Αποτοξίνωση λίγο πριν την παραλία

Young female making detox smoothie indoors fun

Το καλοκαίρι όπου να ‘ναι έρχεται και οι περισσότεροι έχετε ξεκινήσει να σκέφτεστε την εμφάνιση σας στις καλοκαιρινές εξόδους, τις διακοπές και κυρίως την παραλία. Η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την φυσική δραστηριότητα είναι τα δύο σημαντικά στοιχεία για να πετύχετε τον στόχο σας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όργανα όπως είναι το ήπαρ και τα νεφρά είναι υπεύθυνα να απομακρύνουν παραπροϊόντα του μεταβολισμού και ουσίες που δεν χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Η διατροφή βοηθά στην επιτάχυνση της διαδικασίας αυτής. Από την άλλη, οι αυστηρές δίαιτες έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους, αφού η αρχική μείωση του είναι παροδική, ενώ δημιουργούν ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως είναι η αδυναμία, κόπωση, ζαλάδες και δυσκολία στην συγκέντρωση.

Συμβουλές για σωστή αποτοξίνωση

Καλό θα ήταν να γνωρίζετε, ότι μια σωστή αποτοξίνωση δεν πρέπει να κρατάει περισσότερο από μια βδομάδα. Λόγω της απόκλισης ομάδων τροφών είναι δύσκολο να υπάρχει θρεπτική ισορροπία έτσι θα πρέπει να ενταχθούν κάποιες επιπρόσθετες τροφές. Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν μια διατροφή αποτοξίνωσης.

Νερό
Το νερό αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της αποτοξίνωσης. Ξεκινήστε την μέρα σας με νερό αφού ενυδατώνει εξωτερικά και εσωτερικά το σώμα σας ενώ ενεργά ως φυσικός λιποδιαλυτής. Επιπλέον, η πρόσληψη νερού βοηθά τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης του οργανισμού σας. Η ποσότητα που πρέπει να καταναλώσετε είναι γύρω στα 2 λίτρα νερό ημερησίως.

Μπορείτε να συνδυάσετε το νερό με λεμόνι ενώ επίσης μπορείτε να καταναλώσετε πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη ή μέλι. Στην αποτοξίνωση ο καφές δεν συνίσταται αφού περιέχει μεγάλες ποσότητες καφεΐνης. Αντιθέτως, το πράσινο τσάι περιέχει πάρα πολύ μικρή ποσότητα. Ταυτόχρονα έχει κατεχίνες και άλλα συστατικά τα οποία ενεργούν θετικά στην αποτοξίνωσης.

Αποφύγετε την ζάχαρη
Αποφύγετε την ζάχαρη κατά την διάρκεια της αποτοξίνωσης. Η ζάχαρη επιδρά αρνητικά σε πολλά από τα όργανα του σώματος. Για παράδειγμα, η υπερκατανάλωση της προκαλεί υπερλειτουργία στο πάγκρεας με αποτέλεσμα να εκκρίνει μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει διαβήτη και να σκληρύνει τις αρτηρίες της καρδιάς με αποτέλεσμα να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Φρούτα και λαχανικά
Αυξήστε τα φρούτα και λαχανικά. Μπορείτε να τα φάτε σε σαλάτα, να τα πιείτε σε smoothie, φρουτοσαλάτα, κτλ. Κατανάλωσε τα λαχανικά σε κάθε σας γεύμα. Ξεκινώντας με σαλάτα σας βοηθά να νιώσετε πιο γρήγορα κορεσμό, ενώ παράλληλα έχετε καταναλώσει το ικανοποιητική ποσότητα φυτικών ινών τις οποίες χρειάζεται το σώμα. Για σνακ μπορείτε να συνδυάσετε φρούτα αλλά και ανάλατους ξηρούς καρπούς ή σπόρους.

Φυτικές ίνες
Αυξήστε την κατανάλωση των φυτικών ινών στη διατροφή σας. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου, με αποτέλεσμα την μειώσει τα φουσκώματα, να βοηθήσει στην απώλεια βάρους αλλά και δυσκοιλιότητα. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται στα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, κινόα, γλυκοπατάτα, ακατέργαστο ρύζι.

Αποφύγετε τα έτοιμα, κονσερβοποιημένα, κατεργασμένα και τηγανητά
Ο χειμώνας δεν φημίζεται για την κατανάλωση του σε σαλάτες και τροφές με χαμηλά λιπαρά αλλά φαγητά βαριά και αυξημένα σε θερμίδες. Επιπλέον, η ευκολία στα έτοιμα, κονσερβοποιημένα ή κατεργασμένα τρόφιμα αποκλείεται κατά την αποτοξίνωση αφού τα τρόφιμα αυτά περιέχουν συστατικά που επιβαρύνουν τον οργανισμό.
Επιπλέον, τα τηγανητά φαγητά όπως είναι για παράδειγμα οι πατάτες είναι αυξημένα σε λίπος που το καθιστά ακατάλληλο για την αποτοξίνωση. Άλλες τροφές που πρέπει να αποφεύγεται είναι τα τσιπς, γαριδάκια, κέικ, μπέρκερς, βάφλες κτλ.

Κρέας
Το κρέας περιέχει κορεσμένα λιπαρά, και ενδοτοξίνες τα οποία επιδρούν αρνητικά στο σώμα. Η αποφυγή του κρέατος, σημαίνει και απαλλαγή του οργανισμού μας για λίγες ημέρες από τις τοξίνες και τα λιπαρά του, με αποτέλεσμα την μείωση φλεγμονών αλλά και των λιπιδαιμικών δεικτών του σώματος. Στην θέση του κρέατος προτίμησε σπόρους, ξηρούς καρπούς χωρίς αλάτι.

Αποφύγετε το αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση τοξινών στο σώμα. Περαιτέρω, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και καρδιακών παθήσεων καθώς και αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Η συστηματική κατανάλωση του, αφυδατώνει το σώμα και το δέρμα. Συγκεκριμένα, το αλκοόλ δεσμεύει τις αντιδιουρητικές ορμονες με αποτέλεσμα τα νεφρά αποβάλλουν υπερβολική ποσότητα νερού. Τέλος, η αυξημένη κατανάλωση του διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία καταλήγουν στην εμφάνιση αντιαισθητικών φλεβών στη μύτη και τα μάγουλα.

Μειώστε την κατανάλωση αλατιού
Το αλάτι μπορεί να είναι απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η αυξημένη κατανάλωση του όμως έχει αρνητικά αποτελέσματα όπως είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση, κατακράτηση υγρών και καρδιοπάθειες. Κατά την διάρκεια της αποτοξίνωσης αντικαταστήστε το επιπρόσθετο αλάτι με πιπέρι, μπαχαρικά, λεμόνι ξύδι κτλ.

 

Με  τη συνεργασία της Παναγιώτας Τσόκκου-Schou, RDN, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος