Χωρίς βροχές μέχρι Μεγάλη Δευτέρα φλερτάροντας με τους 30 βαθμούς

Υποχώρησε το θερμό ρεύμα αέρα από την περιοχή μας έστω και για λίγες ημέρες με την θερμοκρασία να έχει σημειώσει πτώση και να είμαστε λίγους βαθμούς κάτω της κανονικής μέχρι Πέμπτη 14 Απριλίου. Από Παρασκευή 15/4 μας προσεγγίζει θερμό ρεύμα αέρα που θα μας επηρεάζει από Σάββατο μέχρι Μεγάλη Δευτέρα με την θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο και να είμαστε πάνω της κανονικής.

Μας προσεγγίζει και πάλι θερμό ρεύμα αέρα διότι αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα με χαμηλό βαρομετρικό σε βορειοδυτική Αφρική θα κινηθούν ανατολικά και με βάση τον άνεμο που γυρίζει ανάποδα με βάση τους δείκτες ενός ρολογιού θα ανεβάζουν θερμό ρεύμα αέρα προς Μεσόγειο και αναμένεται να ξεκινήσει να μας επηρεάζει από Παρασκευή αλλά κυρίως από Σάββατο μέχρι Μεγάλη Δευτέρα 16-18/4 που Κυριακή θα είναι πιο θερμό. Όσο αφορά τις μέγιστες μέχρι Κυριακή στο εσωτερικό να φτάνουμε τους 30 βαθμούς αλλά αυτό θα εξαρτηθεί με τις νεφώσεις που φαίνεται να παρατηρούνται αλλά και από την σκόνη που ενδεχομένως να κρατήσουν την θερμοκρασία λίγο πιο κάτω. Για Μεγάλη Δευτέρα που φτάνουμε στο αποκορύφωμα μπορεί να ξεπεράσουμε και τους 30 βαθμούς στο εσωτερικό.

Πέραν του θερμού ρεύματος αέρα που ανηφορίζει η συγκεκριμένη διαταραχή σκάβει και σκόνη από Αφρική και την στέλνει προς Μεσόγειο. Φαίνεται αυξημένη ποσότητα σκόνης να βρίσκεται στην ατμόσφαιρα της Κύπρου αλλά στα ψηλά στρώματα και όχι στα χαμηλά την Κυριακή 17 Απριλίου λόγω και ανεμολογικού πεδίου. Την Μεγάλη Δευτέρα με την αλλαγή της φοράς του ανέμου υπάρχει το ενδεχόμενο να κατεβεί και πιο χαμηλά η σκόνη αλλά θα βρίσκεται σε φάση υποχώρησης που μέχρι Μεγάλη Τρίτη να έχει καθαρίσει η ατμόσφαιρα. Το πόσο θα γίνει έτσι όπως σας έχω πει θα διαφανεί και τις επόμενες ημέρες κάτι που θα παρακολουθώ και θα σας κρατάω ενήμερους.

Μετά την άνοδο που θα παρουσιάσει η θερμοκρασία από Παρασκευή μέχρι και Μεγάλη Δευτέρα από Μεγάλη Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσει πτώση θερμοκρασίας που θα είναι αισθητή και όπως φαίνεται αυτό θα οφείλεται σε Αντικυκλώνα εμποδιστή που θα βρίσκεται σε δυτική-βορειοδυτική Ευρώπη αναγκάζοντας σε ψυχρό ρεύμα αέρα να κατηφορίσει νοτιότερα προς Ελλάδα κάτι που θα ευνοήσει την δική μας περιοχή με πτώση θερμοκρασίας αλλά δεν θα μας έρθει ψυχρό ρεύμα αέρα. Η θερμοκρασία την Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι στα κανονικά έως λίγο πιο κάτω.

Από θέμα βροχών δεν διαφαίνεται κάποιο σύστημα σε εμάς για τις επόμενες 5-6 ημέρες αλλά ίσως κάποιες βροχές να σημειωθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας που είναι η Μεγάλη Εβδομάδα. Φαίνεται η τάση να δείχνει κάποιες βροχές Μεγάλη εβδομάδα. Τώρα για τις ημέρες του Πάσχα ενδεχομένως να πάμε με καλό καιρό και άνοδο θερμοκρασίας. Όμως ακόμα είναι πολύ νωρίς για ασφαλή πρόβλεψη.

Τετάρτη 13 Απριλίου
Χωρίς ιδιαίτερη αλλαγή στο ρεύμα αέρα με το θερμό ρεύμα αέρα να βρίσκεται πιο νότια και ανατολικά μας με την θερμοκρασία σε μικρή ανεπαίσθητη τοπική άνοδο. Αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα και χαμηλό βαρομετρικό σε βορειοδυτική Αφρική θα συνεχίσουν την ροή θερμού ρεύματος αέρα προς κεντρική Μεσόγειο περιοχή Ιταλίας.

