Το Instagram γιορτάζει 10 χρόνια ζωής

Το Instagram είναι μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές της εποχής μας. Το έχουμε συνδέσει με Influencers, διαγωνισμούς με giveaways, celebrities, ακόμη και με την ειδησεογραφία. Τα κύρια του χαρακτηριστικά, είναι οι φωτογραφίες και τα βίντεο με όμορφα φίλτρα και εύκολα στη χρήση εργαλεία επεξεργασίας, μέχρι τα lives και τα stories. Όμως αυτά είναι μόνο η αρχή, που αποτελεί την βάση, που εμπλουτίζεται συνεχώς.

Με 1 δις ενεργούς μηνιαίους χρήστες
Το Instagram ξεκίνησε πριν μια δεκαετία – το 2010 – ως εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης για iOS κινητές συσκευές με σκοπό τη λήψη, επεξεργασία και διαμοιρασμό φωτογραφιών, ενώ στη συνέχεια προστέθηκε η λειτουργία βίντεο και φυσικά ήρθε και η Android έκδοση.
Αμέσως μετά ήρθε και η web έκδοση για χρήση μέσω υπολογιστή.

Τι σημαίνει «Instagram»; Η λέξη προέρχεται από ένωση των λέξεων «instant» και «telegram». Στα 10 χρόνια που πέρασαν, το Instagram ξεπέρασε το 1 δις ενεργούς μηνιαίους χρήστες, φιλοξενώντας συνολικά πάνω από 50 δισ. φωτογραφίες, με πάνω από 100 εκατ. φωτογραφίες και βίντεο να δημοσιεύονται ημερησίως και τα likes να ξεπερνούν τα 4,2 δις ανά 24ωρο.

Η εφαρμογή ανήκει από το 2012 στην Facebook μετά από εξαγορά συνολικού ύψους $1 δις.
Το γεγονός ότι αποτέλεσε εξ αρχής την προτίμηση των celebrities σε όλο τον κόσμο, ήταν και ο πιο ισχυρός μαγνήτης για να γίνει ένα από τα πρωταγωνιστικά δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης σε όλο τον κόσμο.

Γιορτάζει με αναβαθμίσεις
Για τα 10 χρόνια, λοιπόν, του Instagram, η Facebook αποφάσισε να τιμήσει την επέτειο και τους πιστούς οπαδούς της εφαρμογής, με νέες λειτουργίες, όπως τη δυνατότητα να βρίσκεις παλιά Stories, custom εικονίδια και εργαλεία καταπολέμησης των online παρενοχλήσεων.
Συγκεκριμένα, με την τελευταία αναβάθμιση της εφαρμογής Instagram θα μπορούμε να δούμε τα Stories και τις αναρτήσεις που είχαμε πραγματοποιήσει τα τελευταία τρία χρόνια μέσα σε ένα ημερολόγιο και φυσικά να τα επαναδημοσιεύσουμε. Η επιλογή αυτή θα εμφανιστεί στην ενότητα Archive στο προφίλ του κάθε χρήστη.

Επιπλέον, στα εργαλεία καταπολέμησης των online παρενοχλήσεων προστίθεται η αυτόματη απόκρυψη σχολίων, τα οποία ωστόσο θα μπορεί να δει κανείς αν πατήσει στην επιλογή «Hidden Comments».

Καλό είναι να έχετε υπόψη σας και το ότι, στο εξής το Instagram θα εμφανίζει προειδοποιήσεις σε περίπτωση που κάποιος επιχειρεί να δημοσιεύσει επανηλλειμένα κάποιο προσβλητικό σχόλιο.

Ήδη, το Instagram πρόσθεσε πρόσφατα μια λειτουργία με σκοπό να καταπολεμήσει την παρενόχληση μέσω ίντερνετ, χρησιμοποιώντας κυρίως την τεχνητή νοημοσύνη για να ελέγχονται οι φωτογραφίες που αναρτούν οι χρήστες του προκειμένου να εντοπίζεται τυχόν ύποπτο περιεχόμενο.

