IFA 2020: Η τεχνολογία αλλάζει για να μας προστατεύσει από την πανδημία

Κατά μέσο όρο δέχεται κάθε χρόνο περίπου 240.000 επισκέπτες από 133 χώρες, στα συνέδρια και τα σεμινάρια μιλούν 1.800 ομιλητές από περίπου 60 χώρες, εμφανίζονται περίπου 800 εκθέτες στον τομέα της καταναλωτικής υψηλής τεχνολογίας, πραγματοποιούνται 1.500 επιχειρηματικές συναντήσεις και καλύπτεται από πέραν των 2.000 δημοσιογράφων παγκόσμια. Το κυριότερο, γίνονται πράξεις της τάξης των €4,5 δις.

Είναι η διεθνής έκθεση IFA η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών που διεξάγεται από το 1024, πρώτα στο Ανόβερο και τα τελευταία χρόνια στο Βερολίνο. Παρακολουθούμε την IFA εδώ και 17 χρόνια τότε που διεξαγόταν στο Αννόβερο, πότε με φυσική παρουσία, πότε εξ αποστάσεως.

Εκείνο που την κάνει να ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων εκθέσεων υψηλής τεχνολογίας, είναι το ότι σχεδόν όλα όσα παρουσιάζονται στην έκθεση, μετά από ελάχιστο χρόνο, τα βλέπουμε
πραγματικά διαθέσιμα στην αγορά, είτε πρόκειται για κινητά, είτε για τηλεοράσεις ή ψυγεία κ.τ.λ.

Υπό συνθήκες πανδημίας, η φετινή IFA 2020 ήταν ιδιαίτερη, ήταν υβριδική, δηλαδή εν μέρει και με τα μέτρα προστασίας ήταν με φυσική παρουσία, με μικρούς αριθμούς προσώπων και εν μέρει ήταν ψηφιακή και όσον αφορά στους εκθέτες και όσο αφορά τους επισκέπτες και όσο αφορά στους ομιλητές και βέβαια στα προϊόντα που παρουσιάστηκαν.

Υπήρξαν και εικονικοί ομιλητές, όπως ο Dr. Ι.Ρ. Park της LG, που ανέβηκε στη σκηνή σε μορφή ολογράμματος για να μιλήσει για το όραμα ‘Life’s Good from Home’ της εταιρείας για το μέλλον, το οποίο επικεντρώνεται σε τρεις βασικές αξίες: την οικιακή φροντίδα, την άνεση και την ψυχαγωγία.

Ένα από τα όσα προκάλεσαν εντύπωση στην πρόσφατη IFA, ήταν βέβαια η παρουσία καταναλωτικών προϊόντων που ενσωματώνουν υψηλή τεχνολογία και σχετίζονται με την προστασία από τον Covid-19. Επίσης, πολλά καινοτόμα προϊόντα οικιακής ψυχαγωγίας, έχουν ένα ακόμα σκοπό, να κάνουν την ζωή μας στο σπίτι πιο άνετη και ευχάριστη – κι
αυτή είναι μια τάση που καθορίστηκε και από τον παγκόσμιο εγκλεισμό λόγω της πανδημίας.

Ασφαλώς, στην IFA 2020 όπως περιμέναμε, είδαμε που θα πάνε τα πράγματα με το 5G αφού ακριβώς σε τέτοια διεθνή γεγονότα διαφαίνεται το ποιά μορφή θα έχει η εμπορευματοποίηση της νέας τεχνολογίας…

Βέβαια, πάρα πολλά προϊόντα, ούτως ή άλλως είναι σχετικά με την πανδημία, αφού το πρώτο πράγμα που έδειξε σε όλους ο κορωνοϊός, είναι η σημασία της αξιόπιστης συνδεσιμότητας.

Όμως ξεχώρισαν και επί μέρους προϊόντα που θα δούμε σύντομα στην αγορά. Μεταξύ των νέων προϊόντων της LG για παράδειγμα, ήταν μια μάσκα προσώπου, με δυνατότητα
καθαρισμού αέρα, που λειτουργεί με μπαταρία που προορίζεται για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναπνέουν πιο εύκολα, τηρώντας τους περιορισμούς υγείας και ασφάλειας.

