Αισθητή άνοδος θερμοκρασίας με αυξημένα ποσοστά σκόνης. Λίγες τοπικές βροχές από Μεγάλη Τρίτη

Θερμό έως πολύ θερμό ρεύμα θα μας επηρεάζει από Σάββατο μέχρι Μεγάλη Δευτέρα 16-18/4 που Κυριακή και Μ. Δευτέρα θα είναι πιο θερμό. Όσο αφορά τις μέγιστες μέχρι Κυριακή στο εσωτερικό να φτάνουμε τους 30 βαθμούς αλλά αυτό θα εξαρτηθεί με τις νεφώσεις που φαίνεται να παρατηρούνται αλλά και από την σκόνη που ενδεχομένως να κρατήσουν την θερμοκρασία λίγο πιο κάτω. Για Μεγάλη Δευτέρα που φτάνουμε στο αποκορύφωμα μπορεί να ξεπεράσουμε και τους 31 βαθμούς στο εσωτερικό αλλά και πάλι θα εξαρτηθεί από την ποσότητα σκόνης που θα παρατηρείται στην ατμόσφαιρα.

Λίγο πιο θερμό ρεύμα αέρα αύριο Σάββατο σε σχέση με σήμερα Παρασκευή θα ανεβάσει ακόμα λίγο την θερμοκρασία στην περιοχή μας. Κυριακή που το χαμηλό ανηφορίζει από Αφρική και εισέρχεται στο θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω το θερμό ρεύμα αέρα στην περιοχή μας με την θερμοκρασία να συνεχίζει την ανοδική της πορεία με αποτέλεσμα να φτάσουμε τους 30-31 βαθμούς όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και προς δυτικά-νοτιοδυτικά λόγω καταβάτη βορειοανατολικού ρεύματος αέρα από την οροσειρά του Τροόδους. Το πιο έντονο θερμό ρεύμα αέρα αναμένεται από νωρίς το απόγευμα Κυριακής μέχρι νωρίς το μεσημέρι Μεγάλης Δευτέρας κάτι που θα διατηρήσει την θερμοκρασία βραδινές ώρες Κυριακής σε σχετικά υψηλά επίπεδα για να είναι στους 20-22 βαθμούς στα δυτικά και νότια.

Την Μεγάλη Δευτέρα συνεχίζουμε να είμαστε κάτω από πολύ θερμό ρεύμα αέρα φτάνοντας στο αποκορύφωμα με την θερμοκρασία στο εσωτερικό να φτάνει και τους 32 βαθμούς τοπικά ενώ από τα δυτικά από το μεσημέρι και μετά θα αρχίσει μια πτώση της θερμοκρασίας που θα είναι αισθητή στο νησί μας από Μεγάλη Τρίτη.

Μετά την άνοδο που θα παρουσιάσει η θερμοκρασία μέχρι και Μεγάλη Δευτέρα από Μεγάλη Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσει πτώση θερμοκρασίας που θα είναι αισθητή και όπως φαίνεται αυτό θα οφείλεται σε Αντικυκλώνα εμποδιστή που θα βρίσκεται σε δυτική-βορειοδυτική Ευρώπη αναγκάζοντας σε ψυχρό ρεύμα αέρα να κατηφορίσει νοτιότερα προς Ελλάδα κάτι που θα ευνοήσει την δική μας περιοχή με πτώση θερμοκρασίας αλλά δεν θα μας έρθει ψυχρό ρεύμα αέρα. Η θερμοκρασία την Μεγάλη Εβδομάδα από Μεγάλη Τρίτη μέχρι Μεγάλη Παρασκευή θα είναι στα κανονικά έως λίγο πιο κάτω.

