Τι θα αρχίζει από “Ν” και θα σημαίνει γλύκισμα;

Το πράσινο (σχεδόν) ανθρωπόμορφο ρομποτάκι
Το 2010 στο Apple Store υπήρχαν 150.000 εφαρμογές και στις αρχές του 2016 έφτασαν στα 1,5 εκ. με 100 δισεκατομμύρια λήψεις των εφαρμογών αυτών δημιουργώντας ένα κύκλο εργασιών της τάξης των 20 δις δολαρίων. Στο Google Play, οι Android εφαρμογές, το 2010 δεν ξεπερνούσαν τις 40.000, ενώ στις αρχές του 2016 ξεπέρασαν τα 2 εκ. με 160 δις λήψεις εφαρμογών.
Το 2008 οι Android εφαρμογές ήταν μόλις το 28% των εφαρμογών κινητών τηλεφώνων, με τις iOS εφαρμογές να κυριαρχούν. Σήμερα, οι Android εφαρμογές, έχουν κατακτήσει το 81% της αγοράς διατηρώντας μιά μόνιμα ανοδική πορεία, με το ερώτημα του μέχρι που θα φτάσουν ή αν πλέον έχουν φτάσει στην κορυφή, να μένει φυσικά αναπάντητο.
Ακόμα και από κάποιος “παλιούς” όπως εμάς που μόλις βγήκαν τα πρώτα κινητά με Symbian – ούτε θυμόμαστε πότε – τρέξαμε να αγοράσουμε κινητό Siemens, γιατί μυριστήκαμε το τι έρχεται με την δυνατότητα προγραμματισμού και εφαρμογών σε κινητά.
ANDROIDPLU
Πως φτάσαμε στην πλήρη εξάρτηση – εξέλιξη;
Περάσαμε από τα πρώτα κινητά, τα οποία στην πράξη ήταν μικροί υπολογιστές, με το iOS της Apple και ιδιαίτερα μετά την έλευση του iphone το 2007, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια, πως η συγκεκριμένη εταιρεία, δημιούργησε κάποια δική της τεχνολογία από το μηδέν. Από τον Οκτώβριο του 2003, στην Καλιφόρνια, κάποιοι ίδρυσαν την Android Inc και μόλις δυο χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2005 η Google που μυρίστηκε το αύριο, την εξαγόρασε. Στα χρόνια που ακολούθησαν, με αρχή το 2008 που τα κινητά με Android άρχισαν να αυξάνονται και πληθύνονται, άλλαξε ριζικά το τοπίο στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Πολύ σύντομα το Android αρχίζει να διατίθεται σε αριθμούς που τρομάζουν, έχοντας γίνει πλέον μια καθημερινότητα, για προσωπική η επαγγελματική χρήση.
Τεράστιο ρόλο σε αυτό, έπαιξε η δυνατότητα για προσθήκες εφαρμογών, για να καλύψουν όλες τις ανάγκες των χρηστών και σε κάθε επίπεδο. Η δυνατότητα επικοινωνίας από οπουδήποτε, η άμεση πρόσβαση στο διαδίκτυο, η επεκτασιμότητα με τις εφαρμογές, άλλαξαν το τοπίο, με τα όρια να τίθενται πλέον μόνο από την φαντασία και την εφευρετικότητα.

«Γλυκιές εκδόσεις» για Android
Και όπως όλα τα λογισμικά, έτσι και το Android αναπτύσσει νέες εκδόσεις, προκειμένου να προσθέτει νέα χαρακτηριστικά, βελτιώσεις και να είναι στην αιχμή της τεχνολογίας. Δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην εξέλιξη της εκδόσεων της, που ακολουθεί με την Google, είναι το ότι ακολουθεί αλφαβητική σειρά στις κώδικες ονομασίες των εκδόσεων του Android και οι οποίες από την τρίτη έκδοση και μετά – βρισκόμαστε στην 13η – έχουν πάντα σαν θέμα κάποιο γλύκισμα.

Ολα ξεκίνησαν με την Astro τον Σεπτέμβριο του 2008 και ακολούθησε η Bender τον Φεβρουάριο του 2009. Μέχρις εδώ ήταν πετυχημένες δοκιμές. Ακολούθησε δύο μόλις μήνες αργότερα η έκδοση Cupcake, τον Απρίλιο του 2009, ενώ η Donut ήταν η τρίτη έκδοση μέσα στον ίδιο χρόνο, το 2009 αλλά ακολούθησε και τέταρτη, πριν το τέλος του 2009 κυκλοφόρησε και η Eclair βελτιώνοντας συνεχώς τις δυνατότητες και διορθώνοντας αδυναμίες προηγούμενων εκδόσεων. Το επόμενο έτος, το 2010 είχαμε δύο διαδοχικές εκδόσεις, τις Froyo τον Μάιο εκείνης της χρονιάς και το Gingerbread λίγο πριν βγει ο χρόνος. Τον Φεβρουάριο του 2011 εκδόθηκε η Honeycomb και τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου το γνωστό πλέον σε πολλούς σημερινούς χρήστες των Android, το Ice Cream Sandwich. Ακολουθούν επίσης γνωστά και γνωστά ονόματα εκδόσεων: Τον Ιούλιο του 2012 ήρθε η έκδοση Jelly Bean και πέρασαν 14 ολόκληροι μήνες για να δούμε καινούργια έκδοση, τον Οκτώβριο 2013 είχαμε πλέον στην διάθεσή μας και την KitKat. Τα πρώτα κινητά με την επόμενη έκδοση μας ήρθαν επίσης 14 μήνες μετά, ήταν η Lollipop και ήταν Νοέμβριος του 2014. Τώρα, από τον περασμένο Οκτώβριο, ζούμε με το Marshmallow και με την λογική της Google, θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε τα στοιχήματα για την επόμενη έκδοση -σίγουρα το όνομά της θα ξεκινά από το “Ν” και θα είναι γλύκισμα…

Ο αριθμός 3,700.000.000.000.000.000
Ένα μόνο στοιχείο δίνει την εικόνα για το πολύ κοντινό μέλλον των εφαρμογών μέσω κινητών. Το 2015 με όλη την έκρηξη των εφαρμογών έξυπνων κινητών και της χρήσης τους, η κίνηση των δεδομένων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας παγκόσμια, έφτασε στα 3,7 exabytes τον μήνα. Δηλαδή 3.700.000.000.000.000.000 bytes ή 3,7 δις gigabytes… To 2020, σε τέσσερα δηλαδή χρόνια, η διακίνηση δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, θα ξεπεράσει τα 30 exabytes.