Πιο θερμό ρεύμα αέρα προσεγγίζει την περιοχή μας με αποκορύφωμα το Σάββατο-Πτώση θερμοκρασίας από Κυριακή

Θερμός με υψηλές θερμοκρασίες το υπόλοιπο Απριλίου χωρίς να λείπει και η σκόνη στην ατμόσφαιρα. Αραιή η σκόνη αλλά θα αυξηθεί λίγο Παρασκευή και περαιτέρω το Σάββατο 29-30 Απριλίου. Πιο θερμό ρεύμα αέρα θα ανεβάσει περαιτέρω την θερμοκρασία επίσης από Παρασκευή με αποκορύφωμα το Σάββατο 30 Απριλίου. Από Κυριακή 1 Μάιου μικρή πτώση της θερμοκρασίας λόγω υποχώρησης του πιο θερμού ρεύματος αέρα από τη περιοχή μας που διατηρείται όμως υψηλή με τα 30αρια στο εσωτερικό.

Το πιο θερμό ρεύμα αέρα θα αρχίσει να μας επηρεάζει απόγευμα Παρασκευής μέχρι μεσημέρι Σαββάτου διατηρώντας υψηλές και τις ελάχιστες θερμοκρασίες. Από βράδυ Σαββάτου προς Κυριακή ξεκινά να υποχωρεί το πιο θερμό ρεύμα αέρα.

Μετά τις 3-4 Μάιου θα παρατηρηθεί πτώση θερμοκρασίας για να είμαστε πιο κοντά στις κανονικές του μήνα Μάιου. Για βροχές δηλαδή κάτι ιδιαίτερο και αξιόλογο δεν φαίνεται κάτι μέχρι τις πρώτες 4-5 ημέρες του επόμενου μήνα ενώ ίσως μετά τοπικά να έχουμε αλλά για αυτό θα σας ενημερώσω.

Όσο αφορά την σκόνη μέχρι και Παρασκευή μεσημέρι σε αραιή ποσότητα ενώ σταδιακά από το απόγευμα Παρασκευής προς Σάββατο και κατά την διάρκεια του Σαββάτου θα αυξηθεί λίγο έως μέτρια ποσοστά χωρίς να φαίνεται αυξημένη σκόνη στην επιφάνεια. Πιθανόν πιο αυξημένη να είναι στα ψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας. Από Κυριακή υποχωρεί και μειώνονται αισθητά τα ποσοστά της.

Πιθανή προσωπική εκτίμηση για τον μήνα Μάιο 2022
Μελέτησα κάποια καιρικά δεδομένα και τώρα θα σας παρουσιάσω την προσωπική μου εκτίμηση για τον μήνα Μάιο.

Θερμοκρασιακά δεν θα είναι τόσο θερμός μήνας όσο ήταν ο Απρίλιος με την θερμοκρασία σε γενικές γραμμές να είναι κοντά στις κανονικές τιμές με μικρές αποκλίσεις πάνω και κάτω της κανονικής. Λογικά δεν θα έχουμε μεγάλες αποκλίσεις προς τα πάνω όπως ο Απρίλιος με αποτέλεσμα ο Μάιος να μην είναι ιδιαίτερα θερμός αλλά κανονικός μήνας.

Μέσος όρος κανονικής θερμοκρασίας για τον μήνα Μάιο στο εσωτερικό είναι 29-30 βαθμούς.
Για τις πρώτες 15 ημέρες μέσος όρος στο εσωτερικό είναι στους 28 βαθμούς, στους 24 βαθμούς στα δυτικά, στους 25 βαθμούς στα νότια και ανατολικά και στους 19 βαθμούς στα ορεινά.

Για το δεύτερο δεκαπενθήμερο ο μέσος όρος είναι στους 31 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 26 βαθμούς στα δυτικά, στους 27 βαθμούς στα νότια και ανατολικά και στους 22 βαθμούς στα ορεινά.

