Online φλερτ: Συμβουλές για να μείνεις λογική/ός και σίγουρη/ός για τον εαυτό σου στη σφαίρα του online dating

Το βασικότερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι βρίσκονται σε αναζήτηση συντρόφου στην περίοδο που ζούμε, με τους περιορισμούς στην κυκλοφορία λόγω της πανδημίας, είναι η διαδικασία της αναζήτησης αυτή καθεαυτή. Ακόμα, όμως, και πριν τον κορωνοϊό, είτε λόγω των αυξημένων εργασιακών υποχρεώσεων, είτε λόγω περιορισμένων οικονομικών πόρων και διάθεσης πολλοί άνθρωποι αδυνατούσαν να κάνουν γνωριμίες με τον συνηθισμένο τρόπο σε ένα κέντρο διασκέδασης ή σε κάποια άλλη κοινωνική εκδήλωση. Η κατάσταση αυτή επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο για τα άτομα με περιορισμένο κοινωνικό δίκτυο μέσα στο οποίο μπορούν να δραστηριοποιηθούν. Το διαδίκτυο, το οποίο έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας και έχει εισχωρήσει σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας δεν θα μπορούσε να μην επιχειρήσει να δώσει κάποιες απαντήσεις και σε αυτό το θέμα.

Η αναζήτηση ερωτικού συντρόφου έχει δρομολογηθεί εδώ και καιρό και στο διαδίκτυο με δέκαδες ιστότοπους και εφαρμογές να έχουν δημιουργηθεί με σκοπό να φέρουν πιο «κοντά» ανθρώπους από άλλες γειτονιές, πόλεις ή και χώρες και όπως έχει φανεί και ερευνητικά η καθολική τους χρήση έχει αρχίσει να εκτοπίζει τις παραδοσιακές μορφές γνωριμίας ανδρών και γυναικών δίνοντας στο διαδίκτυο το ρόλο του «μεσάζοντα».

Πιο συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 5 ζευγάρια γνωρίζεται για πρώτη φορά μέσα από τα social media, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν υπήρχαν κοινές γνωριμίες νωρίτερα. Από το 2010 και έπειτα το διαδίκτυο κατατάσσεται τρίτο ως μέσο γνωριμίας από άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, μετά τις παρέες ή τα κέντρα διασκέδασης. Στο 75% των περιπτώσεων οι γνωριμίες που καταγράφηκαν ήταν εντελώς καινούριες και πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου, ενώ μόνο το 10% των ερωτηθέντων γνωρίζονταν από πριν και επέλεξαν το διαδίκτυο για να αυξήσουν την επικοινωνία τους.

5 Πράγματα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας

Εάν έχετε επιλέξει το online dating, να φλερτάρετε διαδικτυακά και να επισκέπτεστε ιστοσελίδες γνωριμιών, καλό θα ήταν να έχετε υπόψη τα πιο κάτω ώστε να αποφύγετε μονόδρομους και τυχόν κινδύνους.

1. Ξεκαθαρίστε τα κίνητρα επιλογής του online dating και εκφράστε τα με ειλικρίνεια
Σύμφωνα με έρευνες οι λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή γνωριμιών είναι διάφοροι και μπορεί να αφορούν τη μοναξιά που αισθάνεται, το άγχος ή την αποφυγή της ρουτίνας ακόμα και σε μια σχέση που έχει ήδη. Από την άλλη μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί μια εφαρμογή γνωριμιών για να νιώσει τον ενθουσιασμό μιας νέας γνωριμίας, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης ή και τη γνωριμία με νέα άτομα ακόμα και σε φιλικό πλαίσιο.

Ανεξάρτητα ποιος είναι ο λόγος που σας κάνει να δημιουργείτε ένα προφίλ σε ένα κοινωνικό δίκτυο είναι σημαντικό να είναι ξεκάθαρος τόσο σε εσάς, όσο και στα άτομα με τα οποία θα επικοινωνήσετε διαδικτυακά. Έτσι θα υπάρχει ειλικρίνεια και ρεαλιστικές προσδοκίες και από τις δύο πλευρές ως προς το τι περιμένει η κάθε μία από τη γνωριμία, αλλά και μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή.

