4 Tips για να μπορέσει ένα ζευγάρι να υιοθετήσει την πρακτική του επικοινωνώ!

Coffee photo created by senivpetro - www.freepik.com

Όπως είναι γνωστό, υπάρχουν δύο βασικές μορφές επικοινωνίας, η λεκτική και η εξωλεκτική (ή αλλιώς μη λεκτική). Και οι 2 μορφές είναι εξίσου σημαντικές και επί της ουσίας συμπληρώνουν η μία την άλλη. Τις περισσότερες φορές θα λέγαμε πως συνυπάρχουν στη μετάδοση των πληροφοριών προς τον συνομιλητή μας καθώς εξασφαλίζουν ότι το μήνυμα θα φτάσει όσο πιο συγκεκριμένο και πλήρες γίνεται. Ωστόσο μπορούν να εμφανίζονται και εξατομικευμένα όταν οι άνθρωποι επιλέγουν τις πράξεις για να εκφράσουν μια σκέψη ή και ένα συναίσθημα που ενδεχομένως έχουν.

Είναι πολύ διαδεδομένη η άποψη ότι τα ζευγάρια πρέπει να έχουν καλή επικοινωνία για να αντέξει η σχέση μέσα στο χρόνο, δεν είναι πολλοί εκείνοι, όμως, που μπορούν με σιγουριά να πουν τι ακριβώς περιλαμβάνει η καλή αυτή επικοινωνία. Δίχως αμφιβολία οι περισσότεροι από μας αισθάνονται ότι ξέρουν να επικοινωνούμε και να δίνουμε στον άλλον μια εικόνα του τι συμβαίνει μέσα μας. Έχετε σκεφτεί, όμως, κατά πόσο είναι πραγματικά αποτελεσματική η επικοινωνία σας; Και αν τελικά χρειάζεται βελτίωση πώς θα συμβεί αυτό;

Πάρτε το χρόνο σας πριν μιλήσετε
Το να εκφραστείτε έντονα, ακόμα και αν η πληροφορία που θα δώσετε είναι σωστή, μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό της επικοινωνίας με τον άνθρωπό σας. Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει έλεγαν οι παλιότεροι και όχι άδικα, καθώς τα λόγια έχουν μεγάλη δύναμη και μπορεί να πληγώσουν τον άλλον, όταν δεν είμαστε προσεκτικοί στο πώς θα τα διαχειριστούμε. Είναι καλό επομένως να δίνουμε το χρόνο που χρειάζεται ο εαυτός μας, ώστε να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε την απάντησή μας, απαλλαγμένη από τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να βιώνουμε τη δεδομένη χρονική στιγμή. Αφιερώστε χρόνο για να ακούσετε πραγματικά τον σύντροφό σας, πάρτε το χρόνο σας να προετοιμάσετε την απάντησή σας με ψυχραιμία και έπειτα μιλήστε.

Να θυμάστε πάντα ότι υπάρχει και η μη λεκτική επικοινωνία
Πολλές φορές, η μη λεκτική επικοινωνία μπορεί να είναι εξίσου δυνατή με τον προφορικό λόγο, ακόμα και αν δεν έχει την ίδια λεξιλογική ποικιλία στα μηνύματα που στέλνει. Η μη λεκτική επικοινωνία περιλαμβάνει:
1. Τη στάση του σώματος και τις κινήσεις των χεριών
2. Η ένταση της φωνής
3. Οι εκφράσεις του προσώπου
4. Το ντύσιμο

Εντοπίστε τον τρόπο επικοινωνίας του συντρόφου σας
Η αποτελεσματική επικοινωνία απαιτεί από εσάς να κάνετε ένα βήμα πίσω, να αξιολογήσετε τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται ο σύντροφός σας και να σκεφτείτε πώς προτιμά εκείνος να επικοινωνεί με εσάς. Όταν αντιληφθείτε τα παραπάνω θα είστε σε θέση να προσαρμόσετε το «μήνυμά» σας με τέτοιο τρόπο, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες να φτάσει με επιτυχία. Σε αυτό το βήμα μπορεί να σας βοηθήσει και ο ίδιος ο σύντροφός σας με την προυπόθεση ότι και εσείς θα τον ρωτήσετε χωρίς ενδοιασμούς και με προοπτική την καλύτερη επικοινωνία της σχέσης.

Μην ξεχνάτε να επικοινωνείτε και τα θετικά στοιχεία της σχέσης
Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν σε έναν καυγά η μια ένταση να ανακαλούν κυρίως τα αρνητικά συναισθήματα και γεγονότα, παρά τα θετικά. Είναι εξαιρετικά παραγωγικό, όμως, για την καλλιέργεια γόνιμου εδάφους για διάλογο να μην ξεχνάμε ούτε εμείς, ούτε ο άνθρωπός μας ποια είναι τα θετικά μας χαρακτηριστικά και οι εμπειρίες που μας έχουν ενώσει κατά το παρελθόν. Όταν το ενδιαφέρον της κουβέντας επικεντρώνεται μόνο στα προβλήματα, στα άγχη, στις διαφωνίες και σε ότι χωρίζει δύο ανθρώπους είναι φυσικό επόμενο και οι δύο να εστιάζονται στην γκρίνια και στον εκνευρισμό και όχι σε ολόκληρη την εικόνα της σχέσης.

Έχετε, λοιπόν, πάντα στο μυαλό σας, ότι τον πίνακα της σχέσης τον ζωγραφίζετε μαζί συμμαχικά και όχι εχθρικά, έχετε, επομένως, τον χρόνο να διορθώσετε κάθε ατέλεια φτάνει τα χρώματα και το πινέλο να αλλάζουν χέρια.

 

Με τη συνεργασία του Βασιλειάδη Ηλία, Ψυχολόγου στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος

Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο Facebook