Πώς ο COVID-19 θα επηρεάσει τα ταξίδια μας;

Είναι αλήθεια πως η πανδημία του Covid-19 άλλαξε τις ζωές μας από τη μία ημέρα στην άλλη, ενώ όπως προβλέπεται, θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να επιστρέψουν όλα στην κανονική τους ροή.

Ο κλάδος του τουρισμού είναι εκείνος που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πλήγμα λόγω της πανδημίας, τόσο στο νησί όσο και σε άλλες χώρες. Με τα ξενοδοχεία, τα μικρότερα καταλύματα και τα αεροδρόμια να έχουν κλείσει από τις πρώτες κιόλας ημέρες του lockdown, ήταν σχεδόν αναπόφευκτο πως οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, θα προχωρούσαν άμεσα σε ανακατατάξεις και νέα μέτρα ώστε να επανέλθουν στην κανονικότητα δημιουργώντας αίσθημα ασφάλειας στους ταξιδιώτες.

Τα ταξίδια δεν θα είναι ποτέ ξανά όπως παλία!

Ο τρόπος που ταξιδεύουμε δεν θα είναι ο ίδιος, όπως πριν την εμφάνιση του Covid-19. Πώς θα διαμορφωθούν τα μελλοντικά μας ταξίδια; Εμείς συγκεντρώσαμε μερικά από τα σενάρια που ίσως εφαρμοστούν.

  1. Ένα διαβατήριο δεν θα είναι αρκετό

Μπορεί μέχρι σήμερα να αρκούσε η ταυτότητα ή το διαβατήριο για να ταξιδέψουμε εκτός συνόρων, όμως τα μέτρα που προορίζονται να ληφθούν για τις διεθνείς μετακινήσεις, θα είναι γίνουν πολύ πιο αυστηρά το επόμενο διάστημα. Η είσοδός μας σε μία ξένη χώρα δεν θα είναι το ίδιο άνετη και εύκολη, αφού θα πρέπει να διαθέτουμε όλα τα αναγκαία πιστοποιητικά που θα επιβεβαιώνουν πως έχουμε ανακάμψει από την οποιαδήποτε λοίμωξη και έχουμε πραγματοποιήσει το εμβόλιο (εφόσον αυτό υπάρχει και είναι διαθέσιμο). Όλη αυτή η γραφειοκρατία, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους πραγματοποιούσαν συχνά ταξίδια αναψυχής, ενώ θα περιορίσει σημαντικά το ποσοστό των επαγγελματικών ταξιδιών, αφού οι επιχειρήσεις θα μειώσουν στο ελάχιστο τον αριθμό των υπαλλήλων που ταξιδεύουν προς όφελός τους.

2.  Θα υπάρξουν χρονικοί περιορισμοί στη διαμονή

Σύμφωνα με μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Imperial College London, οι κυβερνήσεις και τα κράτη γενικότερα, θα χρειαστεί θέσουν αρκετές φορές σε ισχύ το μέτρο του lockdown, προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν τις αυξημένες απαιτήσεις στο σύστημα υγείας. Αυτό σημαίνει πως ίσως θα υπάρξουν συγκεκριμένες περίοδοι που θα μας επιτρέπεται να ταξιδεύουμε, θα έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο αριθμό ημερών για τη διαμονή μας, ενώ οι θέσεις σε αεροπορικές κυρίως εταιρίες θα είναι πολύ περιορισμένες και συνεπώς, ιδιαίτερα ακριβές.

3. Η ανάκαμψη θα έρθει σταδιακά και άνισα

Οι παράγοντες οι οποίοι θα καθορίσουν τον χρόνο που χρειάζεται μία χώρα για να επανέλθει πλήρως από την παρούσα κατάσταση, είναι πολυάριθμοι. Μέσα σε αυτούς είναι η λειτουργία του συστήματος υγείας που διαθέτει, η αυστηρότητα και η χρονική διάρκεια των απαγορεύσεων που τέθηκαν, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν, ακόμη και η τύχη! Ακριβώς για αυτό, το πιο πιθανό είναι να δούμε κάποιες συγκεκριμένες χώρες ή περιοχές του κόσμου να ανακάμπτουν γρηγορότερα από άλλες. Αν πάρουμε ως παράδειγμα την εφιαλτική κατάσταση στη γειτονική Ιταλία, δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε ακριβώς θα επανέλθει, ώστε να είναι σε θέση να δεχθεί επισκέψεις ταξιδιωτών από άλλες χώρες, πιθανότατα όμως να χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο από άλλες.

4. Θα αλλάξει το περιεχόμενο των αποσκευών μας

Παρότι υπάρχουν ήδη αρκετά βιντεάκια στο διαδίκτυο, τα οποία αναπαριστούν με έναν κωμικό τρόπο τις συνθήκες ταξιδιού εν μέσω της πανδημίας, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αλλαγές στους περιορισμούς που έχουν θέσει οι αεροπορικές εταιρίες σε σχέση με την επιτρεπόμενη ποσότητα μεταφοράς υγρών εντός του αεροπλάνου. Με το πλύσιμο των χεριών να θεωρείται η πιο δραστική πρακτική προστασίας απο τον ιό, επόμενο είναι πως τα απολυμαντικά χεριών θα είναι μία αναγκαία προσθήκη στις αποσκευές μας, ειδικότερα για όσους από εμάς πραγματοποιούν πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

5. Η ποιότητα του αέρα θα είναι κριτήριο για την επιλογή αεροπορικής γραμμής

Όσοι έχουμε κάνει εγγραφή στο newsletter αεροπορικών εταιριών, έχουμε ήδη δεχθεί email που μας ενημερώνουν για την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον για τους μελλοντικούς επιβάτες, επενδύοντας σε πιο σύγχρονα συστήματα φιλτραρίσματος του αέρα εντός του αεροσκάφους. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθούν να αποτρέψουν τις ακυρώσεις κρατήσεων για πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί εντός του 2020, αλλά και να μας καλλιεργήσουν ένα αίσθημα ασφάλειας ώστε μελλοντικά να επιλέξουμε τη δική τους εταιρία για τις μετακινήσεις μας.

6. Η καθαριότητα θα βασιλεύει!

Όπου κι αν μπαίνουμε, από αεροπλάνο μέχρι ξενοδοχείο και από πλοίο μέχρι κρουαζιερόπλοιο, οι καθαρές επιφάνειες θα είναι εκεί και θα περιμένουν τους επιβάτες! Όλοι οι χώροι θα παρέχουν αντισηπτικά χεριών και το πιθανότερο είναι ο καθαρισμός να γίνεται ενώπιον του πελάτη για να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα.

7. Πτήσεις με άδεια τα μεσαία καθίσματα

Εκτιμάται πως ο κόσμος θα αισθάνεται πιο ασφαλής, αν τα αεροπλάνα δεν είναι γεμάτα και από ό,τι φαίνεται κάτι τέτοιο θα γίνει, καθώς όλα οδηγούν στο να γίνονται οι πτήσεις με άδεια τα καθίσματα της μεσαίας σειράς. Αυτό βέβαια ίσως έχει και αντίκτυπο στο κόστος των εισιτηρίων, το οποίο σε βάθος χρόνου πιθανότατα να αυξηθεί.

8. Μείωση στις τιμές των ξενοδοχείων

Σε περιόδους κρίσης, έχει παρατηρηθεί πως οι τιμές στις κρατήσεις των ξενοδοχείων μειώνονται αισθητά. Κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει και τώρα, στις στιγμές αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.