Στα ύψη ο υδράργυρος-Έρχεται αισθητή πτώση θερμοκρασίας με σημαντική ενίσχυση των ανέμων.

Έντονο κύμα ζέστης για την εποχή λόγω πολύ θερμών αερίων μαζών που επηρεάζουν την περιοχή μας και αυτό οφείλεται στη θέση που θα έχει η αποκομμένη λίμνη μέχρι και αύριο σε κεντρική Ευρώπη και Βαλκάνια που αναγκάζει πιο θερμό ρεύμα αέρα να εισέρχεται στην περιοχή μας σε συνδυασμό με υψηλές πιέσεις στα νότια μας. Σκόνη στην ατμόσφαιρα που υποχωρεί από μεσημέρι Τετάρτης.

Το θετικό είναι αυτό το έντονο κύμα ζέστης γρήγορα θα οπισθοχωρήσει αφού από Τετάρτη λόγω της μικρής μετατόπισης της αποκομμένης λίμνης θα εκτοπίζει το πολύ θερμό ρεύμα αέρα από την περιοχή μας και έτσι η θερμοκρασία ξεκινά να σημειώνει πτώση.

Περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας σε φθινοπωρινά επίπεδα αναμένεται Πέμπτη και Παρασκευή 1-2 Οκτωβρίου και αυτό θα οφείλεται σε μια νέα κατάβαση ψυχρού Αυλώνα από τα βόρεια-βορειοδυτικά προς νότια-νοτιοανατολικά και εκτείνεται μέχρι και περιοχές Γαλλίας. Πιο κάτω από αυτό το ψυχρό ρεύμα αέρα θα εισέρχεται δροσερό ρεύμα αέρα προς κεντρική Μεσόγειο και σε συνδυασμό με την θέση της αποκομμένης λίμνης στα Βαλκάνια θα ευνοεί σε αυτό το δροσερό ρεύμα αέρα να φτάνει μέχρι την δική μας περιοχή που θα εκτοπίσει ακόμα περισσότερο το πολύ θερμό ρεύμα αέρα.

Παρόλο της αλλαγής που φαίνεται στην περιοχή μας δεν θα υπάρξει κάποιο οργανωμένο σύστημα για βροχές τις επόμενες ημέρες. Κύριο χαρακτηριστικό της αλλαγής θα είναι η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας με σημαντική ενίσχυση των ανέμων που Τετάρτη θα φτάνουν τοπικά τα 6-7 μποφόρ με ριπές έως 8 μποφόρ ενώ Πέμπτη έως 4-5 μποφόρ και τοπικά έως 6 μποφόρ με το ρίσκο βροχής να παραμένει χαμηλό για αυτό μέχρι στιγμής δεν θα αναφέρω κάτι.

Μετά από την πτώση θερμοκρασίας υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει άνοδος της θερμοκρασίας περίπου από 5 Οκτωβρίου και μετά αλλά όχι στα επίπεδα που θα έχουμε μέχρι αύριο Τρίτη. Αυτό θα οφείλεται στην κατάβαση του Αυλώνα που σας ανάφερα πιο πάνω και σε σταδιακή οπισθοχώρηση της αποκομμένης λίμνης στην γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας. Νέα πτώση θερμοκρασίας με πιθανότητα για βροχές από τις 10 Οκτώβρη και μετά.

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου
Ηλιοφάνεια ενώ μεσημέρι με απόγευμα ανάπτυξη νεφώσεων σε ορεινά και εσωτερικό. Βραδινές ώρες αίθριος ο καιρός.

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 25 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 23-24 βαθμούς στα παράλια και 17 βαθμούς στα ορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες στους 39-41 βαθμούς στο εσωτερικό και έως 41 βαθμούς στη Λευκωσία. Στους 33-35 βαθμούς σε παράλιες περιοχές και στους 36-38 βαθμούς σε ημιορεινές περιοχές. Πάνω στα ορεινά στους 28-34 βαθμούς.

Χαμηλά τα ποσοστά υγρασίας σε εσωτερικό τις ώρες 11:00-16:00 στο 17-21% ενώ στα παραθαλάσσια λίγο αυξημένη στο 45-60%. Πάνω στα ορεινά στο 26-30%

Θερμοκρασίες βραδινές ώρες μετά τις 22:00 στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 28 βαθμούς στα παράλια και στους 20 βαθμούς στα ορεινά.

Ένταση ανέμων 1-2 μποφόρ αυγινές με πρωινές ώρες ενώ μεσημεριανές και απογευματινές ώρες 2-3 και 3 έως 4 μποφόρ στα παραθαλάσσια τμήματα του νησιού αλλά και σε περιοχές του εσωτερικού. Μέσα στη θάλασσα 4 έως 5 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά ενδέχεται να φτάνει τα 5 έως 6 μποφόρ απογευματινές ώρες.

