Το καλοκαίρι για πολλούς είναι μια χαρούμενη περίοδος ξέγνοιαστων στιγμών ξεκούρασης, για άλλους όμως αποτελεί τη συνέχεια μιας καθημερινής πραγματικότητας η οποία δεν είναι τόσο ρόδινη. Πώς μπορεί άραγε να νιώθει το παιδί όταν του ανακοινώνεται ότι δεν θα πάει διακοπές; Τι άραγε συμβαίνει μέσα του, ειδικά όταν γνωρίζει ότι οι φίλοι του φεύγουν για το εξοχικό τους;
Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι οι γονείς να διαχειριστούν τη διάχυτη στεναχώρια που το παιδί μπορεί να νιώσει έστω για μια στιγμή μέσα του, σκεπτόμενο ‘’γιατί εγώ’’; Οι γονείς, δεν θα πρέπει να επιβαρυνθούν με την ενοχή ότι κάνουν κάποιο κακό στο παιδί τους, υπεύθυνοι ότι δεν μπορούν να του προσφέρουν αυτό που χρειάζεται, ή ακόμη να νιώσουν θυμωμένοι με εκείνο επειδή κατά βάθος νιώθουν οι ίδιοι θυμωμένοι με αυτή τη κατάσταση ή/και ανεπαρκείς.
Χρειάζεται αρχικά να επεξεργαστούν τη δική τους ματαίωση, ενοχή, θυμό, θλίψη, οικονομική ανασφάλεια και έπειτα να το συζητήσουν με το παιδί τους, με πρωταρχικό στόχο την ενσυναίσθηση, δηλαδή να κατανοήσουν όσο μπορούν περισσότερο τα συναισθήματα που μπορεί να φέρει μια τέτοια απόφαση στο παιδί.
Η αλήθεια είναι η μόνη επιλογή
Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, οι γονείς θα πρέπει να προσαρμόσουν την ανακοίνωση τους με τρόπο που το παιδί θα μπορεί να διαχειριστεί. Δεν θα πρέπει να ξεχνάνε ότι τα παιδιά είναι ακόμα παιδιά και ο εγκέφαλός τους δεν είναι αρκετά ώριμος ώστε να μπορεί να εξηγήσει τα πάντα.
Θα πρέπει οι γονείς να εξηγήσουν τους λόγους που δεν μπορούν να τους προσφέρουν τις διακοπές που έχουν στο μυαλό τους (π.χ. ‘’τα χρήματα μας φέτος δεν μας επιτρέπουν να πάμε διακοπές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβαίνει κάθε χρόνο’’). Θα πρέπει δηλαδή να περιγράψουν ειλικρινά την οικονομική τους κατάσταση, εφησυχάζοντας όμως το παιδί και δίνοντάς του εναλλακτικές λύσεις.
Φυσικά, μια τέτοια ανακοίνωση μπορεί να φέρει αισθήματα ματαίωσης, απογοήτευσης και θλίψης. Θα ήταν χρήσιμο οι γονείς να φανούν αληθινοί και να μιλήσουν και για τα δικά τους συναισθήματα στο παιδί. Με αυτό τον τρόπο γίνονται πιο ανθρώπινοι και συνδέονται περισσότερο μαζί τους.
Δίνοντας απαντήσεις
Είναι σημαντικό οι γονείς πριν προχωρήσουν στην ανακοίνωσή τους να είναι έτοιμοι να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις του παιδιού, χωρίς αντιφάσεις και διπλά μηνύματα. Μπορούν να του εγγυηθούν ότι θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να περάσουν όσο πιο όμορφα μπορούν ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα μείνουν σπίτι (μονοήμερες εκδρομές σε παραθαλάσσια μέρη, πικνικ στο βουνό, απεριόριστο παιχνίδι και ποδήλατο στο πάρκο, επιτραπέζια παιχνίδια, κατασκευές, κ.α.). Οι γονείς όμως θα πρέπει να είναι προσεκτικοί να μη δώσουν υποσχέσεις στο παιδί τις οποίες δεν μπορούν να τηρήσουν.
Δίνοντας μαθήματα ευελιξίας
Η ευελιξία είναι ένα πολύ σημαντικό προσόν για όλους τους ανθρώπους. Όταν οι γονείς είναι ευέλικτοι και βρίσκουν εναλλακτικές λύσεις στα θέματα που τους απασχολούν, δείχνουν τον τρόπο και στο παιδί, το οποίο είναι συχνότερα πιο ευπροσάρμοστο. Εάν λάβει όλες τις απαντήσεις και επεξηγήσεις προσαρμόζεται ανάλογα. Η ευελιξία αυτή που μπορεί να κτιστεί από μικρή ηλικία, θα το βοηθήσει και στις υπόλοιπες σχέσεις του και γενικά σε όλες τις συναναστροφές που θα έχει στην ενήλική του ζωή.
Top Tip!
Οι γονείς θα πρέπει να έχουν πάντοτε στο μυαλό τους ότι το παιδί θέλει να απολαύσει το χρόνο μαζί τους σαν οικογένεια και τους δίνεται μια υπέροχη ευκαιρία να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί. Τελικά, το μέρος δεν έχει τόσο αξία για εκείνα, όσο το να περάσουν χρόνο με τους αγαπημένους τους ανθρώπους και να συνδεθούν πραγματικά.
Με τη συνεργασία της Εγγεγραμμένης Συμβουλευτικής Ψυχολόγοου, Κυριακής Σαρρή. Τηλ.: 97755451/ Facebook