5 Σημάδια μάς δείχνουν ότι φλερτάρουμε με την κατάθλιψη

Οι πρώτες αναφορές για την «ασθένεια των συναισθημάτων» προέρχονται από την αρχαιότητα. Από τα ιατρικά κείμενα του Ιπποκράτη και του Αρεταίου, μέχρι και την Αρχαία Ελληνική Δραματολογία, γίνεται λόγος για το «δαίμονα» της μελαγχολίας, μία διακριτή ασθένεια, με ιδιαίτερα ψυχικά και σωματικά συμπτώματα.

Ο όρος κατάθλιψη, στην ψυχιατρική, υποδηλώνει μία συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή, με συγκεκριμένα συμπτώματα, που ανήκει στις διαταραχές της διάθεσης. Σε αυτήν διαταράσσεται το συναισθηματικό στοιχείο του ατόμου, καθώς και η αντίληψή του για τον κόσμο γενικότερα. Χαρακτηρίζεται από πληθώρα συμπτωμάτων, που επιδρούν στη σωματική και κοινωνική λειτουργικότητά του, με σοβαρότερες επιπτώσεις από πολλές χρόνιες σωματικές παθήσεις.

Η κατάθλιψη κατέχει την 4η θέση παγκοσμίως ως βασική αιτία απώλειας της ζωής, αναπηρίας και κοινωνικής δυσλειτουργίας. Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Συνεργασίας και Ανάπτυξης, περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κατάθλιψη, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στους 11 ανθρώπους θα νοσήσει σε κάποια περίοδο της ζωής του. Το 2015, οι ασθενείς με κατάθλιψη στην Ελλάδα ξεπέρασαν τους 500.000. Το 2020 εκτιμάται ότι η κατάθλιψη θα αποτελέσει τη 2η σε συχνότητα αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως.

Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο η μέση ηλικία εμφάνισης του πρώτου καταθλιπτικού επεισοδίου τοποθετείται στην τρίτη δεκαετία της ζωής του ατόμου. Μία δεύτερη ηλικιακή ομάδα, που προσβάλλεται συχνά από κατάθλιψη είναι αυτή
της μέσης ηλικίας, μεταξύ δηλαδή της ηλικίας των 50 και 60 ετών.

Οι γυναίκες αποτελούν τα βασικά «θύματα» της κατάθλιψης, καθώς προσβάλλονται δύο φορές πιο συχνά σε σχέση με τους άνδρες. Ο κίνδυνος εμφάνισης της κατάθλιψης ανέρχεται σε ποσοστά 10-25% στις γυναίκες και 5-12% στους άνδρες.

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πώς θα καταλάβουν αν έχουν κατάθλιψη. Τα βασικά σημάδια της κατάθλιψης είναι τα εξής:

1. Γενικευμένη ανηδονία

Το άτομο μπορεί να έχει σχεδόν καθημερινά άσχημη διάθεση η οποία του προκαλεί ενόχληση. Υπάρχει ελάττωση του ενδιαφέροντος στις περισσότερες δραστηριότητες της ημέρας και επικρατεί ένα αίσθημα έλλειψης ευχαρίστησης ακόμη και για ασχολίες (π.χ. χόμπι) οι οποίες στο παρελθόν ήταν ευχάριστες. Το καταθλιπτικό άτομο συχνά ξυπνάει
με μια αίσθηση κόπωσης και «ψυχικού βάρους» που του στερεί την ευχαρίστηση από οτιδήποτε και αν κάνει μέσα στη μέρα.

2. Έλλειψη προσωπικής υγιεινής,περιποίησης και φροντίδας

Το άτομο μπορεί να αμελεί την εξωτερική του εμφάνιση, για παράδειγμα μια γυναίκα μπορεί να αδιαφορεί για το όμορφο ντύσιμο και να πάρει πολλά κιλά.

3. Διαταραχές του ύπνου

Οι διαταραχές του ύπνου στην κατάθλιψη εκδηλώνονται με δύο τρόπους. Αφενός το καταθλιπτικό άτομο μπορεί να κοιμάται πολλές ώρες την ημέρα (κλινοφιλία). Από την άλλη μπορεί να υπάρχει μεγάλη δυσκολία ή «ανήσυχος» ύπνος, καθώς και αφύπνιση νωρίς το
πρωί (ξημερώματα), όπου από εκείνο το χρονικό σημείο και έπειτα το άτομο δεν μπορεί να ξανακοιμηθεί.

4. Αλλαγές στη διατροφή και το σωματικό βάρος

Η σημαντική αύξηση ή ελάττωση του σωματικού βάρους ενός ατόμου μπορεί να αποτελέσει μια ακόμα ένδειξη καταθλιπτικής συμπτωματολογίας. Η διατροφή και η όρεξη είναι από τους βασικούς τομείς που επηρεάζονται στην κατάθλιψη, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

5. Σεξουαλικά προβλήματα

Η κατάθλιψη επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλικότητα και των δύο φύλων. Η μείωση της ερωτικής επιθυμίας είναι ένα πολύ συχνό αποτέλεσμα της κατάθλιψης, ενώ διαταραχές στη διέγερση και στον οργασμό εμφανίζονται και στον άνδρα και στη γυναίκα (στυτική δυσλειτουργία, διαταραχές στην εκσπερμάτιση, έλλειψη οργασμού). Το άτομο χάνει το ενδιαφέρον του και το κίνητρο για τη συνέχεια της σεξουαλικής του ζωής ενώ «βυθίζεται» στη γενικότερη κατάσταση ανηδονίας που χαρακτηρίζει την κατάθλιψη. Η διάθεσή του για εμπλοκή στο σεξ μειώνεται καθώς επίσης ελαττώνονται και οι σεξουαλικές του φαντασιώσεις. Νεότερες έρευνες σχετικές με τη σεξουαλική υγεία των ανδρών συσχετίζουν την κατάθλιψη με την εμφάνιση διαταραχών της εκσπερμάτισης, όπως την πρόωρη και την καθυστερημένη εκσπερμάτιση. Η καθυστερημένη εκσπερμάτιση φέρεται να συσχετίζεται ισχυρά με την κατάθλιψη, κυρίως επειδή προκαλεί μειωμένη επιθυμία για σεξουαλική επαφή αλλά και αίσθηση ανηδονίας.

Top Tips!

• Τα συμπτώματα θα πρέπει να συνοδεύονται από σοβαρή έκπτωση της λειτουργικότητας στον επαγγελματικό, κοινωνικό και οποιονδήποτε άλλο σημαντικό τομέα στη ζωή ενός ατόμου. Επιπλέον, πρέπει να αποκλείονται περιπτώσεις πένθους, χρήσης τοξικών ουσιών ή
οργανικών νοσημάτων.

• Οι συνέπειες της κατάθλιψης μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς, καθώς το άτομο με κατάθλιψη αισθάνεται μονίμως κακοδιάθετο, δυσκολεύεται να εργαστεί και να αποδώσει. Η κοινωνική του ζωή πλήττεται σημαντικά και απομονώνεται από συγγενείς, φίλους και εργασιακό περιβάλλον.

• Επιπλέον, η ίδια η αυτοεκτίμηση πλήττεται αρνητικά αφού το άτομο αισθάνεται αναποτελεσματικό. Η καθημερινότητα φαίνεται να είναι μια συνεχής επανάληψη που μοιάζει να μην έχει κανένα νόημα και το άτομο τη ζει σαν «διεκπεραίωση».

 

Με τη συνεργασία του Βασιλειάδη Ηλία, Ψυχολόγου στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος

Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο Facebook