Μας προσεγγίζει και πάλι θερμό έως πολύ θερμό ρεύμα αέρα-Αισθητή πτώση θερμοκρασίας από Μεγάλη Τρίτη

Μας προσεγγίζει και πάλι θερμό ρεύμα αέρα διότι αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα με χαμηλό βαρομετρικό σε βορειοδυτική Αφρική θα κινηθούν ανατολικά και με βάση τον άνεμο που γυρίζει ανάποδα με βάση τους δείκτες ενός ρολογιού θα ανεβάζουν θερμό ρεύμα αέρα προς Μεσόγειο και αναμένεται να ξεκινήσει να μας επηρεάζει από Παρασκευή αλλά κυρίως από Σάββατο μέχρι Μεγάλη Δευτέρα 16-18/4 που Κυριακή θα είναι πιο θερμό. Όσο αφορά τις μέγιστες μέχρι Κυριακή στο εσωτερικό τοπικά να φτάσουμε τους 29-30 βαθμούς αλλά αυτό θα εξαρτηθεί με τις νεφώσεις που φαίνεται να παρατηρούνται αλλά και από την σκόνη που ενδεχομένως να κρατήσουν την θερμοκρασία λίγο πιο κάτω. Για Μεγάλη Δευτέρα που φτάνουμε στο αποκορύφωμα θα προσεγγίσουμε τους 31-32 βαθμούς στο εσωτερικό.

Πέραν του θερμού ρεύματος αέρα που ανηφορίζει η συγκεκριμένη διαταραχή σκάβει και σκόνη από Αφρική και την στέλνει προς Μεσόγειο. Φαίνεται αυξημένη ποσότητα σκόνης να βρίσκεται στην ατμόσφαιρα της Κύπρου αλλά στα ψηλά στρώματα και όχι στα χαμηλά την Κυριακή 17 Απριλίου λόγω και ανεμολογικού πεδίου. Την Μεγάλη Δευτέρα με την αλλαγή της φοράς του ανέμου υπάρχει το ενδεχόμενο να κατεβεί και πιο χαμηλά η σκόνη αλλά θα βρίσκεται σε φάση υποχώρησης που μέχρι Μεγάλη Τρίτη να έχει καθαρίσει η ατμόσφαιρα.

Μετά την άνοδο που θα παρουσιάσει η θερμοκρασία από Παρασκευή μέχρι και Μεγάλη Δευτέρα από Μεγάλη Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσει πτώση θερμοκρασίας που θα είναι αισθητή και όπως φαίνεται αυτό θα οφείλεται σε Αντικυκλώνα εμποδιστή που θα βρίσκεται σε δυτική-βορειοδυτική Ευρώπη αναγκάζοντας σε ψυχρό ρεύμα αέρα να κατηφορίσει νοτιότερα προς Ελλάδα κάτι που θα ευνοήσει την δική μας περιοχή με πτώση θερμοκρασίας αλλά δεν θα μας έρθει ψυχρό ρεύμα αέρα. Η θερμοκρασία την Μεγάλη Εβδομάδα από Μεγάλη Τρίτη μέχρι Μεγάλη Παρασκευή θα είναι στα κανονικά έως λίγο πιο κάτω.

Από θέμα βροχών δεν διαφαίνεται κάποιο σύστημα μέχρι Μεγάλη Δευτέρα αλλά ίσως κάποιες βροχές να σημειωθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας που είναι η Μεγάλη Εβδομάδα. Φαίνεται η τάση να δείχνει κάποιες τοπικές περιορισμένες βροχές Μεγάλη εβδομάδα από Μεγάλη Τρίτη μέχρι και Μεγάλη Πέμπτη κατά περιόδους με την πιθανότητα να μην επηρεαστεί όλο το νησί. Τώρα για τις ημέρες του Πάσχα ενδεχομένως να πάμε με καλό καιρό και άνοδο θερμοκρασίας.

Παρασκευή 15 Απριλίου
Η αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα και το χαμηλό βαρομετρικό κινούνται ανατολικά περπατώντας πάνω από Αφρικάνικες χώρες που ευνοεί στο θερμό ρεύμα αέρα να απλώνεται από Ιταλία προς Ελλάδα αρχίζοντας σιγά σιγά τα πλοκάμια του να φτάνουν και στην περιοχή μας με την θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

Καιρός: Με κυρίως ηλιοφάνεια.
Μέγιστες θερμοκρασίες: Εσωτερικό έως 24-25 βαθμούς και στα Παράλια 20 έως 23 βαθμούς. Στα ορεινά 14 έως 18 βαθμούς και έως 21 βαθμούς στα ημιορεινά.

Άνεμος: Βορειοδυτικός στα δυτικά και Βορειοανατολικός στις υπόλοιπες περιοχές 2 έως 4 μποφόρ. Στα νότια μεσημέρι προς απόγευμα θα γυρίζει σε Δυτικό.