Βραδινές ώρες 2-3 και παροδικά έως 4 μποφόρ.
Βορειοανατολικοί-Νοτιοανατολικοί πρωινές ώρες. Μεσημέρι με απόγευμα Δυτικοί-Νοτιοδυτικοί στα δυτικά σε επαρχία Πάφου, Δυτικοί-Βορειοδυτικοί στα βόρεια-βορειοδυτικά και δυτικές περιοχές της Λευκωσίας ενώ σε παράλιες περιοχές Λεμεσού-Λάρνακας-Αμμοχώστου Νοτιοδυτικοί. Στα ανατολικά-νοτιοανατολικά τμήματα του εσωτερικού Νότιοι-Νοτιοδυτικοί. Από αργά το απόγευμα μετά τις 1800 γυρίζουν σε Βορειοδυτικοί.
Βραδινές ώρες Δυτικοί-Βορειοδυτικοί.

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου
Ηλιοφάνεια ενώ μεσημέρι με απόγευμα ανάπτυξη νεφώσεων τοπικά σε ορεινά στα δυτικά. Βραδινές ώρες χαμηλή νέφωση στα δυτικά σε επαρχία Πάφου αλλά και ορεινά.
Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 23-25 βαθμούς στα παράλια και 19 βαθμούς στα ορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό. Δυτικά της πόλης στους 32-34 βαθμούς. Στους 30-32 βαθμούς σε δυτικές παράλιες περιοχές και στους 32-35 βαθμούς στις νότιες-νοτιοανατολικές παράλιες περιοχές. Στους 33 βαθμούς σε ημιορεινές περιοχές. Πάνω στα ορεινά στους 25-30 βαθμούς. Υποχωρούν οι πολύ θερμές αέριες μάζες αλλά παραμένουν στα νότια-νοτιοανατολικά παράλια.

Χαμηλά τα ποσοστά υγρασίας σε εσωτερικό τις ώρες 11:00-16:00 στο 20-27% ενώ στα παραθαλάσσια κυρίως στα δυτικά λίγο αυξημένη στο 60-67%. Στα νότια-νοτιοανατολικά παράλια 38-50%. Πάνω στα ορεινά στο 28-39%.

Θερμοκρασίες βραδινές ώρες μετά τις 22:00 στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 22 βαθμούς στα παράλια και στους 14-15 βαθμούς στα ορεινά.

Ένταση ανέμων 2 έως 4 μποφόρ πρωινές ώρες ενώ νωρίς το μεσημέρι με απόγευμα στα 4-5 μποφόρ. Στα παραθαλάσσια τμήματα Λεμεσού-Λάρνακας-Αμμοχώστου στα 6-7 μποφόρ. Στα ορεινά 6-7 μποφόρ. Πιθανές ριπές τοπικά και έως 8 μποφόρ.

Βραδινές ώρες 2-4 και παροδικά έως 5 μποφόρ σε παραθαλάσσια τμήματα του νησιού.
Δυτικοί-Βορειοδυτικοί άνεμοι που κατά τις μεσημεριανές ώρες στα πολύ νότια-νοτιοανατολικά τμήματα σε περιοχές Λεμεσού-Λάρνακας-Αμμοχώστου θα γυρίσουν σε Νοτιοδυτικοί.

Βραδινές ώρες Δυτικοί.

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου

Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια ενώ στα δυτικά σε επαρχία Πάφου και ορεινά θα παρατηρείται χαμηλή νέφωση. Μεσημέρι με απόγευμα ανάπτυξη νεφώσεων σε ορεινά και εσωτερικό. Βραδινές ώρες λίγη χαμηλή νέφωση στα δυτικά και ανατολικά.

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 20 βαθμούς στα παράλια και 12-13 βαθμούς στα ορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες στους 30-32 βαθμούς στο εσωτερικό και έως 33 βαθμούς τοπικά προς Λευκωσία. Στους 28 βαθμούς σε δυτικές παράλιες περιοχές και στους 28-30 βαθμούς στις νότιες-νοτιοανατολικές παράλιες περιοχές. Στους 26-28 βαθμούς σε ημιορεινές περιοχές. Πάνω στα ορεινά στους 19-25 βαθμούς. Σε γενική πτώση η θερμοκρασία.

Μέτρια τα ποσοστά υγρασίας σε εσωτερικό τις ώρες 11:00-16:00 στο 34-36% ενώ στα παραθαλάσσια ελαφρώς αυξημένη στο 50-60%. Πάνω στα ορεινά στο 54-68%.

Θερμοκρασίες βραδινές ώρες μετά τις 22:00 στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 22 βαθμούς στα παράλια και στους 12 βαθμούς στα ορεινά.

Ένταση ανέμων 2 έως 4 μποφόρ και παροδικά έως 5 μποφόρ στα παραθαλάσσια. Μεσημέρι προς απόγευμα στα νότια-νοτιοανατολικά και έως 6 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά 3-4 μποφόρ.
Βραδινές ώρες 1-3 μποφόρ.

Δυτικοί-Νοτιοδυτικοί ενώ σε περιοχές Λευκωσίας μεσημεριανές ώρες γυρίζουν σε Βορειοανατολικοί.
Βραδινές ώρες Δυτικοί-Βορειοδυτικοί.

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου πέφτει ακόμα λίγο η θερμοκρασία με σταδιακή εξασθένηση των ανέμων.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.