Με καλές καιρικές συνθήκες και άνοδο της θερμοκρασίας από Κυριακή-Μετά την άνοδο έρχεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας

Αποκοπή του Αυλώνα ψυχρών έως δροσερών αερίων μαζών αναμένεται σταδιακά από αύριο Σάββατο προς Κυριακή λόγω σφήνας υψηλών πιέσεων που εισέρχεται στον Αυλώνα και αποκόπτει τον ομφάλιο λώρο βόρεια της Αγγλίας.

Λόγω αυτού που θα συμβεί θα παρατηρείται αποκομμένη ψυχρή έως δροσερή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε κεντρική Ευρώπη που εκτείνεται μέχρι και κεντρική Μεσόγειο και θα συνεχίσει να παρατηρείται μέχρι και Τρίτη.

Η πιο ψυχρή αέρια μάζα θα βρίσκεται εγκλωβισμένη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε κεντρική Ευρώπη ενώ πιο έξω θα διέρχεται δροσερό ρεύμα αέρα που φτάνει μέχρι δυτική και βόρεια Ελλάδα και από εκεί φεύγει βόρεια.

Η αποκομμένη λίμνη συνοδεύεται με χαμηλό βαρομετρικό και μέτωπα κακοκαιρίας με άστατο καιρικό σκηνικό με βροχές και καταιγίδες σε περιοχές Γαλλίας-Γερμανίας-Ιταλίας-Ελλάδας και Βαλκάνια. Στο χάρτη των μετώπων κακοκαιρίας μπορείτε να δείτε τις περιοχές που θα δέχονται βροχές με ψυχρό μέτωπο να διασχίζει Ιταλία και Ελλάδα που μπροστά από αυτό το μέτωπο ανεβαίνει θερμό ρεύμα αέρα.

Λόγω αυτής της διαταραχής και με το ρεύμα αέρα να φτάνει και πιο νότια αναγκάζει θερμό ρεύμα αέρα από Αφρική να ανηφορίζει προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα η θερμοκρασία από Κυριακή να σημειώνει άνοδο από Κυριακή που θα είναι περαιτέρω Δευτέρα και Τρίτη με το καιρικό σκηνικό να είναι θερμό με πιθανές μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 38-39 βαθμούς.

Από Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται αισθητή πτώση θερμοκρασίας.

Όσοι από εσάς Σάββατο και Κυριακή 26-27 Σεπτεμβρίου έχετε γάμους, βαφτίσεις ή οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση οι καιρικές συνθήκες δεν θα σας χαλάσουν τα σχέδια σας.

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου

Ηλιοφάνεια με χαμηλή νέφωση στα δυτικά αυγινές ώρες ενώ μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικού περιοχές. Στα δυτικά η χαμηλή νέφωση θα παρατηρείται, κατά περιόδους, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για βροχές δεν θα αναφέρω κάτι εκτός από κάποιες πιθανότητες με χαμηλό το ρίσκο για λίγες τοπικές βροχές στα πολύ βορειοανατολικά τμήματα του νησιού πρωινές ώρες. Βραδινές ώρες λίγη χαμηλή νέφωση τοπικά στα δυτικά.

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 20-22 βαθμούς στα παράλια και 12-14 βαθμούς στα ορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες στους 33-34 βαθμούς στο εσωτερικό και Λευκωσία. Δυτικά της πόλης στους 32 βαθμούς. Στους 29-31 βαθμούς σε παράλιες περιοχές και στους 29-31 βαθμούς σε ημιορεινές περιοχές. Πάνω στα ορεινά στους 22-28 βαθμούς.

Μέτρια τα ποσοστά υγρασίας σε εσωτερικό τις ώρες 11:00-16:00 στο 37-44% ενώ στα παραθαλάσσια λίγο αυξημένη στο 50-65%. Πάνω στα ορεινά στο 55-63%.

Θερμοκρασίες βραδινές ώρες μετά τις 22:00 στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 23 βαθμούς στα παράλια και στους 15 βαθμούς στα ορεινά.