Πέραν του θερμού ρεύματος αέρα που ανηφορίζει η συγκεκριμένη διαταραχή σκάβει και σκόνη από Αφρική και την στέλνει προς Μεσόγειο. Χαμηλό βαρομετρικό από βορειοδυτική Αφρική κινούμενο ανατολικά περπατώντας πάνω από Αφρικανικές χώρες και με τον τρόπο που κινείται ο άνεμος σε ένα χαμηλό ανάποδα από τους δείκτες ενός ρολογιού σκάβει σκόνη και την ανεβάζει σε Ελλάδα και Κύπρο με τα ποσοστά της να είναι αυξημένα δηλαδή υψηλά έως πολύ υψηλά με θολούρα στην ατμόσφαιρα.

Φαίνεται αυξημένη ποσότητα σκόνης να βρίσκεται στην ατμόσφαιρα της Κύπρου αλλά στα ψηλά στρώματα και όχι στα χαμηλά την Κυριακή 17 Απριλίου λόγω και ανεμολογικού πεδίου. Την Μεγάλη Δευτέρα με την αλλαγή της φοράς του ανέμου υπάρχει το ενδεχόμενο να κατεβεί και πιο χαμηλά αυξημένη ποσότητα σκόνης αλλά θα βρίσκεται σε φάση υποχώρησης που μέχρι Μεγάλη Τρίτη απόγευμα να έχει υποχωρήσει αρκετά και να μειωθούν αισθητά τα ποσοστά της.

Από θέμα βροχών δεν διαφαίνεται κάποιο σύστημα μέχρι Μεγάλη Δευτέρα αλλά ενδεχομένως ούτε και την Μεγάλη Εβδομάδα όμως ίσως κάποιες βροχές έστω και τοπικά να σημειωθούν στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας. Φαίνεται η τάση να δείχνει κάποιες τοπικές βροχές Μεγάλη εβδομάδα από Μεγάλη Τρίτη μέχρι και Μεγάλη Πέμπτη αλλά όχι κάτι αξιόλογο. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες για αυτό αν θα κάνει κάτι θα είναι πολύ τοπικό. Τώρα για τις ημέρες του Πάσχα ενδεχομένως να πάμε με καλό καιρό και άνοδο θερμοκρασίας αλλά ίσως να μην φτάσουμε τους 30 βαθμούς.

Σάββατο 16 Απριλίου
Το σκονισμένο χαμηλό βαρομετρικό βρίσκεται περιοχή Λιβύης νοτιοδυτικά της Ελλάδας με αποτέλεσμα το θερμό ρεύμα αέρα να αρχίζει να επηρεάζει περισσότερο την περιοχή μας με την θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο. Ταυτόχρονα ανεβαίνει και πιο θερμό ρεύμα αέρα αλλά θα βρίσκεται ακόμα πιο νότια μας. Από τα βόρεια λόγω αντικυκλώνα εμποδιστή σε βορειοδυτική Ευρώπη κατηφορίζει ψυχρό ρεύμα αέρα.

Καιρός: Με ηλιοφάνεια και νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα κυρίως από το μεσημέρι και μετά.

Μέγιστες θερμοκρασίες: Εσωτερικό έως 28 βαθμούς και στα Παράλια 23 έως 25 βαθμούς. Στα ορεινά 15 έως 20 βαθμούς και έως 23 βαθμούς στα ημιορεινά.

Άνεμος: Διαφόρων διευθύνσεων 2 έως 3 μποφόρ.

Κυριακή 17 Απριλίου
Το χαμηλό βαρομετρικό ανηφορίζει από την Αφρική και θα βρίσκεται στον Ελλαδικό χώρο που αυτό αναγκάζει σε πιο θερμό ρεύμα αέρα να έρχεται στην περιοχή μας με τη θερμοκρασία να συνεχίσει την ανοδική της πορεία. Το ψυχρό ρεύμα αέρα από τα βόρεια συνεχίζει την νότια του πορεία προς Ιταλία και Ελλάδα. Τοπικές βροχές-λασποβροχές σε περιοχές της Ελλάδας.

Καιρός: Ηλιοφάνεια με νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα πρωινές ώρες ενώ από το μεσημέρι και μετά και στη μέση ατμόσφαιρα. Υπάρχει ενδεχόμενο στα ψηλά στρώματα της επιφάνειας και όχι στα χαμηλά να παρατηρείται και αυξημένη σκόνη με θολούρα.

