Li-Fi: Ίντερνετ με – κυριολεκτικά – ταχύτητες φωτός

«Υπολογίζεται ότι οι πρώτες εφαρμογές δικτύων Li-Fi θα εφαρμοστούν σε 3-4 χρόνια»

Η ανάγκη για ολοένα και μεγαλύτερη διακίνηση δεδομένων, θα μετατρέψει το σημερινό θαύμα της ασύρματης σύνδεσης με το ίντερνετ που λέγεται Wi-Fi σε ξεπερασμένη υπόθεση που θα ικανοποιεί τις ανάγκες μας. Θέλουμε ολοένα και μεγαλύτερες ταχύτητες μετάδοσης των δεδομένων.

Ο διάδοχος… Υπόσχεται πολλά!

Την λύση – το επόμενο βήμα – που θα εξασφαλίσει τις ταχύτητες αυτές, οι οποίες θα ικανοποιούν τις ανάγκες, φαίνεται ότι θα δώσει ο διάδοχος του Wi-Fi που λέγεται Li-Fi.

Υπολογίζεται ότι το Li-Fi, μία τοπική μορφή ασύρματης συνδεσιμότητας, μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως και 100 φορές μεγαλύτερες από το Wi-Fi δηλαδή περίπου 1Gbps (Gigabit ανά δευτερόλεπτο), ενώ οι μέχρι τώρα ταχύτητες που έχουν επιτευχθεί σε εργαστηριακό περιβάλλον, έχουν πετύχει μετάδοση δεδομένων με ταχύτητες πιο γρήγορες και από την αστραπή – 224 gigabits το δευτερόλεπτο. Ταυτόχρονα το Li-Fi βοηθά σημαντικά στην επίλυση ενός άλλου σημαντικού προβλήματος που γίνεται ολοένα και πιο πιεστικό – αυτό της ασφάλειας.

Το Li-Fi αναμένεται να βρει πρώτα εφαρμογή σε κοινόχρηστους χώρους, όπως είναι τα γραφεία μεγάλων εταιρειών, αεροδρόμια, χώρους συνεδρίων κ.τ.λ, όπου η ταυτόχρονη χρήση του ίντερνετ από μεγάλο αριθμό συσκευών, σε υψηλές ταχύτητες, είναι πλέον απαραίτητη.

Li-Fi-Image

Wi-Fi VS Li-Fi

H μεγάλη διαφορά είναι ότι αντί για τα ραδιοκύματα του Wi-Fi, το Li-Fi χρησιμοποιεί το φως για τη μετάδοση των δεδομένων – από εκεί και η ονομασία Li-Fi (Light Fidelity) – ενώ δεν θα αργήσει να κάνει την επίσημη εμφάνισή του ως μέθοδος δικτύωσης για το ευρύ κοινό.

Οι μέχρι τώρα εφαρμογές που αναπτύσσονται, είναι μέσω λαμπτήρων LED, επειδή και η μετάδοση των δεδομένων, γίνεται ακριβώς μέσω των ακτίνων του λαμπτήρα – με την προσθήκη ενός μικροεπεξεργαστή.

Δηλαδή, το Li-Fi λειτουργεί κάπως όπως και υπέρυθρη λειτουργία του τηλεχειριστηρίου με την τηλεόρασης, που βασίζεται σε μια απλή αρχή. Μια εντολή δίνεται (για παράδειγμα αλλαγή καναλιού, όταν πιέζετε ένα κουμπί) και αυτή η εντολή μετατρέπεται σε κώδικα, που μεταφέρεται μέσω υπέρυθρων μικροκυμάτων και τα κύματα φωτός προσλαμβάνονται έπειτα από την τηλεόραση, που αποκωδικοποιεί την εντολή και διενεργεί την αντίστοιχη ενέργεια. Έτσι, για παράδειγμα, από τον router του σπιτιού τα δεδομένα μεταφέρονται στους λαμπτήρες led με τον μικροεπεξεργαστή Li-Fi που μετατρέπει τα δεδομένα σε κώδικα που εκπέμπεται μέσω του φωτός και τα οποία που λαμβάνει ο αισθητήρας φωτός Li-Fi που βρίσκεται στο κινητό, τον υπολογιστή μας, την τηλεόραση κ.τ.λ. Η κωδικοποίηση είναι μοναδική σε κάθε περίπτωση και αυτό είναι που ισχυροποιεί σημαντικά την ασφάλεια των δεδομένων που στέλνουμε ή λαμβάνουμε.