Καιρός: Με κυρίως ηλιοφάνεια.
Μέγιστες θερμοκρασίες: Εσωτερικό έως 23 βαθμούς και στα Παράλια 19 έως 21 βαθμούς. Στα ορεινά 12 έως 17 βαθμούς και έως 20 βαθμούς στα ημιορεινά.
Άνεμος: Διαφόρων διευθύνσεων 2 έως 3 μποφόρ.

Πέμπτη 14 Απριλίου
Η αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα και το χαμηλό βαρομετρικό κινούνται ανατολικά που ευνοεί στο θερμό ρεύμα αέρα να απλώνεται από Ιταλία προς Ελλάδα χωρίς όμως ακόμα να μας επηρεάζει. Το ψυχρό ρεύμα αέρα στα βόρεια μας εξασθενεί και υποχωρεί βόρεια.

Καιρός: Με κυρίως ηλιοφάνεια.
Μέγιστες θερμοκρασίες: Εσωτερικό έως 22 βαθμούς και στα Παράλια 19 έως 22 βαθμούς. Στα ορεινά 12 έως 17 βαθμούς και έως 20 βαθμούς στα ημιορεινά.
Άνεμος: Βορειοανατολικός 2 έως 4 μποφόρ. Στα νοτιοδυτικά θα γυρίζει από Βορειοδυτικό έως Νοτιοδυτικό.

Παρασκευή 15 Απριλίου
Η αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα και το χαμηλό βαρομετρικό κινούνται ανατολικά περπατώντας πάνω από Αφρικάνικες χώρες που ευνοεί στο θερμό ρεύμα αέρα να απλώνεται από Ιταλία προς Ελλάδα αρχίζοντας σιγά σιγά τα πλοκάμια του να φτάνουν και στην περιοχή μας με την θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

Καιρός: Με κυρίως ηλιοφάνεια.
Μέγιστες θερμοκρασίες: Εσωτερικό έως 24 βαθμούς και στα Παράλια 20 έως 23 βαθμούς. Στα ορεινά 14 έως 18 βαθμούς και έως 21 βαθμούς στα ημιορεινά.
Άνεμος: Βορειοδυτικός στα δυτικά και Βορειοανατολικός στις υπόλοιπες περιοχές 2 έως 4 μποφόρ. Στα νότια μεσημέρι προς απόγευμα θα γυρίζει σε Δυτικό.

Σάββατο 16 Απριλίου
Το σκονισμένο χαμηλό βαρομετρικό βρίσκεται περιοχή Λιβύης νοτιοδυτικά της Ελλάδας με αποτέλεσμα το θερμό ρεύμα αέρα να αρχίζει να επηρεάζει περισσότερο την περιοχή μας με την θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο. Ταυτόχρονα ανεβαίνει και πιο θερμό ρεύμα αέρα αλλά θα βρίσκεται ακόμα πιο νότια μας. Από τα βόρεια λόγω αντικυκλώνα εμποδιστή σε βορειοδυτική Ευρώπη κατηφορίζει ψυχρό ρεύμα αέρα.

Καιρός: Με ηλιοφάνεια και νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα κυρίως από το μεσημέρι και μετά.
Μέγιστες θερμοκρασίες: Εσωτερικό έως 28 βαθμούς και στα Παράλια 23 έως 25 βαθμούς. Στα ορεινά 15 έως 20 βαθμούς και έως 23 βαθμούς στα ημιορεινά.
Άνεμος: Διαφόρων διευθύνσεων 2 έως 3 μποφόρ.

Κυριακή 17 Απριλίου
Το χαμηλό βαρομετρικό ανήλθε από την Αφρική και θα βρίσκεται στον Ελλαδικό χώρο που αυτό αναγκάζει σε πιο θερμό ρεύμα αέρα να έρχεται στην περιοχή μας με τη θερμοκρασία να συνεχίσει την ανοδική της πορεία. Το ψυχρό ρεύμα αέρα από τα βόρεια συνεχίζει την νότια του πορεία προς Ιταλία και Ελλάδα. Τοπικές βροχές-λασποβροχές σε περιοχές της Ελλάδας.

Καιρός: Ηλιοφάνεια με νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα πρωινές ώρες ενώ από το μεσημέρι και μετά και στη μέση ατμόσφαιρα. Υπάρχει ενδεχόμενο στα ψηλά στρώματα της επιφάνειας και όχι στα χαμηλά να παρατηρείται και αυξημένη σκόνη με θολούρα.

Μέγιστες θερμοκρασίες: Εσωτερικό έως 30 βαθμούς και στα Παράλια 24 έως 27 βαθμούς. Στα ορεινά 17 έως 23 βαθμούς και έως 26 βαθμούς στα ημιορεινά.
Άνεμος: Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός 2 έως 4 μποφόρ.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.