2. Προτιμήστε την ποιότητα και όχι την ποσότητα στην επικοινωνία σας

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι σκοπός των εφαρμογών γνωριμίας είναι να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο από το χρόνο σας. Έχετε, λοιπόν, στο μυαλό σας ότι το να χρησιμοποιείτε μία συγκεκριμένη εφαρμογή και όχι περισσότερες και το να διατηρείτε επικοινωνία με επιλεγμένα άτομα και όχι με πολλά, θα σας βοηθήσει να εστιάσετε καλύτερα και να γνωριστείτε περισσότερο με τα άτομα που σας ενδιαφέρουν. Το να έχετε υπερβολικά πολλές ενεργές επικοινωνίες ή προφίλ σας κοστίζει τόσο σε χρόνο ενασχόλησης, όσο και σε ουσιώδη εξοικείωση με τα άτομα που έχετε επιλέξει να γνωριστείτε. Η αναζήτηση νέων γνωριμιών δεν θα πρέπει να γίνεται περισσότερο από μία φορά την ημέρα, ώστε να υπάρχει χρόνος και για επικοινωνία με τις γνωριμίες που υπάρχουν ήδη. Με τον τρόπο αυτό θα είστε ουσιαστικά «παρόντες» στις συζητήσεις σας και θα δίνετε την απαραίτητη προσοχή στον άνθρωπο με τον οποίο μιλάτε.

3. Έχετε ρεαλιστικά κριτήρια και μη διστάζετε να ξεκινήσετε την συζήτηση

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες έχουν την τάση να αναζητούν ερωτικό σύντροφο που είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί εμφανισιακά και οι οποίοι συχνά ακολουθούν τα εκάστοτε «πρότυπα» ομορφιάς που επικρατούν. Ωστόσο στην περίπτωση των διαδικτυακών γνωριμιών τα άτομα αυτά έχουν τη μεγαλύτερη «ζήτηση», επομένως συγκεντρώνουν και τα περισσότερα μηνύματα στο προφίλ τους. Αν νιώθετε ότι οι επιλογές που έχετε είναι λίγες, προσπαθήστε να αναθεωρήσετε τα κριτήρια και τις προσδοκίες που έχετε από τα άτομα με τα οποία θα επικοινωνήσετε διαδικτυακά. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε την ευκαιρία να διευρύνετε την αναζήτησή σας, αλλά και να έχετε περισσότερες πιθανότητες να γνωρίσετε έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να γίνει ο σύντροφός σας.

4. Να είστε ο εαυτός σας

Πολλές φορές αισθανόμαστε ότι πρέπει να δείξουμε ένα διαφορετικό «πρόσωπο» όταν γνωρίζουμε ένα νέο άτομο. Ωστόσο, όπως έχει φανεί και ερευνητικά στις σχέσεις που διατηρήθηκαν σε βάθος χρόνου οι δύο σύντροφοι δήλωσαν πως στις αρχές δεν επιχείρησαν να κρύψουν πλευρές του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς τους, όταν ειλικρινείς τόσο για τα δυνατά όσο και για τα αδύναμα σημεία της προσωπικότητάς τους. Έτσι κι αλλιώς όλοι μας επιλέγουμε κυρίως ανθρώπους που μοιράζονται τα ίδια πιστεύω με εμάς, έχουν τα ίδια όνειρα, χόμπι και ενδιαφέροντα.

5. Επιλέξτε να συναντηθείτε σε δημόσιο χώρο στα πρώτα ραντεβού.

Η προσωπική ασφάλεια είναι πάντα κάτι που πρέπει να υπάρχει στο μυαλό μας ανεξαρτήτως πώς γίνεται μια νέα γνωριμία. Αποφύγετε, λοιπόν, τις συναντήσεις σε ιδιωτικό χώρο, είτε δικό σας, είτε του άλλου ατόμου. Είναι προτιμότερο τα πρώτα ραντεβού να γίνουν σε έναν εξωτερικό χώρο, ώστε να έχετε χρόνο να γνωρίσετε καλύτερα το άλλο άτομο πριν βρεθείτε μόνοι σας.

 

Με τη συνεργασία του Βασιλειάδη Ηλία, Ψυχολόγου στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος

Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο Facebook