Το Li-Fi απαιτεί η συσκευή να έρχεται σε άμεση επαφή με την πηγή της ακτίνας φωτός που είναι απαραίτητη για την μεταφορά των δεδομένων. Συνεπώς αν και το Wi-Fi μπορεί να ξεπεράσει τους τοίχους και να μεταδοθεί το σήμα μέσω αυτών, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό στη τεχνολογία Li-Fi. Το πρόβλημα αυτό όμως, ιδιαίτερα εντός κτιρίων, λύνεται μέσω του δικτύου ηλεκτρισμού που τροφοδοτεί τους λαμπτήρες. Παραμένει όμως για την ώρα, το μειονέκτημα της συγκεκριμένης τεχνολογίας που περιορίζει την διεύρυνσή της ως μέθοδος ασύρματης μεταφοράς δεδομένων, το γεγονός ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει σε εξωτερικούς χώρους λόγω των παρεμβολών του ηλιακού φωτός στο σήμα. Ωστόσο, όταν η τεχνολογία επιλύσει αυτό το πρόβλημα, η λύση θα μετατραπεί ταυτόχρονα σε πρόσθετο πλεονέκτημα – το γεγονός της πολύ χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας. Οπότε με πολύ μικρές φωτοβολταικές κυψέλες θα είναι και αυτόνομο ενεργειακά. Από την άλλη οι εξελίξεις πιθανόν να δείξουν ότι θα αποτελέσεις συμπλήρωμα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 4ης και της επερχόμενης 5ης γενειάς.

Πλεονέκτημα του Li-fi, που αποτελεί και ένα από τα κίνητρα προώθησής του, είναι ότι σε αντίθεση με το Wi-Fi, δεν υπάρχουν παρεμβολές από άλλα ραδιοσήματα, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια ακόμα και σε αεροσκάφη κατά τη διάρκεια των πτήσεων.
Την ίδια ώρα, η κατανάλωση ενέργειας, υπολογίζεται στο 5% αυτής που καταναλώνεται σήμερα με το Wi-Fi για την αποστολή και λήψη δεδομένων. Αυτό για παράδειγμα, θα δώσει σημαντική εξοικονόμηση για τις μπαταρίες των κινητών.

Επιπλέον, ενώ το φάσμα των ραδιοκυμάτων είναι περιορισμένο, το ορατό φάσμα του φωτός είναι 10.000 φορές μεγαλύτερο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα εξαντληθεί σύντομα.
Να σημειωθεί ότι για να υποστηριχθεί από τα κινητά, τους υπολογιστές και όλες τις συσκευές που ήδη συνδέονται ή θα συνδέονται μελλοντικά με το ίντερνετ, θα πρέπει αυτές να ενσωματώνουν και έναν ειδικό αισθητήρα φωτός που θα αποτελεί την πύλη για τον δέκτη και πομπό των δεδομένων, κάτι αντίστοιχο της εσωτερικής ή εξωτερικής κεραίας που έχει τον ρόλο αυτό σήμερα στο Wi-Fi.

Τι λένε οι ειδικοί!
Οι ειδικοί, προβλέπουν ότι αν και είναι ακόμα νωρίς για να μπορέσει το Li-Fi να αντικαταστήσει το Wi-Fi, θα μπορούσε στα επόμενα χρόνια να υπάρχει μια συνεργασία μεταξύ των δύο για ταχύτερο και ασφαλέστερο internet σύμφωνα με τους ειδικούς καθώς ακόμα δεν υπάρχει η υποδομή για πλήρη δυνατότητα χρήσης του Li-Fi παγκοσμίως.
Μια από τις εταιρείες που δοκιμάζουν εντατικά την τεχνολογία του Li-Fi, υπολογίζει ότι οι πρώτες εφαρμογές τέτοιων δικτύων υποστηριζόμενων από τις κατάλληλες συσκευές, θα πρέπει να αναμένονται σε 3-4 χρόνια.