Ένταση ανέμων 1-2 μποφόρ ενώ στα δυτικά παραθαλάσσια και έως 3 μποφόρ αυγινές με πρωινές ώρες. Μεσημεριανές και απογευματινές ώρες 2-3 και 3 έως 4 μποφόρ στα παραθαλάσσια τμήματα του νησιού αλλά και δυτικές-βορειοδυτικές περιοχές της Λευκωσίας. Στα νότια-νοτιοανατολικά παράλιες περιοχές επαρχίας Λεμεσού-Λάρνακας-Αμμοχώστου αλλά και μέσα στο θαλάσσιο χώρο 4 έως 5 μποφόρ.

Βραδινές ώρες 1-2 και παροδικά έως 3 μποφόρ.

Δυτικοί-Βορειοδυτικοί πρωινές ώρες. Μεσημέρι με απόγευμα Δυτικοί στα δυτικά σε επαρχία Πάφου, Δυτικοί-Βορειοδυτικοί στα βόρεια-βορειοδυτικά και δυτικές περιοχές της Λευκωσίας ενώ σε παράλιες περιοχές Λεμεσού-Λάρνακας-Αμμοχώστου Νοτιοδυτικοί. Στα ανατολικά-νοτιοανατολικά τμήματα του εσωτερικού Νότιοι-Νοτιοδυτικοί.

Βραδινές ώρες Δυτικοί-Βορειοδυτικοί.

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου

Ηλιοφάνεια με χαμηλή νέφωση στα δυτικά αυγινές ώρες ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας με ηλιοφάνεια. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός με λίγη τοπική χαμηλή νέφωση στα βορειοδυτικά.

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 21-22 βαθμούς στα παράλια και 12-14 βαθμούς στα ορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες στους 34-35 βαθμούς στο εσωτερικό και έως 36 βαθμούς σε Λευκωσία. Πιο τοπικά ίσως και μέχρι 37 βαθμούς. Στους 31-32 βαθμούς σε παράλιες περιοχές και στους 30-32 βαθμούς σε ημιορεινές περιοχές. Πάνω στα ορεινά στους 25-30 βαθμούς.

Μέτρια τα ποσοστά υγρασίας σε εσωτερικό τις ώρες 11:00-16:00 στο 33-39% ενώ στα παραθαλάσσια λίγο αυξημένη στο 54-63%. Πάνω στα ορεινά στο 36-48%.

Θερμοκρασίες βραδινές ώρες μετά τις 22:00 στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 24 βαθμούς στα παράλια και στους 16 βαθμούς στα ορεινά.

Ένταση ανέμων 1-2 μποφόρ αυγινές με πρωινές ώρες. Μεσημεριανές και απογευματινές ώρες 2-3 και 3 έως 4 μποφόρ στα παραθαλάσσια τμήματα του νησιού κυρίως στα νοτιοδυτικά-νότια σε περιοχές επαρχίας Πάφου-Λεμεσού-Λάρνακας. Προς απόγευμα και έως 5 μποφόρ στα παραθαλάσσια μεταξύ Πάφου-Λεμεσού. Βραδινές ώρες 1-2 και παροδικά έως 3 μποφόρ στα δυτικά και βόρεια.

Βορειοδυτικοί-Νοτιοδυτικοί πρωινές ώρες. Μεσημέρι με απόγευμα Δυτικοί-Βορειοδυτικοί στα δυτικά σε επαρχία Πάφου και βόρεια-βορειοδυτικά όπως και σε περιοχές δυτικά της Λευκωσίας ενώ σε παράλιες περιοχές Λεμεσού-Λάρνακας-Αμμοχώστου Νοτιοδυτικοί. Στα ανατολικά-νοτιοανατολικά τμήματα του εσωτερικού Νότιοι-Νοτιοδυτικοί.
Βραδινές ώρες Δυτικοί-Βορειοδυτικοί.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.ω