Όσο αφορά το αν θα έχει βροχές πιστεύω θα έχει μετά τον άνομβρο Απρίλιο. Βροχές που λογικά δεν θα επηρεάζουν όλο το νησί αλλά τοπικά με πιο αυξημένες πιθανότητες τα ορεινά, εσωτερικό και μετά προς ανατολικά.

Μετά από τις υψηλές θερμοκρασίες του Απρίλη και το ανέβασμα σιγά σιγά της θερμοκρασίας του νερού της θάλασσας δεν θα αποκλείσω τοπικά να έχουμε καταιγίδες ισχυρές με χαλαζοπτώσεις.

Όλο αυτό αποτελεί μια προσωπική μου πρόβλεψη με το ρίσκο να είναι αρκετό για πρόβλεψη πέραν των 6-7 ημερών.

Πέμπτη 28 Απριλίου
Θερμό ρεύμα αέρα στην περιοχή μας με πολύ αραιή σκόνη στην ατμόσφαιρα.
Καιρός: Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις. Αυγινές ώρες τοπική ομίχλη και χαμηλή νέφωση εσωτερικό προς βόρεια και ανατολικά.

Μέγιστες θερμοκρασίες: Εσωτερικό έως 30 βαθμούς και στα Παράλια 23 έως 25 βαθμούς. Στα ορεινά 20 έως 24 βαθμούς και έως 27 βαθμούς στα ημιορεινά.

Άνεμος: Νότιος-Νοτιοανατολικός που το απόγευμα γυρίζει σε Βορειοδυτικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ.

Παρασκευή 29 Απριλίου
Πιο θερμό ρεύμα αέρα προσεγγίζει σιγά σιγά την στην περιοχή μας με αραιή σκόνη στην ατμόσφαιρα.

Καιρός: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα. Αυγινές ώρες τοπική ομίχλη και χαμηλή νέφωση από βορειοανατολικά προς νοτιοανατολικά.

Μέγιστες θερμοκρασίες: Εσωτερικό έως 32 βαθμούς και στα Παράλια 24 έως 27 βαθμούς. Στα ορεινά 22 έως 28 βαθμούς και έως 30 βαθμούς στα ημιορεινά.

Άνεμος: Νοτιοανατολικός που το απόγευμα γυρίζει σε Βορειοδυτικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ.

Σάββατο 30 Απριλίου
Πιο θερμό ρεύμα αέρα στην περιοχή μας με σκόνη στην ατμόσφαιρα που τα ποσοστά της αυξάνονται.

Καιρός: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα.
Μέγιστες θερμοκρασίες: Εσωτερικό έως 34 βαθμούς και στα Παράλια 27 έως 30 βαθμούς. Στα ορεινά 23 έως 29 βαθμούς και έως 31 βαθμούς στα ημιορεινά.

Άνεμος: Βόρειος-Βορειοδυτικός στα δυτικά και Ανατολικός-Βορειοανατολικός στις υπόλοιπες περιοχές 3 έως 4 μποφόρ.

Κυριακή 1 Μάιου
Υποχωρεί το πιο θερμό ρεύμα αέρα στην περιοχή μας με ταυτόχρονη υποχώρηση στην σκόνη με τα ποσοστά της να μειώνονται. Παραμένει θερμό το ρεύμα αέρα αλλά η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Καιρός: Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα.
Μέγιστες θερμοκρασίες: Εσωτερικό έως 30 βαθμούς, έως 23 βαθμούς στα δυτικά παράλια και 24 έως 27 βαθμούς στις υπόλοιπες παράλιες περιοχές. Στα ορεινά 21 έως 26 βαθμούς και έως 29 βαθμούς στα ημιορεινά.

Άνεμος: Δυτικός-Νοτιοδυτικός 3 έως 4 και παροδικά έως 5 μποφόρ. Παρατηρείται μικρή ενίσχυση του ρεύματος αέρα.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.