Μέγιστες θερμοκρασίες: Εσωτερικό έως 28-31 βαθμούς και στα Παράλια 24 έως 27 βαθμούς. Στα ορεινά 20 έως 25 βαθμούς και έως 28 βαθμούς στα ημιορεινά. Λόγω και του ανεμολογικού πεδίου ως καταβάτης στα δυτικά τοπικά και έως 30 βαθμούς.

Άνεμος: Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός 3 έως 4 και στα βορειοδυτικά-νοτιοδυτικά έως 5 μποφόρ.

Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου
Το χαμηλό βαρομετρικό θα βρίσκεται βόρεια της Κύπρου και σε συνδυασμό με ψυχρό έως δροσερό ρεύμα αέρα από τα βόρεια προς Ελλάδα θα ευνοείται άστατος καιρός με βροχές σε περιοχές της Ελλάδας και Βαλκανίων. Εμείς στο αποκορύφωμα του πιο θερμού ρεύματος αέρα με την θερμοκρασία να συνεχίζει την ανοδική της πορεία αν και από το μεσημέρι και μετά θα αρχίσει να πέφτει από τα δυτικά.

Καιρός: Ηλιοφάνεια με νεφώσεις στην ανώτερη και μέση ατμόσφαιρα. Σκόνη στην ατμόσφαιρα και σε χαμηλά στρώματα που θα είναι αυξημένη.

Μέγιστες θερμοκρασίες: Εσωτερικό έως 30-32 βαθμούς και στα Παράλια 24 έως 28 βαθμούς. Στα ορεινά 21 έως 27 βαθμούς και έως 29 βαθμούς στα ημιορεινά.

Άνεμος: Νοτιοδυτικός 2 έως 4 μποφόρ.

Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου
Χαμηλό βαρομετρικό βρίσκεται βόρεια της Κύπρου με βροχές χωρίς όμως να επηρεάζεται ιδιαίτερα η Κύπρος. Μπορεί όμως τοπικά και όχι εκτεταμένα να παρατηρηθεί βροχή. Το κύριο χαρακτηριστικό όμως θα είναι η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας λόγω εκτοπισμού του πιο θερμού ρεύματος αέρα από την περιοχή μας. Ψυχρό έως δροσερό ρεύμα αέρα απλώνεται στην περιοχή μας για αυτό αλλάζει και η θερμοκρασία για να είμαστε κοντά στις κανονικές έως ελαφρώς πιο κάτω.

Καιρός: Ηλιοφάνεια με νεφώσεις στην ανώτερη και μέση ατμόσφαιρα. Σκόνη στην ατμόσφαιρα αλλά βρίσκεται σε υποχώρηση και μέχρι το απόγευμα θα έχει καθαρίσει. Στα δυτικά μπορεί να ρίξει τοπικά βροχή.

Μέγιστες θερμοκρασίες: Εσωτερικό έως 24 βαθμούς και στα Παράλια 19 έως 22 βαθμούς. Στα ορεινά 12 έως 16 βαθμούς και έως 20 βαθμούς στα ημιορεινά.

Άνεμος: Δυτικός-Νοτιοδυτικός ενισχυμένος 3 έως 5 μποφόρ.

Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου
Δροσερό ρεύμα αέρα επηρεάζει την περιοχή μας με την θερμοκρασία στα κανονικά έως λίγο πιο κάτω.

Καιρός: Ηλιοφάνεια με νεφώσεις στην μέση και χαμηλή ατμόσφαιρα με μικρό ενδεχόμενο τοπικής περιορισμένης βροχής.

Μέγιστες θερμοκρασίες: Εσωτερικό έως 23 βαθμούς και στα Παράλια 19 έως 22 βαθμούς. Στα ορεινά 11 έως 16 βαθμούς και έως 20 βαθμούς στα ημιορεινά.

Άνεμος: Δυτικός-Νοτιοδυτικός ενισχυμένος 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.