Η PuriCare Wearable Air Purifier χρησιμοποιεί δύο φίλτρα H13 HEPA, διπλούς ανεμιστήρες
(Dual Fans) και αισθητήρα αναπνοής (Respiratory Sensor), ενώ είναι εφοδιασμένη με φώτα LED υπεριώδους φωτός που σκοτώνουν επιβλαβή μικρόβια.

Επίσης μια κάμερα θερμικής απεικόνισης εξοπλισμένη με τεχνητή νοημοσύνη που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στον εντοπισμό ατόμων με πυρετό και όχι απλά με αυξημένη
επιφανειακή θερμοκρασία. Είδαμε και κάποιες ηλεκτρικές σκούπες- σφουγγαρίστρες – ρομπότ- με ικανότητα εξολόθρευσης ιών μεταξύ των οποίων και του Covid-19.

Η LG παρουσίασε τον ψυγειοκαταψύκτη LG InstaView Door-in-Door με UVnano που μεταξύ άλλων, χρησιμοποιεί τεχνολογία υπεριώδους LED φωτός, για να απολυμαίνει τις εξόδους διανομής νερού κάθε μία ώρα (ή χειροκίνητα οποτεδήποτε) για την απομάκρυνση έως και
99,99% των βακτηρίων και των ιών.

Το μίνι πλυντήριο πιάτων Bob της Daan Tech, εκτός του ότι πιάνει λίγο χώρο στον πάγκο της κουζίνας και πλένει πιάτα και κουζινικά πλήρως με ένα κύκλο των 20 λεπτών, στο τέλος εκπέμπει και υπεριώδη ακτινοβολία χρησιμοποιώντας υπεριώδες φως, για να τα αποστειρώσει σκοτώνοντας αποτελεσματικά βακτήρια και ιούς. Πρόσθετα, έχει και λειτουργία για να αποστειρώνει τις μάσκες πολλαπλής χρήσης. Βγαίνει και σε 24 χρώματα.

Η Ιαπωνική Creative Technology παρουσίασε ένα από τα απολυμαντικά συστήματα του μέλλοντος. Σχεδιασμένο για να φοριέται γύρω από το λαιμό, το Ataraina OiSHI είναι ουσιαστικά ένα ηλεκτροστατικό φίλτρο τριών στρωμάτων του λειτουργεί για να απαλλάξει το πεδίο γύρω από το πρόσωπό σας από φυσαλίδες αέρα γύρω σας που μεταφέρουν βακτήρια και ιούς, παράλληλα με τη γύρη και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Στην IFA 2020 παρουσιάστηκε και η σειρά ρομπότ CLOi της LG που μπορεί να προσφέρει έναν ασφαλή, απομακρυσμένο τρόπο παροχής υπηρεσιών σε εστιατόρια και νοσοκομεία.
Στην IFA 2020 είδαμε – ως συνήθως – και καινοτομίες που πολλοί θα χαρακτήριζαν παράλογες και άλλοι ως έξυπνες, ωστόσο η ιστορία έδειξε ότι έχουν την θέση τους στις
προτιμήσεις και τις αγορές μας. Τέτοιες συσκευές είναι για παράδειγμα η Maremed μια λάμπα UVC, η οποία χρησιμοποιεί υπεριώδες φως για να σκοτώσει το 99% των βακτηρίων και των ιών στον αέρα. Και ο προσομοιωτής θαλάσσιου αέρα της Beurer, μια συσκευή που προσομοιώνει τη μυρωδιά του θαλάσσιου αέρα, που καθαρίζει, μεταλλοποιεί, αποστειρώνει, ιονίζει και υγραίνει τον αέρα χρησιμοποιώντας και θαλασσινά άλατα.

Για να μην καίτε την σούβλα ή να μην μένει μισοψημένο το ψητό στον φούρνο, η Apption Labs παρουσίασε αισθητήρες θερμοκρασίας που μπαίνουν στο κρέας και ειδοποιούν μέσω bluetooth wi-fi στο κινητό σας όταν η θερμοκρασία του κρέατος φτάσει στο επιθυμητό σημείο.

Η Cue Visseiro παρουσίασε, ένα «έξυπνο μαξιλάρι» που ενώ φαίνεται απόλυτα αθώο, το καταγράφει ενώ κοιμάστε πραγματικά ζωτικές ενδείξεις για ις καρδιακές λειτουργίες,
την αναπνοή, τη θερμοκρασία, υπολογίζει επίσης το επίπεδο άγχους κι πολλά άλλα.

