Παρουσίαση και Δημόσια Διαβούλευση για την 3η Περιβαλλοντική Γειτονιά στον Άγιο Νικόλαο

Στα πλαίσια του προγραμματισμού για αναβάθμιση των συνοικιών της Λεμεσού και με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ασφαλή χρήση του οδικού δικτύου και τη δημιουργία χώρων άθλησης και πρασίνου, ο Δήμος Λεμεσού παρουσίασε την Τετάρτη 6 Απριλίου στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο τα σχέδια της τρίτης Περιβαλλοντικής Γειτονιάς, που θα δημιουργηθεί στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.

Στην παρουσίαση από τους μελετητές του έργου Ευπαλίνος Μελετητική ΕΠΕ, παρέστησαν κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι ενημερώθηκαν για τα σχέδια και έδωσαν τις δικές τους εισηγήσεις, οι οποίες καταγράφηκαν και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη πριν την οριστικοποίηση του σχεδιασμού, όπως είπε κατά την παρουσίαση ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης.

Το έργο της περιβαλλοντικής γειτονιάς στην περιοχή Αγίου Νικολάου είναι συνολικού μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων και αφορά την βελτίωση των οδών Αγίας Αικατερίνης, Πλούτωνος, Αναπαύσεως, Λάμπρου Πορφυρά, Λορέντζου Μαβίλη, Δημόκριτου, Χανιών, Κυκλάδων, Ρεθύμνου, Επτανήσου και Ξενοφώντος Φαρμακίδη.

Περιλαμβάνει εργασίες βελτίωσης για διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, δημιουργία παρόδιων χώρων στάθμευσης, μονοδρομήσεις, ενίσχυση πρασίνου με δεντροφυτεύσεις, ποδηλατοδιαδρόμους, χώρους στάθμευσης και δημιουργία skatepark. Το συνολικό κόστος εκτιμάται από τους μελετητές ότι θα φτάσει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Να εισάγουμε εκείνα τα στοιχεία που θα κάνουν τη ζωή των κατοίκων πιο άνετη, πιο εύκολη, πιο όμορφη, σύγχρονη και υγιή. Αυτά τα στοιχεία είναι οι δενδροφυτεύσεις, πλατιά πεζοδρόμια, πεζόδρομοι, γραμμικά πάρκα, όπως στην προκειμένη περίπτωση στην περίμετρο του κοιμητηρίου του Αγίου Νικολάου» είπε ο κ. Νικολαΐδης σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους έργα βασίζονται στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες για την ολοκλήρωση των άλλων δύο περιβαλλοντικών γειτονιών Αγίου Σπυρίδωνα και Ομονοίας, όπου με βάση το σχεδιασμό, οι τοπικοί δρόμοι αναδιαμορφώθηκαν με σκοπό την διασφάλιση ασφαλών συνθηκών για πεζούς και ποδηλάτες, συνθήκων εμπλουτισμού του πρασίνου και συνθήκων βιωσιμότητας των κατοίκων. Οι περιβαλλοντικές γειτονιές Αγίου Σπυρίδωνα, Ομονοίας και Αγίου Νικολάου δε θα είναι απομονωμένες παρεμβάσεις αλλά θα συνδεθούν με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα τον μεγάλο ποδηλατόδρομο στο παραλιακό μέτωπο.

Με την οριστικοποίηση του σχεδιασμού ο Δήμος Λεμεσού θα προχωρήσει με τη διαδικασία της προσφοροδότησης για κατασκευή του έργου. Η παρουσίαση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Λεμεσού www.limassolmunicipal.com.cy