματα υποχωρούν και δίνουν τη σκυτάλη σε άλλα, όπως η αγάπη και η συντροφικότητα.

Τι μπορεί να αλλάξει επηρεάζοντας αρνητικά τη σχέση και το γάμο;

Η σημαντικότερη ίσως από τις μεταβολές που υφίσταται στο πέρασμα του χρόνου η σχέση του παντρεμένου ζευγαριού είναι η σταδιακή απομυθοποίηση του συντρόφου. Οι δύο σύντροφοι μέσα από την αποκαλυπτική εμπειρία της συμβίωσης έχουν την ευκαιρία και το χρόνο να δουν συνολικά την «εικόνα» του συντρόφου τους, τόσο στις θετικές, όσο και στις λιγότερο θετικές στιγμές του, με αποτέλεσμα η εξιδανίκευση που υπήρχε, έως τότε, μέσα από τα πρώτα βήματα της σχέσης να αρχίσει να φθίνει. Έτσι το πάθος και ο έρωτας, που συνήθως, δίνουν τη θέση τους στην αγάπη, τη συναισθηματική επένδυση και τη συντροφική αλληλεπίδραση, καταλήγουν σε ορισμένες περιπτώσεις να εξελίσσονται σε αδιαφορία, κριτική, ή και θυμό.

Η σεξουαλική ζωή και η διατήρησή της στο πέρασμα του χρόνου δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάζουν σημαντικά την έκβαση του γάμου. Η μείωση της ερωτικής επιθυμίας που οδηγεί βαθμιαία στην αποστασιοποίηση των δύο συντρόφων, η ψυχρότητα και η ρουτίνα στο σεξ είναι βασικοί «εχθροί» στην σεξουαλικότητα του γάμου. Εξάλλου ένα σεξουαλικό πρόβλημα το οποίο δεν αναδεικνύεται, ώστε να λυθεί, αλλά αντίθετα «μπαίνει» κάτω από το χαλί έχει αποδειχτεί και σε πρόσφατες έρευνες του 2020 ότι συνεχίζει να διογκώνεται και μπορεί να οδηγήσει και στη διάλυση της σχέσης. Θα λέγαμε πως η ωρίμανση ενός ζευγαριού περιλαμβάνει αναπόφευκτα την ενίσχυση της συντροφικότητας έναντι της σεξουαλικότητας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό δεν αποτελεί μονόδρομο. Ωστόσο όταν δεν δοθεί σημασία στη σεξουαλική εικόνα του ζευγαριού, οι δύο σύντροφοι καταλήγουν να «αδερφοποιούνται».

Πώς θα καταφέρουμε, επομένως να «αποφύγουμε» τους σκοπέλους αυτούς;
• Επικοινωνήστε ουσιαστικά μεταξύ σας μοιραζόμενοι σκέψεις και συναισθήματα όχι κατηγορητικά, αλλά μέσα από τη βιωματική αίσθηση του ρόλου σας
• Διατηρήστε ενεργή και με ανανέωση τη σεξουαλικότητά σας ως ζευγάρι, καθώς ο κίνδυνος της ρουτίνας πάντα καραδοκεί
• Δώστε έμφαση στην φροντίδα της εικόνας και του εαυτού σας
• Ενισχύστε το σύντροφό σας με ένα εγκωμιαστικό σχόλιο για κάτι που κάνει θετικά, είτε σας αφορά άμεσα είτε όχι
Πώς θα μπορέσουμε να έχουμε μια καλή σεξουαλική ζωή;
• Δώστε έμφαση στην ανανέωση της σεξουαλικής επιθυμίας
• Θεωρήστε το σεξ προσωπική υπόθεση και μην το βλέπετε σαν υποχρέωση
• Χρησιμοποιείστε τη φαντασία σας
• Δώστε έμφαση στα προκαταρτικά παιχνίδια
• Δώστε σημασία στην αλληλεπίδρασή σας μετά τη σεξουαλική επαφή
• Το σεξ δεν είναι καταναγκαστικό
• Σεξ σημαίνει αγαπώ το σώμα μου
• Σεξ σημαίνει αγαπώ τον εαυτό μου
• Το σεξ θέλει αμοιβαιότητα
• Το σεξ δεν είναι επίδοση ή εξέταση

Όταν η σχέση μένει πίσω και μπροστά έρχεται οτιδήποτε άλλο, τότε είναι θέμα χρόνου πότε θα ξεχαστούμε μεταξύ μας. Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι η σχέση είναι σαν μια ωραία γλάστρα με ένα πολύ όμορφο φυτό, με μυρωδάτα και πολύχρωμα λουλούδια. Αν δεν το φροντίσουμε, δεν το ποτίσουμε, δεν το βάλουμε στο φως και δεν ρίξουμε λίπασμα, θα πεθάνει!

Με τη συνεργασία του Βασιλειάδη Ηλία, Ψυχολόγου στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος

Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο Facebook