Ορίστηκε το ραντεβού για το 2021
Η επόμενη Διεθνής Έκθεση Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων, Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών, IFA 2021, θα ανοίξει τις πύλες από τις 3 έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2021
στο Εκθεσιακό Κέντρο του Βερολίνου. Στο δυναμικό της IFA 2021, πέραν από τους τρεις βασικούς πυλώνες της, που είναι η IFA GLOBAL Markets, το SHIFT Mobility και το Συνέδριο IFA+ Summit: Next level of thinking, προστέθηκε μια νέα κατηγορία, η «φωτογραφία», η οποία προέκυψε από την πρόσφατη συνεργασία του Εκθεσιακού Οργανισμού του Βερολίνου με την Berlin Photo Week (BPW).

Τα αστέρια της χρονιάς που έκλεψαν τις εντυπώσεις

Καινοτόμα προϊόντα οικιακής ψυχαγωγίας είχαν προεξέχουσα θέση στην διεθνή έκθεση υψηλής τεχνολογίας. Ήταν η χρονιά που είδαμε τα περισσότερα νέα μοντέλα χαμηλής και μεσαίας τιμή κινητά και τάμπλετ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προκάλεσε το TCL 10 Tab Max . Διαθέτει οθόνη FHD + 10,3 ιντσών, μεγάλη μπαταρία 8.000 mAh και έρχεται με γραφίδα. Οι πιο ενδιαφέρουσες λειτουργίες του όμως, αφορούν στην προστασία των ματιών, αφού η οθόνη έχει σχεδιαστεί για να μειώσει πιθανή ζημιά στην όραση, καθώς εκπέμπει λιγότερο
μπλε φως, σας ενημερώνει εάν το πρόσωπό σας είναι πολύ κοντά στην οθόνη και έχει μερικές άλλες πολύ βοηθητικές ρυθμίσεις.

Είναι παράδοση η παρουσίαση των νέων τεχνολογιών και μοντέλων στην έκθεση του Βερολίνου. Φέτος ξεχώρισε, η εμβληματική Philips OLED + με τον εντυπωσιακό επεξεργαστή P5 της Philips, το Ambilight τεσσάρων όψεων και μια ενσωματωμένη μπάρα ήχου 70W Dolby Atmos από τον ειδικό ήχου Bowers & Wilkins. Εντυπωσίασε και η Q700T 8K QLED της Samsung, η οποίο διατίθεται σε μέγεθος 55 ιντσών.

Είδαμε και δύο τεχνολογικά καυτού και ποιοτικούς προβολείς οικιακού κινηματογράφου. Ο ένας ήταν Samsung Premiere και ο άλλος ο LG CineBeam HU810P με πού ψηλής ποιότητας εικόνα προβολής σε οθόνη με διαγώνιο μέχρι και 300 ίντσες.

Ακόμα, ένα νέο φορητό έξυπνο ηχείο – το Harman Kardon Citation 200 προκάλεσε την προσοχή, αφού συνδυάζει σύνδεση Wi-Fi και Bluetooth για να μεταφέρει τη μουσική σας απρόσκοπτα από εσωτερικούς σε εξωτερικούς χώρους. Με ενσωματωμένο τον Βοηθό Google, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τον έλεγχο των έξυπνων οικιακών συσκευών σας, καθώς και για την αναπαραγωγή της μουσικής σας, Σε άλλο επίπεδο και σε πιο προσιτή τιμή και τα ακουστικά Philips Fidelio L3 με πολυτελή δερμάτινη σχεδίαση, ενεργή ακύρωση θορύβου και υποστήριξη για Hi-Res Audio – καθώς και εντυπωσιακή διάρκεια ζωής
μπαταρίας 35 ωρών.

Εντυπώσεις έκλεψε και το νέο έξυπνο ρολόι της Honor «Watch GS Pro» που συγχρονίζεται πλήρως με μια σειρά συσκευών, όπως το έξυπνο κινητό τηλέφωνο το λάπτοπ, με βασικό χαρακτηριστικό την αυτονομία μπαταρίας έως και 25 ήμερες.