Μέσω της λειτουργίας αυτής θα εντοπίζεται οποιοδήποτε στοιχείο ενδέχεται να θεωρηθεί παρενόχληση και αυτόματα θα ενημερώνεται η εταιρεία για το περιεχόμενο, το οποίο στη συνέχεια θα ελέγχει μια εξιδεικευμένη ομάδα.

Αυτό όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, θα αυξήσει κάθετα τον αριθμό των αναρτήσεων που θα αφαιρούνται και παράλληλα θα μας γλυτώσει από πολλούς πονοκεφάλους.

Στο Instagram, θεωρούν ότι, πρόκειται για ένα επιπλέον βασικό στάδιο καθώς πολλοί άνθρωποι που πέφτουν θύματα παρενόχλησης μέσω του διαδικτύου, οι οποίοι αν και εντοπίζουν και ενοχλούνται από τις παρενοχλήσεις αυτές, δεν το αναφέρουν», εξήγησε ο ίδιος. Η εφαρμογή της λειτουργίας αυτής ξεκίνησε και αναπτύσσεται σταδιακά αυτό το χρονικό διάστημα.

Επίσης, το Instagram επαναφέρει τα κλασικά εικονίδια της εφαρμογής που μπορείς να επιλέξεις για την οθόνη της συσκευής σου. Αυτά θα εμφανιστούν στο μενού των ρυθμίσεων αν κάνεις swipe down (πρώτα φαίνονται κάποια emojis και έπειτα οι επιλογές για τα εικονίδια).

Βέβαια, τα 10χρονα ήταν μόνο μια χρονική ευκαιρία για τις πρόσθετες δυνατότητες, αφού γίνονται συνεχώς αναβαθμίσεις.

Προηγουμένως, η ομάδα ανάπτυξης του Instagram πρόσθεσε δυο νέες λειτουργίες στη δημοφιλή εφαρμογή με σκοπό να βοηθήσει τους χρήστες να κάνουν πιο υποφερτές τις νέες συνθήκες και κυρίως τους περιορισμούς και την ανάγκη για τήρηση αποστάσεων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η πρώτη από αυτές, που κάποιοι ίσως έχουν ήδη δοκιμάσει, ονομάζεται Co-Watching χάριν στην οποία οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν παρέα με τους φίλους ένα κοινό feed μέσω video chat.

Για να το ενεργοποιήσετε θα πρέπει να ξεκινήσετε μια συνομιλία μέσω video με κάποιον φίλο σας και στη συνέχεια να πατήσετε στο εικονίδιο της φωτογραφίας στην κάτω δεξιά γωνία. Θα σας εμφανιστεί μια λίστα με αναρτήσεις που έχετε κάνει like πρόσφατα και από εκεί μπορείτε να επιλέξετε αυτές που θέλετε να εμφανιστούν στη συνομιλία σας.
Επίσης, μια άλλη ενέργεια είναι η προσθήκη περισσότερων έγκυρων και αξιόπιστων πηγών ενημέρωσης για την ασθένεια COVID-19 μέσα στο σύστημα αναζήτησης του Instagram, ξεχωριστά stickers για να προωθήσετε τα μηνύματα προστασίας από τον ιό, καθώς και sticker για δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Τέλος, να θυμίσουμε ότι ακόμα μια λειτουργία ότι, εδώ και αρκετούς μήνες το Instagram αποφάσισε να αποκρύψει τον αριθμό των likes από τις αναρτήσεις αρκετών χρηστών. Υπάρχει όμως ένας τρόπος να ξεπεράσεις αυτόν τον περιορισμό: Στείλε το σύνδεσμο ανάρτησης που σε ενδιαφέρει σε έναν φίλο σου στο WhatsApp, ώστε αυτός να μπορεί να «διαβάσει» τον αριθμό των likes. Εκμεταλλευόμενος την προεπισκόπησή της ανάρτησης στη συνομιλία, θα μπορείς να δεις και εσύ τον ακριβή αριθμό από τις “καρδούλες” που συγκέντρωσε η ανάρτηση.