Σάββατο 16 Απριλίου
Το σκονισμένο χαμηλό βαρομετρικό βρίσκεται περιοχή Λιβύης νοτιοδυτικά της Ελλάδας με αποτέλεσμα το θερμό ρεύμα αέρα να αρχίζει να επηρεάζει περισσότερο την περιοχή μας με την θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο. Ταυτόχρονα ανεβαίνει και πιο θερμό ρεύμα αέρα αλλά θα βρίσκεται ακόμα πιο νότια μας. Από τα βόρεια λόγω αντικυκλώνα εμποδιστή σε βορειοδυτική Ευρώπη κατηφορίζει ψυχρό ρεύμα αέρα.

Καιρός: Με ηλιοφάνεια και νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα κυρίως από το μεσημέρι και μετά.
Μέγιστες θερμοκρασίες: Εσωτερικό έως 28 βαθμούς και στα Παράλια 23 έως 25 βαθμούς. Στα ορεινά 15 έως 20 βαθμούς και έως 23 βαθμούς στα ημιορεινά.
Άνεμος: Διαφόρων διευθύνσεων 2 έως 3 μποφόρ.

Κυριακή 17 Απριλίου
Το χαμηλό βαρομετρικό ανηφορίζει από την Αφρική και θα βρίσκεται στον Ελλαδικό χώρο που αυτό αναγκάζει σε πιο θερμό ρεύμα αέρα να έρχεται στην περιοχή μας με τη θερμοκρασία να συνεχίσει την ανοδική της πορεία. Το ψυχρό ρεύμα αέρα από τα βόρεια συνεχίζει την νότια του πορεία προς Ιταλία και Ελλάδα. Τοπικές βροχές-λασποβροχές σε περιοχές της Ελλάδας.

Καιρός: Ηλιοφάνεια με νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα πρωινές ώρες ενώ από το μεσημέρι και μετά και στη μέση ατμόσφαιρα. Υπάρχει ενδεχόμενο στα ψηλά στρώματα της επιφάνειας και όχι στα χαμηλά να παρατηρείται και αυξημένη σκόνη με θολούρα.

Μέγιστες θερμοκρασίες: Εσωτερικό έως 28-30 βαθμούς και στα Παράλια 24 έως 27 βαθμούς. Στα ορεινά 17 έως 23 βαθμούς και έως 26 βαθμούς στα ημιορεινά.
Άνεμος: Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός 2 έως 4 μποφόρ.

Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου
Το χαμηλό βαρομετρικό θα βρίσκεται βόρεια της Κύπρου και σε συνδυασμό με ψυχρό έως δροσερό ρεύμα αέρα από τα βόρεια προς Ελλάδα θα ευνοείται άστατος καιρός με βροχές σε περιοχές της Ελλάδας και Βαλκανίων. Εμείς στο αποκορύφωμα του πιο θερμού ρεύματος αέρα με την θερμοκρασία να συνεχίζει την ανοδική της πορεία.

Καιρός: Ηλιοφάνεια με νεφώσεις στην ανώτερη και μέση ατμόσφαιρα. Σκόνη στην ατμόσφαιρα και σε χαμηλά στρώματα και θα είναι αυξημένη.

Μέγιστες θερμοκρασίες: Εσωτερικό έως 30-32 βαθμούς και στα Παράλια 25 έως 28 βαθμούς. Στα ορεινά 21 έως 27 βαθμούς και έως 29 βαθμούς στα ημιορεινά.
Άνεμος: Νοτιοδυτικός 3 έως 4 μποφόρ.

Μ. Τρίτη 19 Απριλίου
Χαμηλό βαρομετρικό βρίσκεται βόρεια της Κύπρου με βροχές χωρίς όμως να επηρεάζεται ιδιαίτερα η Κύπρος. Μπορεί όμως τοπικά και όχι εκτεταμένα να παρατηρηθεί βροχή. Το κύριο χαρακτηριστικό όμως θα είναι η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας λόγω εκτοπισμού του πιο θερμού ρεύματος αέρα από την περιοχή μας. Ψυχρό έως δροσερό ρεύμα αέρα απλώνεται στην περιοχή μας για αυτό αλλάζει και η θερμοκρασία για να είμαστε κοντά στις κανονικές έως ελαφρώς πιο κάτω.

Καιρός: Ηλιοφάνεια με νεφώσεις στην ανώτερη και μέση ατμόσφαιρα. Σκόνη στην ατμόσφαιρα αλλά βρίσκεται σε υποχώρηση και μέχρι το απόγευμα θα έχει καθαρίσει.
Μέγιστες θερμοκρασίες: Εσωτερικό έως 24 βαθμούς και στα Παράλια 19 έως 22 βαθμούς. Στα ορεινά 12 έως 16 βαθμούς και έως 20 βαθμούς στα ημιορεινά.

Άνεμος: Δυτικός-Νοτιοδυτικός ενισχυμένος 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.