Ποιο είναι το νέο superfood που φυτρώνει στον βυθό της θάλασσας και ίσως σώσει τον κόσμο;

Από τότε που ήταν παιδί, ο Ισπανός σεφ Άνχελ Λεόν αναζητούσε τη θάλασσα για να δραπετεύει. Χωρίς τότε να το φαντάζεται, η θάλασσα αποτέλεσε την έμπνευσή του για να ανοίξει μετά από χρόνια το εστιατόριό του «Aponiente». Ήθελε να μεταφέρει τον ωκεανό στο τραπέζι κι έτσι άρχισε να πειραματίζεται με άγνωστα προϊόντα της θάλασσας.

Ο σεφ πάντα πίστευε πως ό,τι υπάρχει στη στεριά υπάρχει και στους ωκεανούς και σήμερα είναι ένας από τους πρώτους στον κόσμο που βρήκε ένα θαλάσσιο δημητριακό, που θεωρείται ως ένα νέο superfood, χάρη στις μοναδικές διατροφικές του ιδιότητες.

«Δεν είναι ρύζι;» Ρώτησε ο σεφ όταν κοίταξε τον καρπό. «Όχι, είναι ένας σπόρος που μεγαλώνει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας» του απάντησε ο βιολόγος Χουάν Μαρτίν, με τον οποίο διοικούν από κοινού το εργαστήριο γαστρονομικής έρευνας του εστιατορίου.

Τότε, το όνειρο το Λεόν να είναι σε θέση να καλλιεργήσει ένα δημητριακό με θαλασσινό νερό πλησίαζε ολοένα και πιο κοντά.

Την επόμενη χρονιά ταξίδεψε στη Ρώμη για να βραβευτεί από μια επιστημονική επιτροπή ως ο πρώτος που καλλιεργούσε τέτοιες σοδειές, που θα είχαν και περαιτέρω ενδιαφέρον δεδομένης και της κλιματικής αλλαγής, χάρη στην ικανότητα του καρπού να απορροφά και να διατηρεί μεγάλο ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα.

Το «θαλάσσιο δημητριακό» είναι στην πραγματικότητα ένα φυτό που μεγαλώνει στη θάλασσα, ένα θαλάσσιο χορτάρι, που ονομάζεται Zostera marina.

 

«Το σημαντικότερο είναι ότι ίσως έχουμε ανακαλύψει έναν τρόπο να ταΐζουμε τον κόσμο στο μέλλον» λέει ο Λεόν.

«Σε έναν κόσμο όπου το νερό είναι σπάνιο, είμαστε ενώπιον μιας ευκαιρίας να συλλέξουμε μια τροφή για τον άνθρωπο από τη θάλασσα συνεχίζει.

Το εστιατόριο έχει βραβευτεί με τρία αστέρια Michelin κι ένα «πράσινο» Michelin για τη βιωσιμότητα.

«Το θαλάσσιο δημητριακό δεν ήταν ένα δώρο σε μένα, αλλά σε όλο τον κόσμο» σημειώνει ο Λεόν.

 

Πηγή / Βίντεο